Parakstīta vienošanās par Nacionālo bruņoto spēku sadarbību ar Latvijas pārtikas ražotājiem

Uzņēmējdarbība un inovācijas
42BA13843527495A90C782BB1D20F3F2.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

30. novembrī Aizsardzības ministrijā tika parakstīta vienošanās par sadarbību, lai veicinātu Nacionālo bruņoto spēku nepārtrauktu apgādi ar augstākās kvalitātes un vides standartiem atbilstošu lauksaimniecības un pārtikas nozares produkciju, vienlaicīgi sekmējot nacionālās tautsaimniecības attīstību.

Parakstīta vienošanās par Nacionālo bruņoto spēku sadarbību ar Latvijas pārtikas ražotājiem

Četru pušu vienošanos parakstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, biedrības “Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs un biedrības “Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija” padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Aizsardzības ministrs R. Bergmanis uzsvēra, ka šāda vienošanās iniciēta un tapusi ar mērķi pēc iespējas plašāk izmantot vietējo lauksaimniecības produktu ražotāju un pārtikas pārstrādātāju produkciju Nacionālo bruņoto spēku apgādē.

Bergmanis norādīja, ka vietējo ražotāju pārtikas piegāde Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir daļa no 29. novembrī apstiprinātā Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāna turpmākajiem gadiem. Arī valdība ir apstiprinājusi Latvijas aizsardzības jomas vadlīnijas militāri rūpnieciskā konkursa attīstībā, un vietējās pārtikas piegāde Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir viens no pirmajiem būtiskajiem soļiem uzņēmēju un Nacionālo bruņoto spēku sadarbībā.

“Karavīrs diez vai būs karotājs, ja viņš nebūs paēdis. Vēl jo nozīmīgāk tas ir tāpēc, ka nākamajā gadā šeit ieradīsies mūsu sabiedrotie ļoti lielā skaitā, kuriem arī būs nepieciešama pārtika un daudzi citi produkti, kurus ražo mūsu zemkopji un pārtikas ražotāji,” atzina Bergmanis.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube pauda gandarījumu par tautsaimnieciski svarīgo lēmumu noslēgt sadarbības vienošanos un iespēju bruņotajiem spēkiem atbalstīt Latvijas lauksaimniecību, kā arī atzina, ka Latvijas pārtika karavīriem ir nozīmīga, īpaši dienot starptautiskajās operācijās.

“Latvijā ražotie produkti ir droši, kvalitatīvi un garšīgi. Esmu gandarīts, ka Aizsardzības ministrija vēlas sadarboties ar Latvijas pārtikas un lauksaimniecības preču ražotājiem, lai Nacionālajos bruņotajos spēkos mūsu karavīri būtu nodrošināti ar pilnvērtīgu un kvalitatīvu Latvijā ražotu pārtiku. Parakstītais līgums ir ļoti nopietna apņemšanās no visām iesaistītajām pusēm, un tā būs arī liela atbildība Latvijas ražotājiem, lai nodrošinātu mūsu karavīrus ar pienācīgu pārtiku nepieciešamajā apjomā. Novēlu sekmes mūsu lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem saražot un piegādāt Latvijas bruņotajiem spēkiem pārtiku atbilstošā kvalitātē un apjomā, bet mūsu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem – lai labi garšo!” sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Biedrības “Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs izteica pateicību Aizsardzības ministrijai par konstruktīvo sadarbību un apliecināja gan Latvijas lauksaimnieku, gan zivsaimnieku gatavību piegādāt armijai labu un kvalitatīvu produkciju.

“Latvijas Nacionālie bruņotie spēki ir mūsu patriotisma simbols. Ir liels prieks, ka šis patriotisms ir parādījies arī lojalitātē pret vietējo produkciju. Tas ir ļoti svarīgi pārtikas ražotājiem, jo viņi ir tie, kas spēj nodrošināt un ražot kvalitatīvu pārtiku. Bez šaubām, mūsu karavīri ir pelnījuši šo kvalitatīvo pārtiku, lai viņiem būtu spēks mūs aizstāvēt,“ atzina biedrības “Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija” padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Vienošanās paredz, ka to parakstījušās puses veiks konsultācijas par aktuālākajām aizsardzības nozares vajadzībām pārtikas nodrošinājuma jomā, kā arī biedrības “Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” un biedrības “Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija” pārstāvēto komersantu iespējām piedalīties šo vajadzību nodrošināšanā, ievērojot normatīvajos aktos noteikto.

Konsultācijām izveidotajā darba grupā līdzās abu ministriju pārstāvjiem piedalīsies arī biedrības “Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome un biedrības “Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija” pārstāvji no Latvijas Piena ražotāju asociācijas, Latvijas Zivju audzētāju asociācijas, Latvijas Zvejnieku federācijas, Latvijas Olu ražotāju asociācijas, Gaļas liellopu audzētāju biedrības, Latvijas Cūku audzētāju asociācijas, Latvijas Labības pārstrādātāju asociācijas, Latvijas Augļkopju asociācijas, Latvijas Dārznieku biedrības, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības, Latvijas Maiznieku biedrības, Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas, Latvijas Zivrūpnieku savienības un Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmēju asociācijas.

Darba grupas sanāksmju ietvaros Aizsardzības ministrijas pārstāvji sniegs informāciju par aizsardzības nozares plānotajiem vai tekošajiem pārtikas produktu iepirkumiem tik tālu, cik tas nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem.

Dalies ar šo ziņu