Ar militāru parādi Latvijas un sabiedroto bruņotie spēki godinās valsts izveidošanu

NBS
Sargs.lv
parāde
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

18. novembrī Rīgā, 11. novembra krastmalā notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienai veltīta Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde.

Ar militāru parādi Latvijas un sabiedroto bruņotie spēki godinās valsts izveidošanu

Parādi, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, komandēs gaisa spēku aviācijas bāzes komandieris pulkvedis Armands Saltups, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kā arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Parādi apmeklēs daudzi goda viesi, tostarp Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jons Vitauts Žukas (Jonas Vytautas Žukas) un Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais.

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļos Gaisa spēku aviācijas bāzes karavīri ar Latvijas armijas karogu, bet aiz tā triju Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes – Baltijas aizsardzības koledžas - karogu nesīs tās klausītāju pārstāvji. Parādē ar karoga grupu piedalīsies arī sabiedroto spēku karavīri no Kanādas, Igaunijas, Lietuvas, Lielbritānijas un ASV, ar kuriem Latvijas karavīri ikdienā plecu pie pleca pilda uzdevumus starptautiskajās operācijās un apgūst iemaņas un prasmes militārās mācībās Latvijā un ārvalstīs.

Latvijas bruņotos spēkus parādē pārstāvēs Mācību vadības pavēlniecība, Instruktoru skola, Kājnieku skola, Štāba bataljons, Sauszemes spēku kājnieku brigāde, Gaisa spēku aviācijas bāze, Jūras spēku flotile un Zemessardze. Nacionālo bruņoto spēku orķestris nodrošinās parādes muzikālo noformējumu. Tāpat parādē piedalīsies vienības no Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī no Jaunsardzes.

Parādes kājnieku vienības ar karavīru dziesmām militāro orķestru pavadībā turpinās gājienu pa Kaļķu un Brīvības ielu līdz pat Dailes teātrim.

Parādi noslēgs Latvijas un ASV bruņoto spēku, kā arī NATO un Valsts robežsardzes bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums, kurā tikai lidojumam labvēlīgos laika apstākļos, tādējādi neradot apdraudējumu parādes vērotājiem, būs redzami Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri - trīs „Mi-17”, četri Valsts robežsardzes helikopteri “Agusta 109E Power”, divi ASV vadītās operācijas „Atlantic Resolve” ietvaros Latvijā izvietotie helikopteri UH-60 „Black Hawk”, kā arī divas Francijas Gaisa spēku iznīcinātāju “Mirage 2000-5” vienības, kas šobrīd veic NATO patrulēšanas operāciju Baltijas valstu gaisa telpā un izvietotas Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāzē Šauļos.

Sauszemes spēku kājnieku brigāde parādē piedalīsies ar 15 dažādu modeļu kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnām "CVR(T)", apvidus automašīnām „Mercedes Benz 240”, kas bruņotas ar ložmetējiem „Minimi”, un „HMMWV”, kas bruņotas ar automātiskajiem balsta granātšāvējiem „GMG” un prettanku vadāmajām raķešu sistēmām „Spike”, kā arī ar kāpurķēžu visurgājējiem „Bandvagn 206”.

Parādē varēs redzēt arī Zemessardzes 34.artilērijas bataljona lielgabalus „K-53”, mīnmetējus „M41D” un 81 mm, kā arī Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona zenītlielgabalus „L-70”. Gaisa spēku aviācijas bāze parādē demonstrēs pārvietojamos taktiskos pretgaisa aizsardzības un ieroču vadības radiolokatorus “Sentinel”, kā arī Pretgaisa aizsardzības diviziona tuvās darbības pretgaisa aizsardzības rakešu sistēmas „RBS-70” ieročus un primārās novērošanas radiolokatorus „PS-70B”. Savukārt Jūras spēku flotile parādē demonstrēs mobilo meklēšanas un glābšanas moduli, kā arī mobilās jūras novērošanas sistēmas automašīnu.

Valsts robežsardze parādē demonstrēs kvadraciklus „Arctic Cat” un apvidus automašīnas „Nissan Pathfinder” ar sniega motocikliem un motorlaivām. Savukārt Daugavā pretim parādes norises vietai varēs vērot Valsts robežsardzes patruļkuģi “Valpas” un vienu “Boomerang RIB A-3500” kuteri.

18. un 19.novembrī no plkst.13:00 – 16:00 Rīgas Pasažieru ostā iedzīvotājiem atvērti apskatei būs NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi. Grupas sastāvā šobrīd ir astoņu valstu kuģi: Latvijas mīnu kuģis „Imanta”, Vācijas  štāba kuģis “Elbe”, Lietuvas patruļkuģis „Skalvis”, Igaunijas mīnu kuģis “Sakala”, Lielbritānijas mīnu kuģis “Grimsby”, Nīderlandes mīnu kuģis “Willemstad”, Belģijas mīnu kuģis “Narcis” un Norvēģijas mīnu kuģis “Måløy”.

Tāpat 18. novembrī no plkst.13 – 16 Rīgas Pasažieru ostā atvērti apskatei būs arī Jūras spēku flotiles kuģi: štāba un apgādes kuģis A-53 "Virsaitis", patruļkuģis P-09 "Rēzekne" un mīnu kuģis M-06 "Tālivaldis".

18.novembrī Daugavā būs vērojami arī citi Jūras spēku flotiles kuģi: starp Vanšu un Akmens tiltu būs vērojami krasta apsardzes kuģi KA-06 “Gaisma” un KA-09 “Klints”, savukārt pirms Vanšu tilta atradīsies mīnu kuģis M-08 “Rūsiņš”, štāba un apgādes kuģis A-90 “Varonis” un patruļkuģis P-06 “Cēsis”.

21 nāciju zalvi par godu valsts neatkarības proklamēšanas gadadienai no AB dambja veiks Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljons. Savukārt par kārtību un drošību parādes norises vietā un laikā rūpēsies Militārā policija un Speciālo uzdevumu vienība, bet par medicīnisko nodrošinājumu – Nodrošinājuma pavēlniecība.

Dalies ar šo ziņu