Rezerves karavīru sociālās garantijas papildina transporta izdevumu kompensācija

Nozares politika
Sargs.lv
rezerves karavīri
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Ministru kabinets ir veicis grozījumus noteikumos par karavīru sociālajām garantijām, paredzot, ka turpmāk uz militārajām mācībām iesauktajam rezerves karavīram izmaksās kompensāciju par izdevumiem, kas radušies, lai, izmantojot personīgo vai sabiedrisko transportu, nokļūtu no deklarētās dzīvesvietas līdz pavēstē norādītajai dienesta pienākumu izpildes vietai un atpakaļ un līdz veselības stāvokļa pārbaudes vietai un atpakaļ, kā arī kompensācijas apmēru un nosacījumus kompensācijas izmaksai.

Rezerves karavīru sociālās garantijas papildina transporta izdevumu kompensācija

Kompensācijas apmēru, kas saistīts ar sabiedriskā transporta izmantošanu, nosaka, ņemot vērā faktiskos izdevumus apliecinošus attaisnojuma dokumentus (biļetes, čekus vai rēķinus par biļešu iegādi tīmeklī). Ja uz militārajām mācībām iesauktais rezerves karavīrs ierodas no ārvalsts, viņš izvēlas ekonomiski pamatotu lētāko transporta veidu. Kompensācijas apmēru, kas saistīts ar sabiedriskā transporta izmantošanu, lai no ārvalstīs deklarētās dzīvesvietas dotos uz mācību norises vietu un atpakaļ, kā arī uz veselības stāvokļa pārbaudes vietu un atpakaļ, nosaka, ņemot vērā faktiskos izdevumus apliecinošus attaisnojuma dokumentus (biļetes, čekus vai rēķinus par biļešu iegādi tīmeklī), kas atbilst ekonomiskās klases vai tai pielīdzināmās klases tarifiem.

To izmaksā mēneša laikā pēc izdevumus apliecinošu attaisnojuma dokumentu saņemšanas, pārskaitot kompensāciju uz iesniegumā norādīto kontu kredītiestādē. Izdevumus par taksometra izmantošanu neatlīdzina.

Bruņotie spēki vērš uzmanību, ka izdevumus sedz tikai par nokļūšanu no Latvijā vai ārvalstīs deklarētās, bet ne faktiskās dzīvesvietas, un rezerves karavīrus aicina laikus veikt datu atjaunošanu Iedzīvotāju reģistrā, no kura bruņotie spēki patlaban iegūst datus saziņai ar rezerves karavīriem.

Uz militārajām mācībām iesauktajam rezerves karavīram par katru militāro mācību dienu izmaksā kompensāciju no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Rezerves karavīrs, kas piedalās militārajās mācībās, atkarībā no dienesta pakāpes par vienu dienu saņem kompensāciju 5 % apmērā no mēneša bāzes algas, kas noteikta profesionālā dienesta karavīram ar līdzvērtīgu dienesta pakāpi. Ja līdzvērtīgai dienesta pakāpei noteiktas vairākas mēnešalgas bāzes kategorijas, kompensāciju aprēķina no karavīra II kategorijas mēneša bāzes algas. Kopējo kompensācijas apmēru rezerves karavīram nosaka, reizinot kompensācijas apmēru par vienu dienesta dienu ar dienesta dienu skaitu. Rezerves karavīram kompensāciju izmaksā ar pārskaitījumu karavīra norādītajā bankas kontā mēneša laikā pēc militārajām mācībām. Šo kompensāciju izmaksā arī rezervistiem, kuri apgūst militārās apmācības kursu, pēc kura sekmīgas pabeigšanas viņi tiek ieskaitīti rezerves karavīros.

Kareivis par vienu dienu mācībās saņem 26 euro, dižkareivis – 27.50, kaprālis – 30.25, seržants – 32.50, virsseržants – 34.50, štāba virsseržants - 36.75, augstākais virsseržants - 41.50, leitnants – 32.50, virsleitnants – 35.50, kapteinis – 39.50, bet majors – 42.50 eiro. Izmaksājamā kompensācija neapliekas ar nodokļiem. 

Mācību laikā rezerves karavīram tiek segti ēdināšanas izdevumi.

Uz militārajām mācībām iesaukto rezerves karavīru nodrošina ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos — teltī.

Uz militāro mācību laiku iesauktie rezerves karavīri ir pakļauti obligātajai valsts apdrošināšanai. Mācību laikā uz rezerves karavīru attiecas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 21.panta pirmā, otrā un ceturtā daļa, kas nosaka izmaksājamā pabalsta apmēru karavīra ievainojuma, sakropļojuma vai citāda veselības bojājuma vai nāves gadījumā.

Rezerves karavīru apmācību bruņotie spēki sāka 2015. gadā un kopš tā laika kārtējās mācībās ir piedalījušies 357 rezerves karavīri. Šogad rezerves karavīru pārbaudes mācības notiek no 14. augusta līdz 3. septembrim, aktīvajā dienestā iesaucot līdz 350 rezerves karavīru. Mācības noritēs deviņos posmos Nacionālo bruņoto spēku, tostarp Zemessardzes vienībās.

Pirmajās pārbaudes mācībās vienībās iekļauto rezerves karavīru iemaņas un zināšanas pildīt tiešos amata pienākumus vienības vai apakšvienības uzdevumu izpildē pārbaudīs militāro mācību “Namejs 2018” ietvaros.  Līdz šim bruņotajos spēkos notika tikai kārtējās rezerves karavīru mācības, kuru mērķis ir atjaunot rezerves karavīru individuālās, speciālistu un kolektīvās darbības prasmes un iemaņas, lai viņi spētu pilnvērtīgi iekļauties vienības vai apakšvienības uzdevumu izpildē.

Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka bruņotajiem spēkiem miera laikā jāuztur 3000 militāri sagatavotus rezerves karavīrus. No patlaban vairāk nekā 6000 uzskaitē iekļautajiem rezerves karavīriem aptuveni 2800 ir atvaļinājušies pēdējo četru gadu laikā, līdz ar to tiek uzskatīti par militāri sagatavotiem rezerves karavīriem, tādējādi viņiem tuvākajos gados nav nepieciešamības piedalīties kārtējās mācībās militāro iemaņu atjaunošanai.

Jau ziņots, ka, lai paaugstinātu vispārējās kaujas spējas, palielinot militāri sagatavotu rezerves karavīru skaitu, šogad bruņotie spēki sāka jaunu projektu – rezervistu militāro apmācību. 28. jūlijā bruņotajos spēkos sākās pirmais rezervistu apmācības kurss, kurā brīvprātīgi militārās pamatiemaņas sāka apgūt 40 rezervisti – bruņoto spēku rezervē ieskaitītie pilsoņi bez militārām iemaņām. Apmācību sekmīgi apguvušos rezervistus ieskaitīs rezerves karavīros. Arī viņi piedalīsies militārajās mācībās “Namejs 2018”.

Dalies ar šo ziņu