Heckler & Koch izpilddirektors: triecienšautenes “G36” izmanto 35 valstīs; līdz šim nekādu problēmu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
G-36
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2015. gadā Vācijas bruņoto spēku internetā vietnē ir vairākkārt publicēta informācija par triecienšautenes “G36” neprecīzas šaušanas problēmām.

Heckler & Koch izpilddirektors: triecienšautenes “G36” izmanto 35 valstīs; līdz šim nekādu problēmu ar ieroci nav bijis

Vācijas Aizsardzības ministrija ir sagatavojusi detalizētu ziņojumu par triecienšautenes “G36” pārbaudēm, kurā ir pausts kritisks viedoklis par ieroča šaušanas precizitāti, veicot intensīvu šaušanu karstos un mitruma ziņā mainīgos klimatiskos apstākļos.

Sargs.lv tikās ar Vācijas uzņēmuma Heckler & Koch (H&K) izpilddirektoru Nikolu Marinelli, lai noskaidrotu par potenciālajām problēmām un to risinājumiem.

- Medijos pagājušogad izskanēja, ka triecienšautenei “G36” tikušas konstatētas problēmas. Vai jūs varētu paskaidrot, kas šīs bija par problēmām un kādos apstākļos tās radās?

Lai paskaidrotu situāciju, mums jāskatās vēsturē. Vācijas bruņotajiem spēkiem pagājušā gadsimta 90.gados bija nepieciešams ierocis, kura galvenais kritērijs bija svars. Tādēļ tika radīta triecienšautene, kas atbilda šai galvenajai prasībai – tā bija viegla. Tolaik šis ierocis 100% atbilda pasūtītāja prasībām, kas tika atspoguļotas arī līgumā.

- Kādas bija citas prasības?

- Lai ierocis būtu viegls un viegli izmantojams. Lai tas varētu funkcionēt dažādos apstākļos - gan karstumā, gan aukstumā, gan putekļos, gan dubļos. Ilgu laiku visi bija apmierināti ar šo ieroci. Un pirms diviem gadiem mēs uzzinājām, ka Vācijas bruņoties spēki sākuši runāt par jaunām prasībām. H&K sāka sarunas ar Vācijas Aizsardzības ministriju par jaunajām prasībām, un šo diskusiju laikā radās vairāki pārpratumi, bet beigās ministrija veica testus jaunajām prasībām un informēja mūs, ka “G36” šīm jaunajām prasībām neatbilst; mēs šīs prasības uzzinājām tikai pirms pāris mēnešiem.

Viena no specifiskām jaunajām prasībām ir ieroča spēja izšaut 150 šāvienus 12 minūtēs. Turklāt specifikācija paredz, ka pēc 150 šāvieniem 12 minūtēs ieroča precizitāte būs tāda, ka tas trāpīs arī ļoti mazam mērķim ar vairāk nekā 90% precizitātes garantiju, neskatoties uz to, ka ierocis pēc tik liela šāvienu daudzuma sakarst, tālab precizitāte samazinās. 

- Vai pirms tam šādas prasības nebija?

- Nē, un arī šobrīd šādas prasības nav. Tas ir tikai tests, ko ministrija veica un konstatēja, ka ieroča precizitāte šajā testā nepārsniedza 90%. Pēc šī testa veikšanas tika sagatavots paziņojums presei, un visi sāka apspriest “G36” problēmas.  Vācijas aizsardzības ministre izveidoja četras komisijas, lai noskaidrotu šo situāciju, un visas komisijas secināja, ka nevienam karavīram nav bijušas problēmas ar triecienšauteni “G36”.

Komisija aptaujāja 400 karavīru, turklāt tas notika Afganistānā, ļoti siltos laika apstākļos, un neviens no karavīriem, neziņoja, ka viņam būtu bijušas problēmas. Visi karavīri apgalvoja, ka neizprot negatīvās diskusijas par ieroci, jo viņi šim ierocim 100% uzticas.

- Vai citām valstīm ir bijušas problēmas ar šo ieroci, jo to izmanto tik daudzās pasaules valstīs?

- Lai gan presē tas netika uzsvērts, ierocis reālajā dzīvē ir ļoti labs. Tika pārbaudītas vairāk nekā 300 triecienšautenes “G36”, un tikai trīs no 300 uzrādīja problēmas pēc 150 šāvieniem.

Testos Vācijas valdība salīdzināja “G36” ar pieciem vai sešiem citiem ieročiem, kas ir mazs skaits, turklāt tiem bija vēl vairāk problēmu nekā tiem 300 “G36”, kas tika pārbaudīti. Tas nozīmē, ka “G36” testos pierādīja tā labo kvalitāti.  Turklāt šis tests pierādīja, ka “G36” arī šodien 100% atbilst prasībām, kāds tam tika izvirzītas pirms 15 gadiem, un tas ir tik pat precīzs.  

- Tātad ministrija secināja, ka ierocis atbilst visām prasībām?

- Viņi atzina, ka ierocis atbilst prasībām, kas tika iekļautas līgumā pirms 20 gadiem. Bet tad mums paziņoja, ka ierocis neatbilst jaunajām prasībām, kas paredz izšaut 150 šāviņus 12 minūtēs ar precizitāti, kas lielāka par 90%.

- Kāda ir pašreizējā valdības nostāja? Zināms, ka uzsākta tiesvedība.

