Karavīri un skolēni piedalās militāri patriotiskā pārgājienā Ogres Zilajos kalnos

Sabiedrība
Sargs.lv
16537F301B0743B5970476B8257325AF.jpg

Atzīmējot Juglas kauju 99. gadskārtu, lai izkoptu nacionālo pašapziņu un piederības sajūtu Latvijai, kā arī izzinātu vēsturi un godinātu karavīrus, aptuveni 700 skolēni no Ogres un Ikšķiles novada devās pārgājienā Ogres Zilajos kalnos.

Karavīri un skolēni piedalās militāri patriotiskā pārgājienā Ogres Zilajos kalnos

Pārgājiena dalībnieki satikās laukumā pie Dubkalnu ūdenskrātuves, kur notika svinīgā pasākuma atklāšanas ceremonija, kā arī tika iezīmēta simboliska Latvijas kontūra, ko skolēni aizpildīja ar ceļā savāktiem dabas materiāliem.

Pārgājiena dalībniekus sveica Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona virsseržants galvenais virsseržants Uldis Veliks. Galvenais virsseržants U.Veliks, stāstot par Juglas kauju norisi, uzsver: “Bija ļoti daudz kritušo, bet karavīri, neraugoties uz ievērojamo pārspēku, varonīgi cīnījās domājot par savu zemi un tajā ir šīs kaujas lielā jēga.”

Zemessardzes 54. Inženiertehniskais bataljons, Gaisa spēku aviācijas bāzes Aviācijas eskadriļa un Rekrutēšanas un atlases centrs sniedza iespēju pasākuma dalībniekiem aplūkot Nacionālo bruņoto spēku tehniku un ekipējumu un salīdzināt karavīru mūsdienu ekipējumu ar latviešu strēlnieku ekipējumu.  Pasākuma dalībniekiem arī bija iespēja vērot tehnikas un ekipējuma paraugdemonstrējumus, nobaudīt lauka virtuvē gatavotas pusdienas, kā arī uzzināt vairāk par dienesta iespējām Nacionālajos bruņotajos spēkos. 

Skolēni piedalījās dažādās atjautības un veiklības sacensībās, par grūtākajām atzīstot sacensības imitēta purva pārvarēšanā ar mīnu rokās. “Ņemot vērā, ka mīna ir ļoti smaga un pati veste ir smaga, ir ļoti, ļoti grūti noturēt līdzsvaru uz baļķa,” tā pārgājiena dalībnieks Ģirts.

Militāri patriotiskais pārgājiens Ogres Zilajos kalnos notiek jau otro reizi un šādu tradīciju ir paredzēts turpināt.

Pasākumu organizēja Ogres un Ikšķiles novada pašvaldības, Ogres un Ikšķiles novadu pašvaldību aģentūra “Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa „Zilie kalni” attīstības aģentūra”, biedrība “Patriotiskās audzināšanas un militārās tuvcīņas skola” sadarbībā ar Zemessardzes 54.Inženiertehnisko bataljonu.

Ogres, Ikšķiles un Salaspils apkaimē 1917. gadā notika vēsturiskā Juglas kauja, kurā pret vairākas reizes lielāku pārspēku cīnījās arī latviešu strēlnieku pulki.

1917. gada 1.septembrī Vācu karaspēks, šķērsojot Daugavu uz dienvidaustrumiem no Rīgas pie Ikšķiles, sāka uzbrukumu, kura mērķis bija ieņemt Rīgu un ielenkt Krievijas 12. armiju. Pēcpusdienā vācu karaspēks sasniedza Mazo Juglu, kur pretī tam stājas 2. brigādes latviešu strēlnieku pulki. Kauja ilga vairāk kā diennakti – strēlnieki varonīgi atvairīja vācu pārspēku, līdz 26 stundas pēc kaujas sākuma saņēma pavēli atkāpties. No Olaines apkārtnes atkāpās arī 1. latviešu strēlnieku brigāde.

Dalies ar šo ziņu