Latvija ieguvusi augstu vērtējumu Nacionālajā kiberdrošības indeksā

Nozares politika
LETA
kiberdrošība
Foto: Getty images

Latvija ieguvusi augstāko vērtējumu Nacionālajā kiberdrošības indeksā (NCSI) par kiberdrošības politikas īstenošanu un kiberdraudu analīzi, aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji.

Latvija ieguvusi augstu vērtējumu Nacionālajā kiberdrošības indeksā par kiberdrošības politikas īstenošanu un kiberdraudu analīzi

Tāpat ar augstāko iespējamo punktu skaitu Latvija novērtēta valsts nozīmes pakalpojumu un dokumentu un personas datu aizsardzībā, kā arī līdz šim īstenotajās aktivitātēs pret kiberuzbrukumiem.

Ņemot vērā trīs grupās sadalītos 12 dažādus digitālās drošības aspektus, Latvija saņēmusi 72 punktus no maksimāli iespējamajiem 100, ieņemot 12.vietu. Savukārt Igaunija un Lietuva indeksā ieņēma attiecīgi trešo un sesto vietu. Visas Baltijas valstis apsteigušas tādas tehnoloģiju lielvalstis kā ASV, Krievija, Zviedrija un Ķīna, uzsver VARAM pārstāvji.

VARAM valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis pauda gandarījumu, ka valsts paveiktais kiberdrošības jomā tiek novērtēts arī starptautiski un ka starp pozitīvajiem kritērijiem ir valsts nozīmes pakalpojumu un dokumentu aizsardzība. "Vienmēr esam atbalstījuši ne tikai digitālas, bet arī kiberdrošas ekonomikas izaugsmi, ieguldot augstākā līmeņa e-pārvaldes infrastruktūras izveidē," sacīja Beļskis.

Nacionālais kiberdrošības indekss (NCSI) ir globāls rādītājs, ko veido Igaunijas e-pārvaldes akadēmija. Tas nosaka valstu sagatavotību kiberdraudu novēršanā un spēju analizēt un pārvaldīt, lai novērstu kibernoziedzības gadījumus. NCSI ir arī datubāze ar publiski pieejamiem materiāliem un līdzeklis nacionālo kiberaizsardzības spēju veidošanai. Indekss pieejams vietnē "ncsi.ega.ee".

Dalies ar šo ziņu