Bergmanis: Latvija ir un tiks aizsargāta

Latvijā
Sargs.lv
Bergmanis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

29. septembrī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis atklāja starptautiskā ārpolitikas un drošības foruma “Rīgas konference 2017” pirmo paneļdiskusiju, runājot par NATO lomu globālās drošības stiprināšanā.

Bergmanis: Latvija ir un tiks aizsargāta

 “Esmu pārliecināts, ka ir pienācis brīdis, kad visa pasaule saprot Velsas un Varšavas samitu laikā pieņemto lēmumu nozīmīgumu. NATO īstenotā aizsardzības un atturēšanas politika, kā arī veiksmīgā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izvietošana Baltijas valstīs un Polijā ir labākais apliecinājums alianses vienotībai, un esmu neizsakāmi pateicīgs par mūsu sabiedroto solidaritāti,” uzsvēra R. Bergmanis.

R. Bergmanis arī atzina, ka alianse šobrīd saskaras ar dažādiem izaicinājumiem mainīgās drošības situācijas dēļ. Krimas aneksija 2014. gadā, kā arī Krievijas īstenotā agresija un teroristiskā grupējuma “Daesh” aktivitātes mainījušas drošības situāciju reģionā. R. Bergmanis pauda pārliecību, ka sarežģītās drošības situācijas dēļ jāturpina stiprināt alianses kaujas spējas, īpaši gaisa un jūras telpā, kā arī jāattīsta NATO uzsāktās iniciatīvas.

Tāpat Bergmanis norādīja, ka NATO ir nopietni jādomā par pamatvērtību stiprināšanu: “Domājot fundamentāli, arvien izteiktāka kļūst nepieciešamība nostiprināt NATO pamatvērtības. Cilvēkiem ir jāskaidro NATO loma un tas, kādēļ nepieciešams aizsargāt aliansi. Ja mēs sabiedrību par to nevaram pārliecināt, militārajām stratēģijām, ieročiem un aizsardzības budžeta pieaugumam nav būtiskas nozīmes.”

R. Bergmanis dalījās arī Latvijas pieredzē, uzsverot, ka arvien vairāk tiek domāts par sabiedrības plašāku iesaisti aizsardzības procesos. Tiek attīstītas vairākas iniciatīvas, piemēram, veiktas izmaiņas vispārējā izglītības sistēmā, kā arī paaugstināts sabiedrības informētības līmenis, skolēniem, skolotājiem, uzņēmējiem un citām iedzīvotāju grupām organizējot lekcijas par aizsardzības nozares prioritātēm. Tas veicina iedzīvotāju izpratni, un Latvijas sabiedrība kopumā lepojas ar bruņotajiem spēkiem.

“Šī iemesla dēļ, nākamgad tiekoties NATO samitā Briselē, es ar pārliecību teikšu, ka Latvija ir un tiks aizsargāta!” runas noslēgumā uzsvēra R. Bergmanis.

Foruma paneļdiskusijā piedalījās arī Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans (Harjit Sajjan), NATO parlamentārās Asamblejas prezidents Paolo Ali (Paolo Alli), Vācijas Ārlietu un drošības lietu institūta pārstāve Klaudija Majore (Claudia Major), kā arī Džona Hopkinsa universitātes Transatlantisko attiecību centra vecākais eksperts Hans Binendjiks (Hans Binnendjik).

“Rīgas konference” ir viens no Baltijas jūras reģiona nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas forumiem, kas jau divpadsmito gadu pulcē augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertus, diplomātus, politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un mediju pārstāvjus.

Rīgas konferenci organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Ārlietu ministriju.

Dalies ar šo ziņu