Bergmanis: Līguma noslēgšana veicinās sabiedroto klātbūtnes nodrošināšanu Latvijā

Nozares politika
Sargs.lv
1AFD2CF3B14A494C853488C81319ABC2.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

12. janvārī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un ASV vēstniece Nensija Bikofa Petita parakstīja Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par sadarbību aizsardzības jomā.

Bergmanis: Līguma noslēgšana veicinās sabiedroto klātbūtnes nodrošināšanu Latvijā

“Esmu gandarīts, ka Ministru kabinets ir atbalstījis un šodien mēs parakstām Latvijas valdības un ASV valdības līgumu par sadarbību aizsardzības jomā, kas ir būtisks solis Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā, veicinot sabiedroto klātbūtni,” sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. “Apstiprinot Valsts aizsardzības koncepciju, Saeima ir apliecinājusi Latvijas mērķi panākt ASV spēku pastāvīgu klātbūtni Latvijā. Latvijas un ASV sadarbības līgums ir uzskatāms par vienu no priekšnosacījumiem šī mērķa sasniegšanā.”

Līguma noslēgšana veicinās sabiedroto klātbūtnes nodrošināšanu Latvijā, kas savukārt stiprinās investīciju drošību, veicinās patēriņa pieaugumu un attiecīgi arī pozitīvi ietekmēs ekonomiku un veicinās iekšzemes kopprodukta pieaugumu.

Šobrīd ASV un citu NATO dalībvalstu bruņoto spēku statusu Latvijā nosaka Ziemeļatlantijas organizācijas līgums par to bruņoto spēku statusu (NATO SOFA). Līgums, kas tika parakstīts 1951. gadā un kuram Latvija pievienojās 2004.gadā, paredz, ka valstis divpusēji var slēgt papildus vienošanās, kas sīkāk regulētu bruņoto spēku statusu, atrodoties otras valsts teritorijā.

Līgums papildinās NATO SOFA nosacījumus vairākos aspektos, piemēram, noteiks kārtību, kādā ASV bruņotie spēki izmanto NBS infrastruktūru un veic infrastruktūras uzlabošanas darbus. Tāpat tas noteiks kārtību, kādā bruņotajiem spēkiem piederošās personas ieceļo Latvijā un ka Latvija atzīst ASV izdotus transportlīdzekļu reģistrācijas dokumentus, kā arī atzīst autovadītāju apliecību, kā arī jebkādu citu profesionālo licenču derīgumu, savukārt ASV puse apņemas ievērot gaisa, jūras un ceļu satiksmes noteikumus.

Kriminālās jurisdikcijas jautājumus pamatā nosaka NATO SOFA. Šis līgums papildus paredzēs, ka arī tādus noziedzīgus nodarījumus, kas izdarīti ārpus dienesta pienākumu pildīšanas, primāri izskatīs un sodu par to izdarīšanu piemēros ASV militārās iestādes. Vienlaicīgi Latvija saglabās tiesības realizēt kriminālo jurisdikciju, jo līgums paredz, ka Latvijai būtiskos gadījumos, Ģenerālprokuratūra var pieprasīt šādu lietu izskatīšanu. Attiecīgi likumprojekts, ar kuru tiek apstiprināts ASV līgums, ir papildināts ar nosacījumu, ka pie šādiem gadījumiem ir pieskaitāmi smagi un sevišķi smagi noziegumi, kā arī tādi noziedzīgi nodarījumi, kuros ir cietušais.

Ievērojot suverēnu valstu attiecību pamatprincipus, realizējot sadarbību aizsardzības jomā, tas ir, darbojoties Latvijas interesēs, ASV bruņoto spēku darbības oficiālām vajadzībām netiek apliktas ar nodokļiem, nodevām vai tamlīdzīgiem maksājumiem. Līgums paredz arī kārtību, kādā atbrīvojums no nodokļu samaksas tiks piemērots.

10. janvārī likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par sadarbību aizsardzības jomā” tik apstiprināts Ministru kabinetā.

Dalies ar šo ziņu