NATO: Obligātā militārā dienesta ieviešana ir katras valsts iekšējā izšķiršanās

NATO
LETA
Pavels
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Obligātā militārā dienesta ieviešana ir katras valsts iekšējā izšķiršanās, Rīgā pēc aizvadītā NATO semināra "Allied Reach 2016" žurnālistiem teica NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Petrs Pavels.

NATO: Obligātā militārā dienesta ieviešana ir katras valsts iekšējā izšķiršanās

"Es paudīšu NATO kopējo pozīciju - tā ir katras valsts iekšēja izšķiršanās, vai to īstenot. Priekšrocība būt aliansē ir tāda, ka mēs saliekam kopā mūsu resursus un spēkus, lai maksimalizētu efektu. Tādējādi NATO sabiedroto vērtība nav mērāma ar valsts lielumu vai militāro. Tas vairāk ir saistību, uzticēšanās un pienesuma līmenis NATO. Latvijā, piemēram, ir NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs, un mēs zinām, ka viens labi noformulēts ziņojums var sniegt tādu pašu efektu cīņu laukā kā viena divīzija," norādīja ģenerālis P. Pavels.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube savukārt žurnālistiem teica, ka Latvijas aizsardzības nozarei finansējuma palielinājums ir pirmo reizi un Latvijas aizsardzības nozarei šobrīd ir ļoti daudz nepieciešamību. Obligātā dienesta atjaunošana prasītu ļoti daudz resursu.

"Pabeigsim vispirms tos projektus, kas iesākti un plānoti un kuri daļēji ir, starp citu, saskaņoti ar NATO pavēlniecībām atbilstoši mūsu un NATO interesēm, piemēram, Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāns," uzsvēra ģenerālleitnants R. Graube.

Viņš arī norādīja, ka profesionālā dienesta karavīri joprojām nav saņēmuši modernāko ekipējumu, turklāt Latvijai rezervē ir vairāki tūkstoši karavīru. "Šobrīd nav nepieciešamības pēc obligātā dienesta atjaunošanas un nav arī līdzekļu," uzsvēra Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis intervijā televīzijā “Rīga TV24” sacīja, ka neredz iemeslu aktualizēt jautājumu par obligātā militārā dienesta atjaunošanu. Viņš norādīja, ka Latvijai jau ir profesionālā armija, kura sadarbībā ar NATO stiprina savas spējas, līdz ar to aktualizēt jautājumu par obligātā militārā dienesta atjaunošanu nav nepieciešams.

Jau ziņots, ka Latvijas sabiedrībā ir jāturpina diskusija par iespēju ieviest obligāto militāro dienestu valsts pašaizsardzībai, kā tas ir Igaunijā un Lietuvā, runājot par mūsu drošības izaicinājumiem, Baltijas Asamblejas sanāksmē paziņojusi Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Latvija 2006. gadā pieņēma lēmumu par atteikšanos no obligātā dienesta.

Dalies ar šo ziņu