Pavasara vēsmas karavīru rekrutēšanas lauciņā

NBS
Sargs.lv
C471ED0BDB4845A69A0A948FEBDC19D2.jpg

Aprīlis Rekrutēšanas un atlases centrā ir darbīgs. Dienesta gaitās ievadīts jau ceturtais profesionālā dienesta kurss 2017. gadā, līdz ar to Latvijas karavīru rindas šogad papildinājuši nepilni 200 jauni censoņi. 

Pavasara vēsmas karavīru rekrutēšanas lauciņā

Kā intensīvas jāraksturo arī mūsu rekrutētāju aktivitātes, jo centra pārstāvji gada pirmajos mēnešos paspējuši apbraukāt Latviju jau vairākkārt, stāstot par karjeras iespējām Nacionālajos bruņotajos spēkos.

12. aprīlī dienesta gaitas sāka 41 karavīrs, dodoties apgūt kareivja pamatapmācības kursu Kājnieku skolā Alūksnē. Arilds Bethers ir veicis vistālāko ceļu, lai iesaukuma dienā atrastos jauno karavīru ierindā, jo atlases procesā vairākkārt mērojis ceļu uz Latviju no dzīvesvietas Īrijā. “Atpakaļ uz Latviju es gribēju jau sen. Janvārī, kad braucu atvaļinājumā, Facebook redzēju paziņojumu par iespēju pieteikties. Intereses pēc aizpildīju pieteikumu, un nākamajā dienā mani uzaicināja uz atlasi,” stāsta Arlilds. Lai nokārtotu atlases pārbaudījumu, jaunietis uz Latviju devās divas reizes: “Tas nebija sarežģīti, bet vairāk nogurdinoši, jo braucieni uz lidostu, pēc tam jālido un mājās jātiek. Agri no rīta izbraucot no Īrijas, vēlu vakarā esmu mājās Latvijā.” Pēc ārzemēs pavadītā laika jaunietis ir secinājis, ka savu nākotni saista ar Latviju un šobrīd tie ir Nacionālie bruņotie spēki. Uz ārzemēm Arilds doties vairs nevēlas, jo šeit ir mājas un ģimene.

Pārmaiņas ikdienā saistībā ar dienestu sagaida arī Agija Joņina, kura ir viena no četrām daiļā dzimuma pārstāvēm šajā iesaukumā. Agija nebūs ģimenē pirmais karavīrs, vairākus gadus dienestā ir arī viņas vīrs, taču ideja radusies jau krietni agrāk: “Tā ideja ir jau kopš bērnības, tas bija domu līmenī un sapņu līmenī, bet, gadiem ejot, sāka likties reālāk.” Domu, ka abi dzīvesbiedri tagad pārstāvēs vienu profesiju, Agija vērtē pozitīvu un domā, ka būs ļoti interesanti.

Iesaukumā sevi cer pierādīt arī 23 topošie Latgales profesionālā dienesta rotas karavīri, kuri pēc pamatzināšanu apguves dosies uz savu dzimto pusi – Daugavpili, Preiļiem un Rēzekni. Motivācija izvēlēties dienestu Latgalē kandidātu vidū ir dažāda. Atšķirīga ir arī jauniešu līdzšinējā pieredze un gaitas pirms lēmuma pievienoties armijai, jo daļa militāro sfēru iepazinusi jau Zemessardzē, taču pārējiem tā jāapgūst no pašiem pamatiem.

Agris Gailišs, līdz šim Zemessardzes 32. kājnieku bataljona zemessargs, par lēmumu līdz kursa sākuma dienai vēl šaubījies, jo drīzumā gaidāms ģimenes pieaugums. Pēc rūpīgām pārdomām viņš 12. aprīlī tomēr ieradies: “Mājās visi ir par un atbalsta, saka, ka malacis”, atklāj Agris. Jaunietis stāsta, ka par dienestu izšķirties likusi tieši jaunā profesionālā dienesta rota Latgalē, jo tā ir iespēja atrasties tuvāk mājām. Agris uzskata, ka interese Rēzeknē par šo iespēju ir liela ne tikai zemessargu, bet arī pārējo jauniešu vidū, tomēr nepiekrīt, ka darbu Latgalē atrast būtu grūti.

Lai informāciju par dienestu padarītu aizvien pieejamāku ikvienam interesentam ne tikai internetā, bet arī klātienē, Rekrutēšanas un atlases centra pārstāvji ir sastopami visdažādākajos Latvijas novados. Šādas aktivitātes sāktas jau 2016. gadā, kopumā apmeklējot teju 60 pasākumus visā valstī.

