Ugunsgrēka izplatīšanās Ādažu poligonā ir apturēta; notiek gruzdēšana

NBS
Sargs.lv
Ādaži
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija informē, ka ugunsgrēka izplatīšanās Ādažu poligonā ir apturēta, bet joprojām notiek gruzdēšana, tādēļ turpinās dzēšanas darbi.

Ugunsgrēka izplatīšanās Ādažu poligonā ir apturēta; notiek gruzdēšana

Ugunsgrēka dzēšanā sadarbojas Valsts meža dienests, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests,  Nacionālie bruņotie spēki, zemessargi, sabiedroto karavīri, kā arī brīvprātīgie ugunsdzēsēji no Inčukalna brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības.

“Šobrīd galvenais ir apturēt ugunsgrēka tālāko izplatīšanos un to nodzēst. Precīzi, cik un kas ir dedzis varēs pateikt tikai pēc ugunsgrēka pilnīgas apdzēšanas. Tiklīdz ugunsgrēks būs apdzēsts, teritorija tiks apsekota un novērtētas ugunsgrēka sekas,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, kurš šodien devies uz Ādažu poligonu.

Šodien uz Ādažu poligonu ir devušies Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra Vides nodaļas pārstāvji, lai apsekotu ugunsgrēkā skarto teritoriju, taču  pilnībā to būs iespējams apsekot un novērtēt uguns skarto teritoriju tikai pēc pilnīgas ugunsgrēka nodzēšanas.

Nedz infrastruktūra, nedz celtnes poligonā ugunsgrēka rezultātā nav skartas.

Ugunsgrēka rašanās cēloņi tiek skaidroti, bet tie nav saistīti ar sestdien militāro mācību “Swift Response” laikā aizdegušos militāro transportu.

Kamēr notiek dzēšanas darbi poligonā, ir pārtraukta šaušana, kurā tiek izmantota kaujas munīcija.

Ādažu poligons, kas ir izvietots Ādažu un Sējas novadu administratīvajās teritorijās, Latvijā ir vienīgā plašā militāro mācību teritorija, kur mācības norisinās jau 90 gadus. Poligona teritorija aizņem vairāk nekā 13 000 hektāru, un tas ir ne tikai lielākais poligons Baltijas valstīs, bet arī unikāla treniņu vieta, jo mācību laikā grūtības rada mežains apvidus, kas traucē redzamību un šāviņa mērķa sasniegšanu. Ādažu poligons ir unikāla teritorija, kas kalpo par pierādījumu, ka militārās mācības iespējas apvienot ar dabas aizsardzību. Regulāras aktivitātes, ko nodrošina militārās mācības, rada un uztur īpašus biotopus, kas ir mājvieta retām un aizsargājamām bezmugurkaulnieku un putnu sugu sugām.

Ādažu militārais poligons ir ne tikai Latvijas armijas mācību vieta, bet arī teritorija ar Eiropā aizsargājamām dabas vērtībām, kas iekļauta Eiropas Savienības vienotajā “NATURA 2000” aizsargājamo teritoriju tīklā.  Gandrīz 80 procenti no Ādažu militārā poligona atrodas īpaši aizsargājamā ainavu apvidus “Ādaži” teritorijā.  Teritorijā ir sastopamas daudzveidīgas dabas vērtības, arī īpaši aizsargāmi biotopi. Daļa no biotopiem ir veidojušies traucējumu, tostarp ugunsgrēku rezultātā. Piemēram, ugunsgrēki ir labvēlīgi gan jaunu virsāju izveidei, gan veco virsāju apsaimniekošanai, kā arī boreālajiem mežiem un mežainām kāpām. 

Šobrīd tiek īstenots Eiropas Savienības LIFE+ programmas projekts “Putni Ādažos”, kura ietvaros arī tika veikta Rampas purva hidroloģiskā režīma atjaunošana 500 hektāru platībā. Hidroloģiskā režīma atjaunošana samazina ugunsgrēka izplatības risku.

Dalies ar šo ziņu