Aizsardzības nozares vadība atklās kadetu piemiņas peldējumu

NBS
Sargs.lv
peldējums
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

 22. novembrī  Nacionālo bruņoto spēku peldbaseinā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atklās piemiņas peldējumu, kas veltīts Brīvības cīņās kritušajiem 14 kadetiem.

Aizsardzības nozares vadība atklās kadetu piemiņas peldējumu

14 stundu piemiņas peldējums notiks no plkst.8 līdz 22, un tā laikā ikviens tiek aicināts ar savu ziedojumu atbalstīt Lestenes baznīcas altāra restaurāciju, pārkaitot naudu uz nodibinājuma „Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds” ziedojumu kontu.

Brīvības cīņās 1919. gadā, atkāpjoties uz Daugavas labo krastu un pie Vareļu mājām krita 14 kadetu. Tāpēc ik stunda no peldējuma būs veltīta vienam no kritušajiem 14 kadetiem. 14 stundu nepārtraukts peldējums būs organizēts kā stafete, brīvajā stilā nopeldot 50 metrus un nododot stafeti nākamajam peldētājam. Pirmais kadetu piemiņas peldējums notika 2016.gada 23.novembrī ar mērķi atbalstīt Brīvības cīņās kritušo karavīru kapu plāksnīšu nomaiņu Rīgas Brāļu kapos.

Ik gadu 14 kritušo kadetu piemiņa tiek godināta Melnās kafijas vakarā, kad vakara jundā Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā tiek izsaukti kritušo kadetu vārdi un pie viņu fotogrāfijām aizdegtas lāpas. Atceroties 1919.gada notikumus, klātesošie dzer melnu kafiju, ēd rupjmaizi ar marmelādi un dzied karavīru dziesmas.

Tradīcija rīkot „Melnās kafijas vakaru” pārmantota no Latvijas brīvvalsts laikā dibinātās Kara skolas, kas izveidota 1919.gada septembrī. Tomēr plānotās mācības bija jāatliek, jo 9.oktobrī aktivizējās Bermonta karaspēks, un Kara skolai tika dots uzdevums saformēt divas kaujas rotas un doties uz Pārdaugavu. Atkāpjoties uz Daugavas labo krastu, apšaudē krita divi kadeti. Pēc 11.novembra kaujām Kara skola pārgāja dzelzceļa tiltu uz virzījās Jelgavas virzienā, lai nogrieztu atkāpšanās ceļu uz Šauļiem, ieņemot dzelzceļu un izpostot sliedes. Šajā uzdevumā kadeti sastapās ar sīvu ienaidnieka pretestību.

18. novembrī, izmantojot pārspēku, bermontieši sāka aplenkt kadetus, kuri atradās pie Vareļu mājām. Izlaužoties no draudošā aplenkuma, 12 kadeti krita, septiņi tika ievainoti un evakuēti, bet divi - saņemti gūstā. 21. novembrī Kara skola saņēma pavēli atgriezties Rīgā un uzsākt mācības. Pēc grūtā pārgājiena, atgriežoties Rīgā, vakariņās nebija nekā cita kā vien rupjmaize, marmelāde un miežu kafija. 1919. gada 1.decembrī kadeti uzsāka mācības, un nepilnu divu mēnešu laikā 14 kadeti tika apbalvoti ar Lāčplēša kara ordeni.

Lestenes baznīcas iekārtu darinājis Nikolauss Sefrenss Jaunākais – koktēlnieks, kura darbos vislielākā mērā atspoguļojas Hercoga Jēkaba laikā sasniegtā kokgriezumu meistarība un neaprakstāmais krāšņums. 1961. gadā, aizliedzot dievkalpojumus, sākās arī baznīcas iekārtas demolēšana. 1963. gadā pēc ugunsgrēka un vēlāk kaltes ierīkošanas, neatgriezeniski sapostītā baznīcas iekārta tika demontēta un pārvesta uz Tukumu, vēlāk Rundāles pils muzeju. Gadu gaitā nejauši atrastas aizvien jaunas detaļas un figūras, kas nodotas muzejam, tādā veidā veidojot aizvien pilnīgāku Lestenes baznīcas iekārtu.

2013. un 2014. gadā vērienīgākie atjaunošanas darbi skāruši baznīcas jomu restaurāciju. 2015. gada 16.novembrī uz Lestenes baznīcu tika pārvests altāra pirmais stāvs. Konstatējot koksnes slikto stāvokli, restauratoru vadībā, kā arī aicinot vietējo amatnieku darbaspēku palīgā, tika izveidoti jauni un spēcīgi altāra pamati. 2016. gadā tika pārvesti arī atlikušie altāra stāvi un uzstādīti Lestenes baznīcā. Cilvēki varēja skatīt altāri, kāds tas atradās baznīcā pirms demolēšanas. Paša altāra restaurācija uzsākta tikai šogad, atjaunojot centrālo „Golgātas” grupu ar gleznojumu, restaurētajām detaļām un vislielāko no figūrām – Jēzu. Līdz šim brīdim altāra pārvešanas, uzstādīšanas un restaurācijas darbi ir izmaksājuši ap 65 000 eiro. Lai altāris tiktu pilnībā atjaunots, vēl nepieciešama summa vismaz 250 000 eiro apmērā. Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds veic altāra atjaunošanas darbus pakāpeniski, atkarībā no pieejamajiem finanšu līdzekļiem.

Dalies ar šo ziņu