Kanādas 2. mehanizētās brigādes vienība “Tomahauks” varētu nākamgad ierasties Latvijā

NATO
Pēc “Daily Observer” materiāliem

Kanāda
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Pulkvedis Konrāds Malkovskis paziņoja, ka Kanādas 2. mehanizētās brigādes vienība „Tomahauks” varētu drīzumā doties uz Latviju daudznacionālā bataljona kaujas grupas ietvaros, tiklīdz būs noslēgušies karavīru treniņi.

Kanādas 2. mehanizētās brigādes vienība “Tomahauks” varētu nākamgad ierasties Latvijā

Šobrīd Kanāda ar NATO partneriem apspriež kaujas grupas karavīru izvietošanu Latvijā 2017.gadā Varšavas samita lēmumu īstenošanai. 455 kanādieši veidos daudznacionāla bataljona kodolu, jo Kanāda ir šīs grupas ietvarvalsts.

„Joprojām notiek sarunas un mēs turpinām plānošanu,” Kanādas Aizsardzības ministrija uzsver, „tāpēc vēl nav oficiāla paziņojuma par precīzu Kanādas bruņoto spēku ieguldījumu un sastāvu.”

Augstas gatavības vienība “Tomahauks” tika izveidota 2016.gada jūnijā, un uzsāka treniņus Petavas poligonā šā gada jūlijā. Vienību veidos pārsvarā 2.mehanizētās kājnieku brigādes karavīri, rezerves karavīri un Speciālo operāciju vienības karavīri, integrējot 450.taktiskās helikopteru eskadriļas elementu.

“Tomahauka” karavīri var tikt nosūtīti gan uz Latviju, gan uz citām NATO valstīm atturēšanas politikas īstenošanas ietvaros, gan arī uz starptautiskajām operācijām, piemēram, Mali vai Irākā.

Pulkvedis Malkovskis ir lepns, ka brigāde kā savu nosaukumu un simbolu ir izvēlējusies tomahauku, tā godinot Ziemeļamerikas indiāņu karavīru kultūru. Atbalstot brigādes operacionālās grupas nosaukumu, Kanādas indiāņu Pikvakanaganas Algonkinu virsaitis Kirbijs brigādei ir pasniedzis dāvanu — 5 000 gadus vecu akmens tomahauku.

„Mēs vēlējāmies radīt saikni ar karavīru kultūru,” komentējot par vienības nosaukuma izvēli, sacīja pulkvedis Malkovskis, uzsvērdams, ka viņi vēlējušies kaut ko simbolisku no savas zemes. „Tas mums atgādinās par Augšotavas ieleju un mūsu ģimenēm.”

Dalies ar šo ziņu