- Mēs esam vērsušies tiesā ar prasību, lai tiktu atzīts, ka mēs esam garantējuši tādu piegādi, kāda no mums tikusi pieprasīta. Mēs netiesājamies pret valdību; mūsu mērķis ir parādīt sabiedrībai, ka mēs esam piegādājuši ieročus, kas atbilst līguma prasībām. Lietas izskatīšana joprojām turpinās; plānots, ka 2016. gada jūlijā notiks tiesa.

- Kādi ir jūsu plāni attiecībā uz jaunajām prasībām? Vai jūs mainīsiet “G36”, uzlabosiet to?

- Jā, pēc tam kad mēs esam uzzinājuši jaunās prasības, mēs esam sākuši ieguldīt naudu, lai attīstītu “G36” tā, lai tas atbilstu arī jaunajām prasībām. Mēs jau esam izgatavojuši pirmo prototipu un iesnieguši to Vācijas bruņotajiem spēkiem testēšanai, un mēs sagaidām, ka tuvākajās nedēļās varētu tikt saņemta atbilde.

Es nesaukto to par uzlabotu modeli, jo, mainot šo vienu komponentu, ierocis zaudē citās jomās. Lai izpildītu jaunās prasības, ierocim jāuzlabo stobra dzesēšanas mehānisms vai jāaizstāj plastmasas pastobri ar alumīnija, un tas nozīmē, ka ierocis būs smagāks.

Ja bruņotajiem spēkiem nepieciešams ierocis, kas var izpildīt konkrētās jaunās prasības, mēs varam pievienot ierocim jaunas detaļas, bet mēs uzskatām, ka tas nav nepieciešams, jo “G36” pašlaik izmanto 35 valstīs un neviens līdz šim nav iesniedzis jaunas prasības.

- Tātad ieroci ir droši izmantot arī lielā karstumā un intensīvā šaušanā? Piemēram, vai to būs droši izmantot operācijā Mali?

- Triecienšautene “G36” tiek pārdota, piemēram, Spānijā, kur ir ļoti augstas gaisa temperatūras, un Spānijas bruņotie spēki ar ieroci ir apmierināti. Mēs esam to pārdevuši arī Saūda Arābijai, mudinot pircējus veikt pašiem savus testus.

Vācijas bruņotie spēki nosūtīja 20 000 ieroču kurdu pešmerga kaujiniekiem cīņai pret “Daesh”, un viņi ir apmierināti. Viņi ir apliecinājuši, ka ierocis ir drošs un šādus ieročus viņiem vajag vairāk.

Visās 35 valstīs, kurās izmanto triecienšautenes “G36”, līdz šim nekādu problēmu ar ieroci nav bijis. Arī Vācijas karavīri ir apliecinājuši, ka viņiem problēmu ar šo ieroci nav bijis. 

Informācija par Latviju

Nacionālie bruņotie spēki triecienšautenes “G36” lieto kopš 2006.gada,  tostarp arī starptautiskajā operācijā Afganistānā, un līdz šim nav konstatētas būtiskas sūdzības.

Ierocis ir lietots gan aukstos, gan mitros klimatiskos apstākļos Latvijā, kā arī karstos klimatiskos apstākļos starptautisko operāciju rajonos Āzijā un Āfrikā. Konstatētas vien maznozīmīgas tehniskas problēmas, piemēram, ieroča plastmasas laides bojāšanās, triecienšauteni izmantojot aukstos klimatiskos apstākļos.

Ar “G36” ir apbruņoti regulāro spēku veidu karavīri.

Tuvākajos gados ir plānots iepirkt un ar “G36” apbruņot arī Zemessardzes vienības, nomainot novecojušās triecienšautenes “Ak-4”, tādējādi gan regulāro spēku, gan Zemessardzes vienības tiktu apbruņotas ar viena veida ieroci.

Bruņoto spēku rīcībā šobrīd esošie “G36” ir 2006. gada ieroči, savukārt to lietošanas termiņš ir 20 gadi, tādējādi “G36” nomaiņa ar to pašu vai jaunāku ieroci būtu aktuāla tikai 2026.gadā.

Bruņoto spēku apbruņojumā paliek “G36”, bet tiek vērtēta nepieciešamība to modernizēt.

Vācijas bruņotie spēki “G36” lieto kopš 1995. gada, kad tika uzsākta tā ražošana.

Ar jaunu ieroču piegādi 2006.gada sākumā tika sākta bruņoto spēku bruņojumā esošo strēlnieku ieroču modernizācija, kā arī pāreja uz NATO standarta munīcijas kalibriem.

Modernizācijas mērķis ir panākt, lai karavīrs jebkurā diennakts laikā, klimatiskajos un redzamības apstākļos spētu efektīvi darboties operāciju rajonos pret transportlīdzekļiem, viegli bruņotu tehniku un fortifikācijas būvēm.

2005. gadā tika apstiprināta strēlnieku standartieroču koncepcija.

Par strēlnieku standartieročiem noteikta deviņu milimetru kalibra "Para" pistole "Glock-17", deviņu milimetru kalibra "Para" mašīnpistole "Ump", 5,56 milimetru kalibra triecienšautene “G36”, 40 milimetru kalibra zemstobra granātšāvējs “AG36”, 5,56 milimetru vieglais ložmetējs "Minimi", 7,62 milimetru kalibra ar roku pārlādējama snaiperšautene “AW”, 12,7 milimetru kalibra ar roku pārlādējama lielkalibra snaiperšautene "Hecate-II" un 40 milimetru kalibra automātiskais balsta granātšāvējs “GMG”.

Dalies ar šo ziņu