„Citādā” Ēnu dienā Aizkrauklē piedalās vairāk nekā 700 skolēnu

Sabiedrība
Virsseržante Diāna Selecka
Ēnu diena
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aizkrauklē noticis vēl nebijis pasākums - Ēnu dienā praktiski tika demonstrēta operatīvo dienestu darbība, bet skatīties to bija aicināti visi pilsētas skolēni.

„Citādā”Ēnu dienā Aizkrauklē piedalās vairāk kā 700 skolēni

Pilsētas centrā pie Kultūras nama skolēni vēroja, kā izmantojot šaujamieroci, noziedznieks aplaupa inkasācijas mašīnu un ievaino darbinieku, tad kā Neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki sniedz palīdzību cietušajam. Pēc dažām minūtēm ieradās Valsts policijas darbinieki, vēl pēc mirkļa- zemessargi, kas apķēdēja laukumu. Vislielāko skatītaju sajūsmu izpelnījās Valsts policijas dienesta dienesta suņi Darvins un Drako, kuri dažu minūšu laikā pūlī atrada noziedznieku. Tāpat tika demonstrēts, kā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki sagriež automašīnu, lai veiktu  cietušā atbrīvošanu. 

Kā pastāstīja viens no pasākuma organizatoriem Zemessardzes 55.Kājnieku bataljona virsnieks kapteinis Aleksandrs Sotņikovs,  ideju praktiski demonstrēt operatīvo dienestu darbību  ieteica bataljona mediķis, zemessargs Sarmīte Štenberga, kopīgi ar citiem dienestiem tika izdomāts scenārijs: „Domāju, ka viss ir izdevies daudz interesantāk, nekā tas būtu, ēnojot karavīrus, policistus, mediķus un ugunsdzēsējus  kabinetos.  Visi dienesti darbojās ļoti saliedēti. Domāju, ka šis pasākums ir izdevies un šo ideju noteikti vajadzētu izmantot arī turpmāk.

Apmierināti ar notiekošo arī policijas darbinieki. Valsts Policijas Zemgales regiona satiksmes uzraudzības vecākais inspektors majors Oskars Rēķis saka, ka  tāda ēnu diena Aizkrauklē notiek pirmo reizi: „Domājām, ka viss būs kā parasti, ieradīsies ēnas, atnāks uz policiju, un skatīsies, kā policisti veic „papīra darbus” birojā. Protams, šāds variants, kad skolēni vēro dienestus darbība, bērniem patīk daudz vairāk. Tas popularizē visu dienestu darbu, iespējams, ka vairāk skolēnu izvēlēsies nākotnes profesiju saistībā ar šodien redzēto."

Neatliekamās medicīniskās palīdzības Zemgales reģionālā centra ārsta palīgs Aivija Bankevica  glāba nosacīti cietušo, kas bija ievainots apšaudē: ”Lielisks pasākums, lai parādītu mūsu darbu apkārtējiem, labi, ka visi dienesti mobilizējas - sanāk atkārtotas mācības, jo ārkārtas situācijas jau negadās bieži. Prieks, ka bērniem patika, ceram, ka kāds no viņiem izvēlēsies mediķa profesiju.”

Aizkraukles novada vidusskolas direktora vietniece Silvija Bērzkalne,  stāsta, ka pasākumā piedalās vismaz 700 skolēni: „ Šodien notika 3 stundas, un tad visi, izņemot piektās klases, devāmies uz pasākumu, kurš ir lielisks! Bērniem darbībā tiek uzskatāmi parādīts, kā dienesti darbojas. Viena lieta ir runāt teorētiski, šeit visi – gan lieli, gan mazi, ar lielu interesi skatās un vēro. Bērni praktiski darbībā iepazinās  ar daudzām  profesijām! Man patika ideja, ka šīs profesijas vajag rādīt reāli dabā, skolēni redz, kā tas notiek un kā izskatās!”

Aizkraukles novada skolēni- lieli un mazi, ar interesi vēroja  noziedznieka aizturēšanu,  apskatīja izstādi Kultūras namā.

Aizkraukles novada vidusskolas 2.A klases skolniecēm viss notiekošais škiet ļoti interesants.

Ieva:” Manas draudzenes tētis strādā policijā, tā ka nedaudz zināju par policijas darbu. Šodien viss bija ļoti intersanti un forši. Visvairāk patika suns, kurš aizturēja noziedznieku.”

Daniēla: ”Man patika vērot, kā strādā visi dienesti. Agrāk bija nedaudz zinājusi, bet tagad zinu vairāk.”

Emīlija:” Esmu redzējusi līdzīgas izstādes pilsētas svētkos, bet šodien patika daudz labāk. Sākumā baidījamies, vai suns neuzbruks citiem cilvēkiem, bet viss beidzās labi.”

Kā likumsakarīgs un garšīgs noslēgums Ēnu dienai par operatīvo dienestu darbu bija Zemessardzes 55.Kājnieku bataljona zemessargu vārītā putra lauka virtuvē. Kārtējais piemērs sadarbībai- produktu iegādi karavīru putras vārīšanai apmaksāja Aizkraukles novada pašvaldība, bet pacienāti tika 850 cilvēki- gan skolēni, gan citi interesenti.

Dalies ar šo ziņu