Ar lidmašīnu "Galaxy" no ASV Latvijā nogādā helikopterus "Black Hawk"

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Galaxy
Foto: Foto: virsseržants Gatis Indrēvics

1. martā Rīgas Starptautiskajā lidostā ieradās divas ASV Gaisa spēku transportlidmašīnas “C-5” ar pieciem helikopteriem “UH-60 BlackHawk” un ASV 10.kaujas aviācijas brigādes vienības “Fēnikss” karavīriem, demonstrējot stratēģisko spēju pārvietot tehniku ātrā laikā.

Ar lidmašīnu "Galaxy" no ASV Latvijā nogādā helikopterus "Black Hawk"

Ar ASV karavīriem tikās un tehnikas ierašanos novēroja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Ivo Mogiļnijs, ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita, ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā komandiera vietnieks ģenerālmajors Timotijs M.Zadalis un ASV Armijas Eiropā štāba priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Timotijs Dž. Dohertijs.

ASV karavīri ar helikopteru “Black Hawk” atbalstu pildīs dienesta pienākumus Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē, kur nomainīs “Atlantic Resolve” esošo rotāciju.

“Gandrīz pirms trim gadiem mēs Rīgā sagaidījām pirmo “Atlantic Resolve” operācijas rotāciju,” uzsver brigādes ģenerālis I.Mogiļnijs. “Esmu gandarīts, ka varu šodien sveikt nākamo rotāciju un esmu pārliecināts, ka ASV un Latvijas karavīri šīs rotācijas laikā varēs uzlabot savu sadarbību un profesionālās spējas gan divpusējās, gan daudzpusējās mācībās.”

Tāpat Apvienotā štāba priekšnieks norādīja, ka pastāvīgā ASV klātbūtne Latvijā, veicot rotācijas jau gandrīz triju gadu garumā, pierāda, ka ASV ir mums spēcīgs un uzticams partneris.

10. Aviācijas brigādes vienība “Fēnikss” ir pirmā aviācijas brigāde, kas ierodas Eiropā rotācijas kārtībā ar mērķi demonstrēt ASV un NATO valstu apņēmību aizsargāt drošību Eiropā. Fortdramā, Ņujorkas štatā, bāzētā brigāde kopumā uz Vāciju, Latviju un Rumāniju nosūtīs vairāk nekā 2000 karavīru, 86 helikopterus, tai  un vairāk nekā 700 aprīkojuma vienību. Ap 60 vienības pārstāvju Lielvārdes gaisa bāzē veiks aviācijas operācijas un piedalīsies starptautiskās mācībās operācijas Atlantic Resolve ievaros.

2017.gada februārī  Latvijā ieradās arī nākamā ASV Sauszemes spēku rotācija - ASV 4.kājnieku divīzijas 3.bruņotās brigādes 68.bruņotā pulka 1.bataljona karavīri un bruņutehnika, tai skaitā 15 tanki “M1 Abrams”, sešas kaujas mašīnas “Bradley”, divas inženieru tehnikas vienības mīnu lauka iznīcināšanai, kā arī cita veida kaujas atbalsta un nodrošinājuma tehnika.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014.gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir sākusi mācību operāciju „Atlantic Resolve”. Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Operācija ir izvērsta arī Rumānijā un Bulgārijā.

Dalies ar šo ziņu