Aizsardzības ministrija rosina 10. jūliju oficiāli noteikt par Latvijas karavīru dienu

Nozares politika
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

1919. gada 10. jūlijā, apvienojot pulkveža Jāņa Baloža Dienvidlatvijas atsevišķo brigādi un pulkveža Jorģa Zemitāna Ziemeļlatvijas brigādi, tika izveidota vienota Latvijas armija, par kuras virspavēlnieku iecēla ģenerāli Dāvidu Simonsonu.

Aizsardzības ministrija rosina 10. jūliju oficiāli noteikt par Latvijas karavīru dienu

Kopš 2010. gada aizsardzības nozarē 10. jūlijs tiek atzīmēts kā Latvijas armijas dzimšanas diena, kurā tiek godināti karavīri un karavīra profesija.

Turpinot aizsākto tradīciju - atzīmēt 10. jūliju kā vienotas Latvijas armijas izveides gadadienu - un ņemot vērā karavīru profesionālo ieguldījumu valsts aizsardzībā un godprātīgu pienākumu pildīšanu, Aizsardzības ministrija izstrādājusi likumprojektu, rosinot 10. jūliju svinēt kā karavīra profesijas dienu, kurā sabiedrībai ir iespēja sveikt un godināt dienestā esošos un atvaļinātos Nacionālo bruņoto spēku karavīrus un zemessargus, kā arī pateikties par viņu ieguldījumu valsts aizsardzībā.

Aizsardzības ministrijas iniciatīvas mērķis ir 10. jūliju oficiāli atzīt par Latvijas karavīru dienu, līdzīgi kā pastāv ugunsdzēsēju un glābēju, robežsargu un policijas darbinieku diena.

Viena no veiksmīgākajām Latvijas armijas dzimšanas dienai veltītajām akcijām, kas saglabājusies kopš 2010. gada, ir iniciatīva “Pasveicini karavīru”, kura paredz klātienē vai sociālajos tīklos sveikt Latvijas armiju dzimšanas dienā un pateikties karavīriem par viņu dienestu. Šogad 10. jūlija akcijas ietvaros karavīri saņēmuši ļoti daudz apsveikumu gan virtuālajā vidē, gan klātienē, armijas dzimšanas dienu atzīmējot savās vienībās.

Nacionālajos bruņotajos spēkos šobrīd ir 16 000 karavīru, no kuriem 5000 ir profesionālā dienesta karavīri, 8000 zemessargi un 3000 rezerves karavīri.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” šodien iesniegts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Dalies ar šo ziņu