Rīgas Stradiņa universitātes pētnieki izstrādā projektus aizsardzības nozares attīstībai

Uzņēmējdarbība un inovācijas
RSU
industrija
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrijas un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas organizētajās “Industrijas dienās 2017” RSU pētnieki, sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un apģērba ražotājiem “SRC Brasa”, prezentēja ieceri tuvāko divu gadu laikā radīt modernizētu kaujas formas tērpu un bruņu uzkabes sistēmu. 

Rīgas Stradiņa universitātes pētnieki izstrādā projektus aizsardzības nozares attīstībai

Savukārt līdz 2020. gadam paredzēts izstrādāt datorizētu sistēmu psihisko traucējumu simptomu izvērtēšanai augsta riska profesiju pārstāvjiem, šādi iesaistoties NATO Zinātņu un tehnoloģiju organizācijas vadītā starptautiskā pētījumā par pašnāvību risku mazināšanu karavīriem.

“Industrijas dienas” ir ikgadējas pasākums, kas tiek rīkots ar mērķi veicināt dialogu starp aizsardzības nozares pārstāvjiem, uzņēmējiem un pētniekiem. Savā prezentācijā pasākuma laikā RSU Darba drošības un vides veselības institūta (DDVVI) pētnieki, kā arī RTU pētnieki un apģērbu rūpnieciskās ražošanas uzņēmums SRC Brasa informēja par projektu “Funkcionāli modernizētas, augsti efektīvas karavīra individuālās aizsardzības sistēmas izveide”. Projekta mērķis ir divu gadu laikā radīt modernizētu, Nacionālo bruņoto spēku prasībām atbilstošu, Latvijā ražotu kaujas formas tērpu un bruņu uzkabes sistēmu.

“Rīgas Stradiņa universitātes projekta ietvaros plāno veikt karavīra individuālās aizsardzības sistēmas elementu ergonomisko izpēti un izstrādāt karavīra fiziskās novērtēšanas profilu. Iegūtie dati kalpos ne tikai praktiskajām vajadzībām izstrādājot modernizēto KIAS, bet arī ļaus jēgpilni iesaistīties vēl vienā NATO Zinātņu un tehnoloģiju organizācijas Cilvēkfaktora un medicīnas kolēģijas paspārnē notiekošajā izpētes grupā par muskulo-skeletālo traumatismu,” uzsver Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūts direktors Ivars Vanadziņš.

Otrs Rīgas Stradiņa universitātes pētnieku piedāvājums aizsardzības un drošības industrijas attīstībā ir datorizēta indivīda personības novērtēšanas sistēmas izstrāde, kas taps sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Aizsardzības ministriju. Izmantojot jaunāko tehnoloģiju sniegtās iespējas, tiks radīta datorizēta sistēma, kas izmantojama, lai izvērtētu personības iezīmju un psihisko traucējumu simptomus augsta riska profesiju pārstāvjiem, tostarp karavīriem, policistiem, glābšanas dienestā strādājošiem, ambulatoriem un stacionāriem pacientiem, kā arī tiesu ekspertīzēs, personāla atlasē un novērtēšanā. Šo ieceri plānots īstenot trīs gadu laikā, balstoties uz Rīgas Stradiņa universitātes Veselības psiholoģijas un pedagoģijas katedras pētnieku izstrādāto Latvijas Klīnisko personības testu.

Reaģējot uz nesenajiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, arī Rīgas Stradiņa universitāte ir izrādījusi iniciatīvu iesaistīties ar drošību  un aizsardzību saistītās iniciatīvās, akcentējot savas zināšanas un pieredzi medicīnas un cilvēkzinību jomā. Lai īstenotu ar militāro medicīnu un pētniecību saistītus projektus, ir atjaunots sadarbības līgums ar Aizsardzības ministriju un nodibināta Rīgas Stradiņa universitātes Militārās zinātnes un studiju padome. Padomi vada Dr.med. Ainārs Stepens, kuru Aizsardzības ministrija ir nominējusi pārstāvēt Latviju NATO Zinātņu un tehnoloģiju organizācijas Cilvēkfaktora un medicīnas kolēģijā, tādejādi paverot jaunas iespējas Latvijas pētniekiem iesaistīties augstākās raudzes zinātniskās sadarbības projektos ar citu dalībvalstu institūcijām militārās medicīnas jomā. Rīgas Stradiņa universitāte ir Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas sastāvā, kas tika izveidota 2013. gadā, apvienojot vairākus Latvijas telekomunikāciju, informācijas tehnoloģiju, drošības, aizsardzības, transporta un citu nozaru uzņēmumus, kā arī valsts vadošās augstskolas un to ietvaros izveidotās izglītības un pētniecības iestādes.

Dalies ar šo ziņu