Par e-adresi un rezerves karavīru pienākumiem

Latvijā
Sanita Žogota
e-adrese

Mēs dzīvojam laikmetā, kad informācijas apmaiņa notiek sekunžu laikā. Ātrai informācijas apmaiņai būtu jābūt arī starp valsts iestādēm un privātpersonām. Tādēļ valsts ir veikusi pasākumus, lai veicinātu informācijas apriti, izmantojot elektronisko saziņu.

Par e-adresi un rezerves karavīru pienākumiem

Šī gada 1. martā spēkā stājās Oficiālās elektroniskās adreses likums. Tā mērķis ir nodrošināt drošu, efektīvu un kvalitatīvu elektronisko saziņu un elektronisko dokumentu apriti starp valsts iestādēm un privātpersonām.

Tas nozīmē, ka privātpersonai tiks izveidota un aktivizēta oficiālā elektroniskā adrese (e-adrese) un fiziskām personām tā sastāvēs no personas koda.

Tādējādi tiks nodrošināts, ka persona uz e-adresi saņems visu viņai adresēto korespondenci no valsts iestādēm, neatkarīgi no tā, kur persona atrodas.

Fiziskām personām e-adreses konta izveide ir brīvprātīga, izņemot tās personas, kas ir rezerves karavīri. Rezerves karavīriem ir pienākums, tātad obligāti, izveidot e-adresi, elektroniski piesakoties Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

 Savukārt, ja e-adreses konts būs aktivizēts, dokuments, kas nosūtīts uz e-adresi, tiks uzskatīts par paziņotu otrajā darba dienā pēc tā nosūtīšanas. Konta lietotājs atbildēs par visām darbībām, kas veiktas e-adreses kontā, un viņam būs jāievēro e-adrešu informācijas sistēmas lietošanas noteikumi.

Izmantojot e-adresi, būs iespēja aktivizēt pakalpojumu, saņemt paziņojumu par dokumenta saņemšanu, piemēram, paziņojumu mobilajā telefonā, kontā varēs norādīt citu kontam piekļūt tiesīgu lietotāju. Būs arī iespēja deaktivizēt kontu. 

Rezerves karavīri, atcerieties, ka jums obligāti jāizveido e-adrese! Tās izveide sāksies no 2019. gada 2. janvāra, bet komunikācija starp jums un valsts iestādi, izmantojot e-adresi, sāksies no 2019. gada 1. februāra. Arī pārējie, kuri vēlēsies, e-adreses konta izveidei varēs pieteikties no 2019. gada 2. janvāra.

 

Dalies ar šo ziņu