Paraksta Tehnisko vienošanos ar Kanādu par NATO paplašinātās klātbūtnes īstenošanu Latvijā

Nozares politika
Sargs.lv
C76E767189BE4353B6E59A1DDF3F52F6.jpg

18. aprīlī Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Ivo Mogiļnijs un Kanādas bruņoto spēku Apvienotās operāciju pavēlniecības Štāba gatavības nodrošināšanas priekšnieks brigādes ģenerālis Brūss Ploumens (Bruce Ploughman) parakstīja Tehnisko vienošanos, kas ietver galvenos nosacījumus Kanādas vadītās NATO daudznacionālās bataljona lieluma kaujas grupas izvietošanai, darbībai un uzņemšanai Latvijā. 

Paraksta Tehnisko vienošanos ar Kanādu par NATO paplašinātās klātbūtnes īstenošanu Latvijā

“Esmu gandarīts, ka drīzumā Latvijā tiks izvietota Kanādas vadītā kaujas grupa, un šī vienošanās ir pamats sekmīgai tās darbībai un uzņemšanai Latvijā,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. “Latvija ir pasaulē spēcīgākās militārās alianses dalībvalsts, un Kanādas vadītās kaujas grupas klātbūtne Latvijā ievērojami stiprinās mūsu valsts drošību.”

“Šis notikums mūs pietuvina Kanādas bruņoto spēku karavīru un sabiedroto no Albānijas, Itālijas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas izvietošanai Latvijā. Uzņemoties paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas vadību, mēs no jauna apliecinām savu stingro nostāju attiecībā uz piederību aliansei un tās mērķi sekmēt kolektīvo drošību,” norāda Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans (Harjit Sajjan).

Svinīgajā vienošanās parakstīšanas ceremonijā piedalījās arī Kanādas vēstnieks Latvijā Alans Ozērs (Alain Hausser) un Aizsardzības ministrijas izpildsekretārs militāro spēju attīstības jautājumos atvaļinātais brigādes ģenerālis Juris Kiukucāns.

Jau ziņots, ka NATO daudznacionālā bataljona lieluma kaujas grupa Latvijā tiks izvietota šī gada jūnijā, un to veidos ap 1000 sabiedroto spēku karavīru, tai skaitā, līdz 455 Kanādas bruņoto spēku karavīru.

Par daudznacionālu bataljona lieluma kaujas grupu izveidi un izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā un Kanādas lēmumu uzņemties šīs kaujas grupas vadību Latvijā tika paziņots 2016. gada 8. jūlijā NATO samitā Varšavā. Dalību Kanādas vadītajā daudznacionālajā kaujas grupā Latvijā ir apstiprinājušas Albānija, Itālija, Polija, Slovēnija un Spānija.

Dalies ar šo ziņu