“Industrijas dienā 2018” diskutē par aizsardzības nozares, uzņēmēju un zinātnieku sadarbību

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
industrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

22. martā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā norisinājās “Industrijas diena 2018”, ko  šogad jau ceturto gadu rīkoja Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija sadarbībā ar Aizsardzības ministriju ar mērķi apzināt aizsardzības nozares aktualitātes un kopīgi rast risinājumus aizsardzības spēju attīstībai sadarbībā ar Latvijas industriju un zinātni.

“Industrijas dienā 2018” pārrunā iespējas sekmēt aizsardzības nozares, uzņēmēju un zinātnieku sadarbību

Atklājot “Industrijas dienu 2018” aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis atzina, ka sadarbība starp ministriju un industriju vēršas plašumā, interese no industriju puses aug un arī aizsardzības jomas vajadzības paplašinās. Tāpat aizsardzības industrija pastāvīgi attīstās, un pēdējo gadu laikā šī attīstība bijusi sevišķi strauja.

“Kopš zināmiem notikumiem Ukrainā 2014. gada pavasarī un mūsu reģionam nozīmīgiem NATO samita lēmumiem 2016. gadā, par vienu no atslēgas jautājumiem aizsardzības jomai ir kļuvusi apgādes operativitāte un piegāžu drošība,” pasākuma atklāšanās uzrunā norādīja R. Bergmanis.

“Lai veicinātu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem nepieciešamo produktu vai pakalpojumu piegāžu drošību, kā arī to uzturēšanai nepieciešamu specifisku zināšanu pārnesi un pieejamību Latvijā, aizsardzības nozare veic virkni ar aizsardzības industriju attīstību saistītu pasākumu. Sadarbībā ar uzņēmēju intereses pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām, izmantojot Aizsardzības industriju dienu un citus konsultāciju formātus, pakāpeniski stiprinām dialogu ar uzņēmējiem par Nacionālo bruņoto spēku  vajadzībām apgādes jomā un Latvijas komersantu iespējām tās nodrošināt,” apliecināja aizsardzības ministrs.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš uzsvēra, ka  valsts aizsardzība nav iespējama bez vietējās industrijas iesaistes. Lai attīstītu bruņoto spēku kaujas spējas, ir būtiski veicināt  pētniecības iespējas un maksimāli nodrošināt ekipējuma un bruņojuma ražošanu Latvijā.

Ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš tāpat minēja vairākus priekšlikumus tam, kā sekmēt valsts iestāžu un industrijas sadarbību, piemēram, izveidot informācijas sistēmu, kurā varētu uzzināt, kādus produktus ražo Latvijas aizsardzības industrija, vai organizēt militārās industrijas sasniegumu izstādi, kurā tiktu piedāvāts plašs valsts aizsardzībā nepieciešamo produktu klāsts.

Piedaloties diskusijā “Partnerība aizsardzības iepirkumu jomā – iespējas un ierobežojumi”,  Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons atzina, ka sadarbība starp ministriju un federāciju ir izaugusi jaunā kvalitātē un norādīja uz vairākiem aspektiem, kādos pēdējos gados tikusi veicināta vietējo uzņēmumu iesaiste, piemēram, ir sakārtota likumdošanas bāze, liela uzmanība vietējo uzņēmumu piesaistei tiek pievērsta iepirkumu veikšanas procesā, tiek sekmēta vietējo uzņēmēju un pētnieku sadarbība jaunu produktu izstrādē u.c.

Pasākuma dalībnieki diskutēja arī par aizsardzības sektorā strādājošo uzņēmumu konkurētspēju, Latvijas Drošības un aizsardzības klastera atbalstu inovācijām un eksportam, kā arī aizsardzības industrijas attīstības iespējām.

Tāpat pasākumā tika prezentēti vairāku Latvijas uzņēmumu produkti, piemēram, bezpilota lidaparāti, mobilā lietotne “Viedsargs”, griešanas ierīce “FIREPEN”, mobilas sistēmas iekārtas armijas mobilitātes uzlabošanai un individuālie aizsardzības līdzekļi.

“Industrijas dienu 2018” apmeklēja ap 170 dalībnieku, tostarp, Latvijas uzņēmumu, pašvaldību un izglītības iestāžu pārstāvji. “Industrijas dienā 2018” bija iespēja iepazīt gan uzņēmumus, kas jau veiksmīgi konkurē starptautiskos drošības tirgos, gan jaunuzņēmumus.

Kopš 2014. gada Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju regulāri organizē “Industrijas dienas”, lai biznesa un zinātnes pārstāvjiem sniegtu iespēju iepazīstināt Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjus ar saviem produktiem un pakalpojumiem un labāk izprastu militārās vajadzības. 

Dalies ar šo ziņu