Aizsardzības ministrija veic gala izvērtējumu par 4x4 taktisko transportlīdzekļu iegādi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
tehnika
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija šobrīd veic gala izvērtējumu, lai pieņemtu lēmumu par Nacionālo bruņoto spēku operacionālajām un tehniskajām prasībām atbilstošāko 4x4 vieglo un vidējo taktisko transportlīdzekļu iegādi.

Aizsardzības ministrija veic gala izvērtējumu par 4x4 taktisko transportlīdzekļu iegādi

Jau ziņots, ka sarunu procedūra par 4x4 vieglo un vidējo taktisko transportlīdzekļu iegādi tika organizēta divos posmos. Pirmajā posmā dalībai sarunu procedūrā pieteikumus iesniedza 12 pretendenti, no kuriem Aizsardzības ministrijas iepirkuma komisija, izvērtējot pretendentu atbilstību izvirzītajām kvalifikācijas prasībām, dalībai otrajā kārtā izvirzīja sešus komersantus.

Sarunu procedūras otrajā posmā tika saņemts četru pretendentu piedāvājums: “Oy Sisu Auto” (Somija) – “GTP 4x4’, “AM General” (ASV) – “HMMWV”, “Paramount Group” (Dienvidāfrika) – “Marauder LAV” un “Otokar” (Turcija) – “Cobra”. Saskaņā ar iepirkuma procedūru Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji maijā veica visu piedāvāto transportlīdzekļu testēšanu.

Testēšanas laikā tika vērtēta transportlīdzekļu veiktspēja, kā arī tehniskā atbilstība bruņoto spēku prasībām. Transportlīdzekļi tika testēti gan uz koplietošanas ceļiem, gan bezceļa apstākļos. Šāda veida platformu vērtēšanu Nacionālie bruņotie spēki veica pirmo reizi, un testēšanā tika iesaistīti gandrīz visu vienību pārstāvji.

Tāpat iepirkuma komisija organizēja vairākkārtējas sarunas ar katru no četriem pretendentiem, lai precizētu iesniegtos piedāvājumus un tehniskās detaļas. Šobrīd notiek sarunu rezultātu apkopošana.

Saskaņā ar iepirkuma nolikumu, gala izvērtējumā tiks ņemta vērā transportlīdzekļu operacionālā veiktspēja, atbilstība bruņoto spēku izvirzītajām tehniskajām prasībām, finansiālais piedāvājums un piedāvātie piegādes drošības risinājumi.

Jau ziņots, ka augstas mobilitātes bruņotu pilnpiedziņas 4x4 vieglo un vidējo taktisko transportlīdzekļu iegāde ļaus būtiski uzlabot Nacionālo bruņoto spēku mobilitātes spējas. Taktiskā mobilitāte ir kritisks vienību kaujas gatavības rādītājs, un nespēja nodrošināt vienības ar transporta platformām ierobežo Nacionālo bruņoto spēku spējas veikt tiem noteiktos uzdevumus.

Tāpat transportlīdzekļi nepieciešami, lai īstenotu ar artilēriju, pretgaisa aizsardzību un Zemessardzi saistītos attīstības projektus. Transportlīdzeklim jāspēj nodrošināt personāla, kravas transporta, komandvadības vai medicīniskā atbalsta funkciju, kā arī tam jānodrošina bruņu aizsardzība un ieroču uzstādīšana.

2018. gada aizsardzības budžeta kopējais apmērs ir 576, 34 miljoni eiro, no kuriem spēju attīstībā plānots investēt 220, 27 miljonus eiro. Spēju attīstības projekti, kam 2018. gadā atvēlēts lielākais finansējums, ir infrastruktūras attīstība, gaisa telpas novērošana un pretgaisa aizsardzības spējas, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes mehanizācijas projekts, kā arī Nacionālo bruņoto spēku, tostarp Zemessardzes, kaujas un reaģēšanas spēju attīstība.

Dalies ar šo ziņu