“Industrijas dienas 2017” pulcē ap 200 dalībnieku

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
industrija
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 2. līdz 3. martam Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā norisinājās “Industrijas dienas 2017”, ko Aizsardzības ministrija rīkoja sadarbībā ar Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju, lai iepazīstinātu uzņēmējus un zinātniekus ar Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām apgādes jomā, kā arī informētu par sadarbības iespējām ar NATO un atsevišķu sabiedroto valstu iepirkumu aģentūrām.

“Industrijas dienas 2017” pulcē ap 200 dalībnieku

Šogad “Industrijas dienas” notika jau trešo gadu. Pirmo reizi tās norisinājās divas dienas un pulcēja tik lielu interesentu skaitu – tās apmeklēja ap 200 dalībnieku, tostarp, Latvijas uzņēmumu, pašvaldību un izglītības iestāžu pārstāvji.

Kā pasākumā atklāšanā uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, 2016. gadu var uzskatīt par vienu no līdz šim veiksmīgākajiem attiecībā uz sadarbības veicināšanu starp Latvijas aizsardzības nozari un vietējiem drošības un aizsardzības jomas uzņēmumiem.

“Drošības situācija mūsu reģionā ir veicinājusi izpratni par nepieciešamību pašiem uzņemties lielāku atbildību par savu drošību, pakāpeniski šim mērķim atvēlot nepieciešamos līdzekļus. Tāpat esošajos apstākļos kļūst arvien aktuālāks Nacionālo bruņoto spēku nepieciešamo piegāžu drošības jautājums, kura risināšana nevienā NATO dalībvalstī nav iedomājama bez aktīvas vietējās industrijas iesaistes,” norādīja ministrs.

R. Bergmanis atzina, ka virziens aktīvākai Nacionālo bruņoto spēku un industrijas sadarbībai šobrīd ir skaidri reglamentēts gan NATO, gan nacionālajos politikas plānošanas dokumentos, piemēram, 2014. gada nogalē visu NATO dalībvalstu apstiprinātā Velsas samita deklarācija paredz skaidru apņemšanos ne mazāk kā 20% no aizsardzībai atvēlētajiem līdzekļiem novirzīt jauna ekipējuma iegādei un investīcijām ar aizsardzības nozari saistītos pētniecības projektos. Tāpat 2016. gadā apstiprinātajā Valsts aizsardzības koncepcijā ir skaidri norādīts uz nepieciešamību attīstīt konkurētspējīgu militāro rūpniecību, kas krīzes apstākļos samazinātu valsts atkarību no citu valstu munīcijas un ekipējuma piegādēm, ļaujot autonomi nodrošināt valsts aizsardzības minimālās prasības.

Ministrs arī pateicās Latvijas uzņēmēju intereses pārstāvošajām organizācijām par aktīvu līdzšinējo ieguldījumu, informējot aizsardzības nozari par savu biedru iespējām un mudinot tos aktīvāk iesaistīties bruņoto spēku vajadzību izpētē un atzīmēja īpaši veiksmīgo sadarbību ar Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju.

Tāpat R. Bergmanis uzsvēra, ka ir būtiski paplašināt Latvijas uzņēmēju iespējas darbībai ārpus Latvijas robežām, kā arī veicināt vietējo uzņēmēju aktivitātes Latvijā izvietoto sabiedroto spēku atbalstam.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš atzina, ka aizsardzības nozares interese – efektīvi nodrošināt bruņoto spēku apgādi – saskaras ar industrijas interesi ražot un piedalītos šī uzdevuma izpildē, tādēļ ir būtiski sekmēt savstarpēju sadarbību.

Ģenerālmajors L. Kalniņš arī uzsvēra, ka bruņotie spēki vienmēr ir atbalstījuši pētniecību, dodot iespēju izmantot Ādažu poligonu jaunu produktu izmēģināšanai. Tādējādi bruņotie spēki sekmē  augstas kvalitātes, konkurētspējīgu un eksportspējīgi produktu radīšanu.

“Es saprotu mūsu kopējo vēlmi – meklēt jaunas idejas, radīt ļoti labus produktus un dot to, ko no mums pieprasa Latvijas sabiedrība. Sabiedrība mums šodien pieprasa, lai mēs būtu efektīvi Latvijas valsts aizsardzībā un nodrošinātu mieru. Tāpēc es novēlu mums visiem kopā veiksmīgi iet šo ceļu,” uzrunājot “Industrijas dienu” dalībniekus, sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons uzņēmējus savukārt informēja par nozares budžetu, tuvāko gadu iepirkumu plāniem, paredzētajiem grozījumiem likumdošanā un citiem praktiskiem nozares un industrijas sadarbības aspektiem, uzsverot, ka, ņemot vērā Latvijas ģeogrāfisko atrašanās vietu, ir būtiski, lai krīzes gadījumā aizsardzības nozarei nepieciešamo spētu nodrošināt vietējie uzņēmumi.

Pasākuma atklāšanā bija apskatāms arī vairāku Latvijas uzņēmumu piedāvājums, piemēram, bezpilota lidaparāti, sakaru aprīkojums, konteinera tipa mobilās noliktavas un formas tērpi.

2. martā darbs galvenokārt notika atsevišķos nozaru sindikātos, aizsardzības nozares ekspertiem sniedzot informāciju par konkrētām aizsardzības spēju attīstības vajadzībām. “Industrijas dienu 2017” dalībniekiem sindikātos bija iespēja diskutēt par tādiem tematiem kā individuālais un kolektīvais ekipējums, munīcija, militārais transports, sakaru sistēmas, jauno militāro spēju attīstība un nākotnes spēju vajadzības, būvniecība un pārtikas iepirkumi.
 
Lai veicinātu aizsardzības nozares pārstāvju informētību par Latvijas uzņēmēju piedāvājumu, katra sindikāta ietvaros uzņēmējiem tika dota iespēja sniegt īsu uzņēmuma prezentāciju.

Savukārt 3. martā Latvijas uzņēmējiem bija iespēja iepazīties ar NATO Apgādes un iepirkumu aģentūras, NATO Komunikāciju un informācijas aģentūras, kā arī ASV bruņoto spēku iepirkumu speciālistu darba organizāciju un noskaidrot potenciālās sadarbības iespējas. Ar Latvijas uzņēmējiem pasākuma otrajā dienā tikās ASV armijas Eiropā reģionālā iepirkumu biroja speciālists Viljams Fipss (William A. Phipps), NATO komunikāciju un informācijas aģentūras Iepirkumu nodaļas vadītājs Alans Kurtuā (Alain Courtois) un NATO atbalsta un iepirkumu aģentūras Iepirkumu departamenta direktora vietniece Eleanora Samersa (Eleanor Summers).

Dalies ar šo ziņu