Rekrutēšanas pasākumu intensitāte ar šo gadu ievērojami palielinājusies, par ko liecina fakts, ka gada pirmajos četros mēnešos aizvadīti jau teju 70 pasākumi. Tikšanās klātienē ir iespēja ikvienam interesentam uzdot sev būtiskus jautājumus par karavīra profesiju, atlases procesu un iespēju pievienoties dienestam. Šobrīd informācijai par pasākumiem, kurus plāno apmeklēt centra pārstāvji, iespējams sekot līdzi arī bruņoto spēku interneta vietnē www.mil.lv, lai noskaidrotu sev ērtāko laiku klātienē uzdot jautājumus par dienestu.

Profesionālais dienests ir iespēja ne tikai tiem, kuri savas darba gaitas tikai plāno sākt, bet arī tiem, kuri savā dzīvē nolēmuši kaut ko mainīt. Lai sasniegtu pēc iespējas plašāku auditoriju, rekrutēšanas speciālisti apmeklē topošos vidusskolu absolventus, izglītības iestāžu izstādes un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiāles visā Latvijā.

Tuvojoties vasarai, centra pārstāvji aizvien biežāk būs manāmi arī dažādos sabiedriskos pasākumos visā Latvijā. “Tā ir iespēja sastapt tos cilvēkus, kurus neizdodas uzrunāt skolās vai izstādēs. Tāpat tā ir lieliska izdevība Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem būt aizvien redzamākiem,” skaidro A. Ābelīts.

Lai uzzinātu vairāk par to, kas motivē jauniešus izvēlēties militāro karjeru, pagājušajā gada nogalē veikta jauno karavīru aptauja viņu dienesta uzsākšanas dienā. Aptaujas rezultātā apkopoti viedokļi no 193 topošajiem profesionālā dienesta karavīriem un Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetu kadetiem.

Kā liecina aptaujas rezultāti, visbūtiskākā motivācija topošajam karavīriem ir iespēja sevi izaicināt un iemantot cieņu. Svarīga loma ir arī piedzīvojumiem un finansiālajiem labumiem, kurus bruņotie spēki nodrošina gan atalgojuma, gan sociālo garantiju un stabilitātes veidā.

Tuvojoties vasarai, Rekrutēšanas un atlases centrs sagaida pastiprinātu vidusskolu absolventu interesi, kas saistīta ar mācību iespējām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Ņemot vērā skolēnu nepieciešamību pieņemt lēmumu par nākamo soli, intensīvs darbs gaida arī rekrutētājus, lai katrs jaunietis Latvijā apzinātos savas karjeras iespējas militārajā jomā. Atlases sākums studijām aizsardzības akadēmijā gaidāms jau maijā, tāpēc visi interesenti aicināti laikus iesniegt pieteikuma anketas. Pieteikumi saistībā ar studijām akadēmijā šogad tiks gaidīti līdz 31. jūlijam.

Karavīrs aizsargā ģimeni, tautu un valsti. Esi viens no mums, kļūsti karavīrs!

Ir nostiprinājies viedoklis, ka latviešu tauta vēsturē  bijusi tikai pasīvs objekts un nevis aktīvs līdzveidotājs. Šāda doma visjūtamāk izpaužas runās par Latvijas vēsturi un latviešu tautas mentalitāti. Runātāji parasti neapjauš, ka no vēstures viedokļa šāds teiciens ir absurds, no psiholoģiskā viedokļa slimīgs un no patriotiskā viedokļa kaitīgs," uzsver Dr.hist. Edgars Dunsdorfs.

“Nākdams no tautas, katrs karavīrs nes sevī daļu arī no tautas vērtības un spēka. Kā katra atsevišķa karavīra, tā visu mūsu kopējs uzdevums ir sargāt savu valsti... Stipruma un spēka avoti ir mūsos un tikai mūsos pašos,” rakstīja ģenerālis Krišjānis Berķis, kara ministrs un armijas komandieris, grāmatas “Latvijas armija 20 gados” priekšvārdā.

Šodienas ģeopolitiskā situācija atkal prasa valsts aizsardzības spēju stiprināšanu, tostarp palielinot Nacionālo bruņoto spēku personālsastāva skaitu, tāpēc bruņotie spēki aicina ikvienu kļūt par karavīru vai sākt studijas Nacionālās aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par savas valsts armijas virsnieku.

Dienējot bruņotajos spēkos, iegūsi: stabilitāti; apmācību specialitātē, svešvalodās un citās dienestam nepieciešamās jomās; darbu komandā mācībās Latvijā un ārvalstīs, kā arī starptautisko operāciju rajonos; karjeras izaugsmi; konkurētspējīgu atalgojumu, kas sākas ar 780 eiro pēc nodokļu nomaksas, un plašas sociālās garantijas.

Pateicamies Rekrutēšanas un atlases centra rekrutēšanas reklāmas video veidotājiem radošo risinājumu aģentūrai “Tribe Riga” un izmantotās mūzikas – dziesmas “Ūsiņš “ – autoriem dūdu un bungu grupai “Auļi”!

Dalies ar šo ziņu