Nacionālo bruņoto spēku dienas parāde Liepājā piesaista lielu skatītāju skaitu

NBS
Sargs.lv
Parāde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šogad 4. maijā Nacionālo bruņoto spēku diena notika Liepājā, bet 2018. gadā, kad valsts svinēs savu simtgadi, bruņoto spēku diena 4.maijā notiks Vidzemē, un to uzņems Madona, savukārt 2019. gadā, kad savu simtgadi svinēs Latvijas armija, tā Brīvības svētkus rīkos Zemgalē, Jēkabpilī.

Nacionālo bruņoto spēku dienas parāde Liepājā piesaista lielu skatītāju skaitu

Brīvības svētku pasākumi Liepājā sākās plkst. 9.30 ar dievkalpojumu Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē, savukārt no plkst. 11.30 Jūras ielā notika Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Jaunsardzes vienību, un tehnikas parāde, kuru vēroja aptuveni 1500 skatītāju.

Parādē piedalījās vairāk nekā 500 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, to komandēja Jūras spēku flotiles komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis, bet pieņēma valsts bruņoto spēku augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš.

“Militārā parāde ir viens no visplašāk apmeklētajiem pasākumiem gan 18. novembrī Rīgā, gan gadu no gada 4. maijā kādā citā Latvijas novadā un pilsētā,” uzrunājot klātesošos, sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. “Tādēļ šis ir īstais mirklis, lai teiktu paldies Artim Pabrikam kā bijušajam aizsardzības ministram par šīs skaistās tradīcijas iedibināšanu Latvijas novados un Valsts prezidentam Raimondam Vējonim par tās turpināšanu un popularizēšanu, vadot aizsardzības nozari.”

Aizsardzības ministrs pasniedza Latvijas karogu Madonas novada domes priekšsēdētājam Andrejam Ceļapīteram, jo tieši Madona būs tā pilsēta, kurā Nacionālo bruņoto spēku dienu svinēs nākamgad.

Parādes priekšgalā Latvijas armijas karogu nesa Jūras spēku flotiles karavīri. Tālāk ierindā soļoja Jūras spēku flotiles, Štāba bataljona, Gaisa spēku Aviācijas bāzes, Mācību vadības pavēlniecības un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Sauszemes spēku kājnieku brigādes, ASV, Vācijas un Kanādas vienības, Zemessardzes 4. brigādes 44. kājnieku bataljona, 45. nodrošinājuma bataljona, 46. kājnieku bataljona, 51. kājnieku bataljona, 52. kājnieku bataljona, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Civilās aizsardzības koledžas un Jaunsardzes vienības.

Parādē piedalījās arī vairāk nekā 40 Nacionālo bruņoto spēku, Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas vienību. Tehnikas parādi ievadīja Valsts robežsardzes, Latvijas un ASV bruņoto spēku helikopteru pārlidojums virs parādes norises vietas.

Par parādes muzikālo noformējumu rūpējās Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Bruņoto spēku diena turpinās, un no plkst. 12.30 līdz plkst. 16.00 liepājniekiem un pilsētas viesiem laukumā pie koncertzāles “Lielais Dzintars” un Liepājas promenādē būs iespēja vērot militārā ekipējuma, bruņojuma un tehnikas izstādi, kā arī dažādus paraugdemonstrējumus.

Paraugdemonstrējumus ievadīs Nacionālo bruņoto spēku orķestra un Goda sardzes rotas defilē programmas, kā arī klātesošajiem būs iespēja vērot Valsts robežsardzes vienības kinologu ar dienesta suņiem paraugdemonstrējumus. Savukārt tirdzniecības kanālā interesentiem būs iespēja apskatīt Jūras spēku flotiles un Valsts robežsardzes kuģus.

Nacionālo bruņoto spēku Rekrutēšanas un atlases centra pārstāvji klātesošos iepazīstinās ar dienesta iespējām bruņotajos spēkos un studiju iespējām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, bet Jaunsardzes un informācijas centrā varēs uzzināt, kā kļūt par jaunsargu.

Jau vēstīts, ka pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju – valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, kādā no Latvijas novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu, lai iedzīvotājus iepazīstinātu ar bruņotajiem spēkiem.

Dalies ar šo ziņu