Aptauja: augusi uzticība bruņotajiem spēkiem; pavasarī tiem uzticējušies 69% iedzīvotāju

Sabiedrība
Pēc ec.europa.eu materiāliem.

armija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2018. gada pavasarī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem uzticējušies 69 procenti valsts iedzīvotāju, kas ir par trijiem procentpunktiem vairāk nekā 2017. gada rudenī,  liecina jaunākais publicētais pēc Eiropas Komisijas pasūtījuma veiktais pētījums "Standard Eurobarometer 89". Latvijas armijai drīzāk neuzticas 18 procenti iedzīvotāju, bet 13 procentiem nav bijusi atbilde uz šo jautājumu. Latvijā tā joprojām ir institūcija ar visaugstāko sabiedrības uzticības reitingu, izriet no pētījuma.

Aptauja: Augusi uzticība Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem; pavasarī tiem uzticējušies 69 procenti Latvijas iedzīvotāju

Jāatgādina, ka 2017. gada rudenī  bruņotajiem spēkiem uzticējās 66 procenti Latvijas iedzīvotāju, bet  to, ka drīzāk neuzticas tiem, norādījuši 19 procenti iedzīvotāju. 15 procentiem aptaujāto  nav bijusi atbilde uz šo jautājumu. 2017. gada pavasarī  bruņotajiem spēkiem uzticējās 67 procenti iedzīvotāju, tikmēr 19 procenti drīzāk neuzticējās tiem. Savukārt 2016. gada pavasarī bruņotajiem spēkiem uzticējās 63 procenti, tikmēr 22 procenti drīzāk neuzticējās tiem.

Analizējot visu 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotāju viedokli, aptaujas veicēji secinājuši, ka kopumā ES dalībvalstu bruņotajiem spēkiem uzticas 74 procenti iedzīvotāju, tikmēr 20 procenti drīzāk neuzticas tiem, bet sešiem procentiem aptaujāto ES dalībvalstu iedzīvotāju nav bijis viedokļa šajā jautājumā. Salīdzinot ar 2017. gada rudeni, ES iedzīvotāju uzticība savu valstu bruņotajiem spēkiem palieinājusies par vienu procentpunktu.

Vislielāko sabiedrības uzticību iemantojuši Somijas Aizsardzības spēki, kuriem uzticas 92 procenti valsts iedzīvotāju, kas ir par diviem procentpunktriem mazāk nekā 2017. gada rudenī, bet vismazākā iedzīvotāju uzticība ir Bulgārijas bruņotajiem spēkiem, kuriem uzticas 45 procenti iedzīvotāju, un tas ir par vienu procentpunktu mazāk nekā pērnā gada rudenī veiktajā aptaujā.

Visstraujākais neuzticības kāpums kopš pavasara vērojams Portugālē, kur par deviņiem procentpunktiem palielinājies to cilvēku skaits, kas bruņotajiem spēkiem neuzticas, sasniedzot 25 procentpunktus. Lai gan Portugāles bruņotajiem spēkiem uzticas 72 procenti iedzīvotāju, krasa uzticības samazināšanās vērojama jau vairākas aptaujas pēc kārtas. Tikmēr lielākais uzticības kāpums kopš rudens vērojams Melnkalnē - par 12 procentpunktiem palielinājies to cilvēku skaits, kas uzticas šīs valsts armijai, sasniedzot 67 procentus.

Igaunijas Aizsardzības spēkiem nemainīgi uzticas 81 procents valsts iedzīvotāju, neuzticas – desmit  procenti, kas ir par vienu procentpunktu vairāk nekā pērna gada rudenī, bet atbildi nav snieguši deviņi procenti iedzīvotāju. Savukārt Lietuvas Bruņotajiem spēkiem uzticas 76 procenti, kas ir par trim procentpunktiemvairāk nekā iepriekšējā pētījumā, neuzticas - 14 procenti, atbilde nav bijusi desmit procentiem iedzīvotāju.

Valsts policijai Latvijā uzticas 63 procenti iedzīvotāju, pašvaldībām - 51 procents, tiesu sistēmai – 36 procenti, valdībai - 28 procenti, valsts pārvaldei - 31 procents, parlamentam - 19 procenti un politiskajām partijām - vien pieci procenti iedzīvotāju. Tādējādi Latvijas armija ar 69 procentiem ir institūcija ar visaugstāko sabiedrības uzticības reitingu valstī, un pēc Eiropas komisijas pasūtījuma veiktais pētījums apliecina arī nacionālajos pētījumos secināto - armijai Latvijā tauta uzticas!

Dalies ar šo ziņu