Bergmanis: Latvijā jau tiek ieviesti visaptverošas aizsardzības koncepcijas priekšnoteikumi

Nozares politika
LETA
Bergmanis
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Latvijā jau tiek ieviesti visaptverošas aizsardzības koncepcijas priekšnoteikumi, taču šādas sistēmas realizēšanai vēl nepieciešams politisks atbalsts un visas sabiedrības iesaistīšanās, aģentūrai LETA pa tālruni no Gruzijas atzina aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Bergmanis: Latvijā jau tiek ieviesti visaptverošas aizsardzības koncepcijas priekšnoteikumi

Bergmanis šonedēļ uzturas darba vizītē Gruzijā, kur piedalās Gruzijas aizsardzības un drošības konferencē. Tajā ministrs uzstājas paneļdiskusijā par totālās aizsardzības koncepciju un tās principiem.

Ministrs pastāstīja, ka diskusijas par totālās aizsardzības koncepciju notiek arī Gruzijas iekšienē. Konferencē piedalījies arī Somijas pārstāvis, jo Somija ir labs piemērs visaptverošas aizsardzības koncepcijas realizēšanā. Drīzumā ministram paredzēta vizīte Somijā, kur viņš smelsies padziļinātu informāciju par šādas sistēmas realizēšanu.

Latvija šādu principa ieviešanu nospraudusi pērn apstiprinātajā valsts aizsardzības koncepcijā, kurā teikts, ka lai stiprinātu valsts aizsardzību, ir jāveicina Latvijas tautas pašapziņa un vēlme aizsargāt savu valsti, radot tam labvēlīgus apstākļus. Latvija var sevi aizsargāt pat gadījumā, ja tai jāsaskaras ar militāru pārspēku. Visu nosaka tautas gribasspēks un pareizi izvēlēta militārā stratēģija. "Valsts aizsardzība ir beznosacījuma. Katra pilsoņa pienākums ir aizstāvēt valsti un aktīvi vai pasīvi pretoties agresoram," teikts koncepcijā.

Ministrs skaidroja, ka visaptverošas aizsardzības ieviešanai Latvijā ir nepieciešams visas sabiedrības atbalsts un tas nenozīmē tikai pilsoņu pastiprinātu vēlēšanos dienēt bruņotajos spēkos. Tas nozīmē, ka valsts aizsardzības jautājumos jāiesaista daudzas nozares, kā, piemēram, lauksaimniecība, medicīna, izglītība. Ministrs neapšauba, ka papildus finansējums šādas sistēmas ieviešanai ir nepieciešams, taču ar finansējumu nebūs vien līdzēts, ja nebūs sabiedrības atbalsta un vēlme iesaistīties.

"Ne jau tikai armijai un sabiedrotajiem ir jābūt gataviem aizstāvēt Latviju. Jāmaina ikviena sabiedrības locekļa domāšana un jābūt ikvienam gatavam iesaistīties valsts aizsardzībā, lai nodrošinātu valsts noturību potenciāla uzbrukuma gadījumā," uzsvēra ministrs.

Aizsardzības ministrija jau šobrīd veic pasākumus, lai iesaistītu brīvprātīgos vairāk pieteikties dienestam Zemessardzē vai kļūt par rezerves karavīriem. Arī diskusija par valsts aizsardzības mācību skolās ir joprojām aktuāla.

Visaptverošas valsts aizsardzības koncepcijas ieviešanai termiņi nav nosprausti, jo tas jādara "soli pa solim", turklāt daudzu nozaru iesaistīšanai nepieciešams politiskais atbalsts. Šobrīd ministrs varot teikt, ka valdība ir sapratusi valsts aizsardzības nozīmi, jo nākamā gada budžetā ir paredzēts palielinājums aizsardzībai, tāpēc cerams, ka arī Saeima atbalstīs nākamā gada budžetu.

Dalies ar šo ziņu