Bruņotie spēki sāk kandidātu atlasi studijām aizsardzības akadēmijā

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki šonedēļ sāka kandidātu padziļināto atlasi studijām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Pašreiz vēlmi bez maksas apgūt virsnieka profesiju ir izteikuši 268 kandidāti, bet dokumentu pieņemšana Rekrutēšanas un atlases centrā studijām akadēmijā notiks līdz pat 31. jūlijam.

Bruņotie spēki sāk kandidātu atlasi studijām aizsardzības akadēmijā; pieteikšanās studijām turpinās

Izmanto iespēju, kas ir bez maksas un ar garantiju, ka darbs - ģimenes, tautas un valsts aizsardzība - būs vismaz 20 turpmākos dzīves gadus!

Padziļinātajā atlasē individuālajos un grupu uzdevumos, diskusijās un intervijās atlases komisija vērtē kandidātu personiskās un psiholoģiskās īpašības. Lai nonāktu tik tālu, katrs kandidāts jau ir pārbaudījis savu veselību medicīnas komisijā, sekmīgi nokārtojis fiziskās sagatavotības normatīvus un psihodiagnostikas testus.

Kandidāti darbojas nelielās grupās ar tikko iepazītiem kolēģiem, lai pierādītu savu erudīciju, radošo domāšanu un spēju darboties komandā. Vērtētas tiek arī katra individuālās spējas vadīt grupu un uzņemties līdera lomu. Divu dienu atlase ir aizraujošs un izaicinājumiem pilns pārbaudījums katram no dalībniekiem. Kandidātiem jāiztur arī aizsardzības akadēmijas kadetu sagatavotie militarizētie pārbaudījumi, kuriem dots nosaukums “Melnā nakts”. 

Atlase ir pēdējais posms, kas jāpārvar, lai sāktu studijas aizsardzības akadēmijā, pirms tam gan sekmīgi pabeidzot kadetu kandidāta apmācību posmu: kareivja pamata iemaņas Kājnieku skolā Alūksnē un instruktora prasmes Instruktoru skolā Cēsīs.

Šogad bruņotie spēki profesionālajā dienestā plāno pieņemt 828 karavīrus, no kuriem 120 karavīrus – studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par savas valsts armijas virsniekiem, kas nodrošina militāro vienību un apakšvienību vadību. Atkarībā no militārās profesijas (dienesta pakāpes) atbildības un kompetences līmeņa virsnieki plāno, nodrošina, kontrolē un vada militāro uzdevumu izpildi un atbild par padotajiem visu līmeņu vienībās.

Nacionālie bruņotie spēki aicina jauniešus ar vidējo un augstāko izglītību izvēlēties militāro karjeru un bez maksas studēt Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai apgūtu virsnieka profesiju.

Vidusskolu absolventiem tā piedāvā apgūt trīs akreditētas profesionālā bakalaura studiju programmas. „Sauszemes spēku militārās vadības” studiju programmu realizē sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Transporta un mašīnzinību fakultātes Autotransporta institūtu, lai sagatavotu nākamos virsniekus, tehniķus - mehāniķus dienestam Sauszemes spēku mehanizētajā kājnieku brigādē, bet „Jūras spēku militārās vadības” studiju programmu ― sadarbībā ar Latvijas Jūras akadēmiju, lai sagatavotu nākamos virsniekus, kuģu vadītājus un mehāniķus dienestam Jūras spēkos. Savukārt “Gaisa spēku militārās vadības” studiju programmu realizē sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Aeronautikas institūtu, lai sagatavotu nākamos virsniekus, tehniķus – avioniķus dienestam Gaisa spēkos.

Profesionālā augstākās izglītības programma „Komandējošā sastāva virsnieks” piedāvā jauniešiem ar akadēmisko vai otrā līmeņa augstāko profesionālo izglītību studēt aizsardzības akadēmijā, lai iegūtu otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību.

Papildus profesionālajām studiju programmām Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija nodrošina Virsnieka speciālista pamatkursu. Tajā uzņem Latvijas Republikas augstāko mācību iestāžu absolventus – ārstus, juristus, teologus, diriģentus, psihologus un IT speciālistus.

Pēc akadēmijas absolvēšanas visiem virsniekiem ir nodrošināta dienesta vieta Nacionālo bruņoto spēku vienībās. Dienējot bruņotajos spēkos, virsnieks iegūst stabilitāti, bezmaksas apmācību Latvijā un ārvalstīs izvēlētajā specialitātē, svešvalodās un citās dienestam nepieciešamās jomās, darbu komandā, kā arī iespēju dienēt starptautisko operāciju rajonos, karjeras izaugsmi, konkurētspējīgu atalgojumu un plašas sociālās garantijas.

Ar akadēmijas piedāvātajām studiju un apmācības programmām un kandidātiem izvirzītajām prasībām var iepazīties akadēmijas interneta vietnē www.naa.mil.lv, bet ar pieteikšanās kārtību un atlases procesu militārajam dienestam – bruņoto spēku interneta vietnes www.mil.lv sadaļā „Rekrutēšana”, neskaidrību gadījumā rakstot uz Rekrutēšanas un atlases centra elektronisko pasta adresi rekrutesana@mil.lv vai zvanot pa tālruni 67137137.

Esi līderis? Esi viens no mums. Kļūsti virsnieks savas valsts armijā!

Virsnieki nodrošina militāro vienību un apakšvienību vadību. Atkarībā no militārās profesijas (dienesta pakāpes) atbildības un kompetences līmeņa virsnieki plāno, nodrošina, kontrolē un vada militāro uzdevumu izpildi un atbild par padotajiem visu līmeņu vienībās.

Dalies ar šo ziņu