NATO paplašinātā klātbūtne Latvijā

Nozares politika
Sargs.lv
82C0B31FCC6C4C0DA119186502356987.jpg

Ņemot vērā izmaiņas starptautiskās drošības vidē, NATO samitā Varšavā 2016. gada jūlijā tika apstiprināta vienošanās par sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā NATO paplašinātās klātbūtnes (Enhanced Forward Presence) ietvaros. 

NATO paplašinātā klātbūtne Latvijā

Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts ir Kanāda, Lietuvā – Vācija, Igaunijā – Lielbritānija, Polijā – ASV. Šī apņemšanās skaidri demonstrē alianses vienotību un apņemšanos aizsargāt NATO dalībvalstis pret iespējamo agresoru. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Kanāda ir vadošā valsts NATO bataljona lieluma kaujas grupai, kas izvietota Latvijā, atrodas rotācijas kārtībā, un tajā ir šādas nosūtošās valstis: Albānija, Itālija, Polija, Slovēnija un Spānija. Kanādas vadīto bataljona līmeņa kaujas grupu veidos aptuveni 1138 karavīri, kā arī bruņojums, bruņutransports un kaujas atbalsta transports.

Cieši sadarbojoties ar Latvijas Sauszemes spēku Kājnieku brigādi, Kanādas vadītā daudznacionālā kaujas grupa uzlabos savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem un spēs reaģēt uz mainīgās drošības vides prasībām.

Daudznacionālā kaujas grupa trenēsies kopā ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, lai uzlabotu savas spējas un gatavību, paužot uz aizsardzību vērstu un samērīgu atbildi reģionālajā drošības situācijā.

Kanādas bruņotie spēki NATO paplašinātās klātbūtnes ietvaros nosūtīs uz Latviju 450 Sauszemes spēku karavīrus no mehanizētā kājnieku bataljona un bruņumašīnas, izlūkvadu un atbalsta elementus.

Albānija uz Latviju nosūtīs 18 kaujas (nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas) inženierus.

Itālija uz Latviju nosūtīs mehanizēto kājnieku rotu ar bruņumašīnām 160 karavīru sastāvā.

Polija uz Latviju nosūtīs vienu tanku rotu ar atbalsta elementiem 160 karavīru sastāvā.

Slovēnija nosūtīs 50 karavīrus no Aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem vada ar atbalsta elementiem.

Spānija uz Latviju nosūtīs 300 karavīrus no mehanizētās kājnieku rotas un bruņumašīnas, kaujas inženierus un atbalsta elementus.

Dalies ar šo ziņu