Melnās kafijas vakarā godina Brīvības cīņās kritušos Kara skolas kadetus

NBS
Sargs.lv
Melnās kafijas vakars
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsaardzības ministrija

30. novembrī ar Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa un Nacionālo bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Leonīda Kalniņa dalību Nacionālajā aizsardzības akadēmijā Melnās kafijas vakarā godināja Brīvības cīņās kritušos Latvijas Kara skolas kadetus.

Melnās kafijas vakarā godina Brīvības cīņās kritušos Kara skolas kadetus

Plkst. 18 akadēmijā notika vakara junda, kurā piedalījās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības nozares vadība, akadēmijas personāls un kadeti, tai skaitā sabiedroto valstu kadeti, kā arī Latviešu virsnieku apvienības un Latvijas Ģenerāļu kluba biedri.

“Novembris Latvijā ir tumšākais mēnesis, vienlaikus arī tradīcijām bagātākais mēnesis. Melnās kafijas vakars ir viena no šādām tradīcijām. Tā parāda arī Latvijas Kara skolas kadetu pieticību – viņiem bija tikai viena galvenā vērtība, Latvijas valsts. Un nekādas materiālās vērtības nespēs aizstāt mums pašu svarīgāko – savu valsti. Tāpēc sargāsim to – gan audzinot jauno virsnieku paaudzi, gan stiprinot tautas garu, apliecinot, ka mēs esam gatavi aizstāvēt savu Latviju,” uzrunājot kadetus, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. 

Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem īpaši nozīmīgas un personisku saikni veidojošas ir tā laika cīņas, kurās Kara skolas kadeti bija iesaistīti cīņās pret Bermonta karaspēku pie Daugavas tiltiem un Vareļu mājām (agrākajā Garozas pagastā). Godinot 1919.gada Brīvības cīņu notikumus, vakara jundā izsauca 14 kritušo kadetu vārdus un pie viņu fotogrāfijām aizdedza lāpas.

Pēc vakara jundas kadeti un viesi devās uz Tradīciju zāli, lai baudītu tādu pašu cienastu, kādu ēda jaunie Latvijas Kara skolas kadeti, atgriežoties no kaujām - miežu kafiju, rupjmaizi un ievārījumu. Jau tradicionāli Melnās kafijas vakarā galdā tika likta „Lāču” ceptuves īstā rudzu maize, kuras cepšanā tiek ievērotas rupjmaizes vēsturiskās tradīcijas - to cep īstā, ar malku kurinātā krāsnī un, gluži kā pirms simts gadiem, tās receptē ir tikai īsti rudzu pilngraudu milti un dabīgais ieraugs.

“Mēs visi vēlamies dzīvot mierā, un vienlaikus mums jābūt gataviem cīnīties par šo mieru. Jūs esat pieņēmuši ļoti nozīmīgu lēmumu – kļūt par Latvijas bruņoto spēku virsniekiem. Tas ir ļoti liels gods. Tāpēc karavīrs ir tas, kam uzticas sabiedrība. Šajās akadēmijas sienās top patriotisma, uzticības, attieksmes tautas gēns.  Šodien Vakara jundas laikā mēs dzirdējām izsaucam kritušo karavīru vārdus. Varbūt ar kādu no viņiem beidzās kāda dzimta. Tomēr nekas nav beidzies, jo jūs stājaties viņu vietās,”  uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš aicināja kadetus aizdomāties par to, kāda ir atšķirība starp šodienas kadetiem un tiem, kas gandrīz pirms simts gadiem cīnījās par Latvijas valsti. “Atšķirība ir tikai formas tērps un bruņojums, bet līdzību ir ļoti daudz. Toreiz Latvijas valsti izlēma aizsargāt cilvēki, kas mīlēja to, ko veidoja. Viņi to darīja no sirds, neskatoties ne uz ko. Tāpat kā jūs šodien – ar lielu mīlestību – tāpat kā karavīri un zemessargi, kas pilda dienesta pienākumus – ar savu izvēli parādāt savu mīlestību pret mūsu Latviju,” sacīja NBS komandieris. 

Melnās kafijas vakara tradīcijas aizsākums meklējams pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, kad tika atvērta Latvijas Kara skola. Šī tradīcija tika atjaunota 1993. gadā.

Dalies ar šo ziņu