ASV apliecina stingro apņemšanos ievērot NATO līguma 5. punktu

NATO
Pēc www.defense.gov materiāliem
A4040D7626494E4484EC580396A5B46F.jpg

Uzsākot darba vizīti ASV, 19. jūlijā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis Vašingtonā tikās ar ASV aizsardzības ministra vietnieku Robertu Vorku (Robert Work), kurš apliecināja ASV stingro apņemšanos pildīt Ziemeļatlantijas līguma 5.  panta saistības un aizsargāt visu 28 NATO dalībvalstu nacionālo suverenitāti un teritoriālo integritāti, informēja Pentagona preses sekretāra vietnieks Gordons Troubridžs (Gordon Trowbridge).

ASV aizsardzības ministra vietnieks apliecina Bergmanim ASV stingro apņemšanos ievērot NATO līguma 5. pantu

Pārrunājot NATO Varšavas samita norisi, amatpersonas atzina, ka samits bijis veiksmīgs un parādījis, ka pašlaik NATO sabiedrotie vairāk nekā jebkad agrāk ir gatavi sadarboties, lai atturētu ārēju agresoru.

ASV aizsardzības ministra vietnieks atzinīgi novērtēja Latvijas lēmumu nosūtīt uz Irāku Nacionālo bruņoto spēku instruktorus dalībai pretterorisma operācijā “Inherent Resolve” un pakāpeniski palielināt finansējumu valsts aizsardzībai, līdz 2018. gadam sasniedzot 2% no IKP.

R. Vorks arī apsveica Latvijas centienus sekmēt tās bruņoto spēku savietojamību ar citu NATO sabiedroto bruņotajiem spēkiem un stiprināt valsts aizsardzības spējas, iepērkot jaunu militāro aprīkojumu. 

“Aizsardzības ministra vietnieks Vorks teica, ka ASV Latvijā un visā alianses austrumu flangā turpinās īstenot intensīvu militāro mācību programmu, uzsverot, ka ASV Eiropā papildus izvietos mehanizētu kājnieku brigādes vienību,” apliecināja Troubridžs. “Gan aizsardzības ministra vietnieks Vorks, gan ministrs Bergmanis pauda apņemšanos īstenot pastiprinātu NATO militārās klātbūtni un atzina, ka cer uz veiksmīgu turpmāko sadarbību.”

19. jūlijā R. Bergmanis tikās arī ar Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerālmajoru Gregoriju Vadnaju. Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja Mičiganas Nacionālās gvardes un Nacionālo bruņoto spēku ilgstošo sadarbību spēju attīstības un apmācības, kā arī militāro mācību jomā, tai skaitā šī gada augustā plānotajās militārajās mācībās Latvijā “Lielais Zobens”, kurās piedalīsies Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri, un militārajās mācībās ASV “Northern Strike”, uz kurām dosies gaisa atbalsta kontrolieri no Latvijas. R. Bergmanis arī pateicās Nacionālās gvardes komandierim par Mičiganas sniegto atbalstu šogad kopīgi īstenoto projektu ietvaros, tai skaitā gaisa kuģu bremzēšanas sistēmu sertificēšanā militārajā lidlaukā “Lielvārde” un Rēzeknes novada Silmalas bērnudārza renovācijā.

20. jūlijā aizsardzības ministrs R. Bergmanis piedalās pret teroristisko organizāciju “Daesh” vērstās starptautiskās koalīcijas valstu aizsardzības ministru sanāksmē Vašingtonā. Sanāksmi vada ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters. Tās mērķis ir  apspriest pašreizējo situāciju koalīcijas operāciju rajonos un panākt vienošanos par turpmāko stratēģisko vīziju cīņā pret teroristisko organizāciju “Daesh”. 

Dalies ar šo ziņu