Paziņojums par slepenu laboratoriju aviācijas bāzē jāvērtē kā nemākulīga psiholoģiskā operācija

NBS
LETA
Aviācijas bāze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Paziņojuma izplatīšana medijiem saistībā ar slepenu bioloģisko laboratoriju Aviācijas bāzē Lielvārdē ir vērtējama kā nemākulīgs psiholoģiskās operācijas paraugs, uzskata Latvijas Aizsardzības ministrija.

Paziņojums par slepenu laboratoriju aviācijas bāzē jāvērtē kā nemākulīga psiholoģiskā operācija pret bruņotajiem spēkiem

Aģentūra LETA pirms pāris dienām saņēma paziņojumu, par kura autoru uzdevusies organizācija "Latvijas Pilsoniskā alianse". Tomēr LETA noskaidroja, ka paziņojuma autori nepārstāv 2004. gadā dibināto nevalstisko organizāciju "Latvijas Pilsoniskā alianse", kura kā savu mērķi deklarējusi Latvijas pilsoniskās sabiedrības stiprināšanu.

Paziņojumā bija ietverta informācija par iedzīvotāju satraukumu saistībā ar Gaisa spēku aviācijas bāzi Lielvārdē. Atsaucoties uz speciālistiem, kuri strādājuši uzņēmumā, kas bāzē uzstādīja ventilācijas un kondicionēšanas sistēmas, paziņojuma autori vēstīja, ka spēcīgas snigšanas dēļ bāzē pārtrūkusi elektrības padeve, kas kompensēta ar avārijas sistēmas elektroapgādi.

Paziņojumā bija rakstīts, ka uz militāro objektu izsaukts avārijas speciālists, kurā satraukumu raisījis tas, ka izolētā telpa, uz kuru viņš pavadīts darbu veikšanai, izskatījusies dīvaini - "apkārt bijušas daudzas viņam nepazīstamas iekārtas - kolbas, mikroskopi, gumijas kostīmi un lietas, kas redzētas tikai filmās". Strādnieks atzīmējis, ka ventilācijas sistēmas uzstādīšanas laikā militārā kompleksa plānojuma shēmā dīvainā telpa norādīta kā "personāla atpūtas istaba".

Minētās informācijas izplatīšanās vietējo iedzīvotāju vidū izraisījusi "plašu neapmierinātības un satraukuma vilni", bija teikts paziņojumā.

Paziņojuma autori vērsa uzmanību uz ASV žurnālista, bijušā Gruzijas prezidenta padomnieka Džefrija Silvermena paziņojumu par amerikāņu laboratoriju Gruzijā, kur tikušas radītas veselībai bīstamas vielas, kas testētas uz vietējiem iedzīvotājiem.

Žurnālists pieminējis bijušā laboratorijas darbinieka liecības, ka tur kultivētas, piemēram, Sibīrijas mēra un cūku gripas baktērijas. Žurnālists uzsvēris, ka ASV radījušas veselu šādu laboratoriju tīklu, lai apietu konvenciju par bioloģisko ieroču aizliegumu.

Silvermens esot pārliecināts, ka Gruzijā tiek veikti bīstami eksperimenti ar dzīvniekiem un cilvēkiem, turklāt eksperimenti ar sabiedrību notiek atklāti, uz sabiedrību nemanāmi iedarbojoties ar dažādiem gripas vīrusiem un eksperimentālām vakcīnām. Laboratorija tikusi veidota lidostas tuvumā, lai atvieglotu bīstamo komponentu ieviešanu un izvešanu, bija teikts paziņojumā.

"Ņemot vērā minēto, uzskatām par savu pienākumu norādīt uz bioloģiskās laboratorijas izveides bīstamību Lielvārdes aviobāzes aizsegā. Satraukumu rada speciālista liecības, kā arī notikušais elektrolīniju pārrāvums. Atgādināsim, ka darbinieks, kuram ir nepieciešamā kvalifikācija, apliecināja faktu par avārijas sistēmas bojājumiem objektā, kas var novest pie dažādu bīstamu vielu noplūdes," bija teikts aģentūrai LETA atsūtītajā paziņojumā.

Aizsardzības ministrija minēto paziņojumu komentēja ar ironiju, taču vienlaikus norādīja, ka šis ir nemākulīgs psiholoģiskās operācijas paraugs, kas vērsts pret Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins aģentūrai LETA teica, ka paziņojuma autori smagi kļūdījušies, jo aprīkojums, kuru redzējis liecinieks, "nav domāts bioloģisko ieroču izpētes laboratorijai, bet gan ārpuszemes civilizāciju pārstāvju un nezināmu lidojošu objektu pētīšanai, jo citplanētieši ir uzņēmuši kontaktus ar aviācijas bāzi".

Vienlaikus Galkins norādīja, ka "dažādu mājas apstākļos personiskajās laboratorijās iegūtu vielu pārmērīga lietošana ir kaitīga veselībai un Aizsardzības ministrija aicina paziņojuma autorus to ņemt vērā".

"Šis ir nemākulīgs psiholoģiskās operācijas paraugs, kas ir vērsts pret bruņotajiem spēkiem, Latvijas sabiedrotajiem un Latvijas pilsonisko sabiedrību kopumā. Par to liecina vairāki elementi. Pirmkārt, atsauce uz amerikāņu žurnālistu, kurš ir publicējis savu stāstu par līdzīgu laboratoriju Gruzijā. Otrkārt, vārdā nenosauktu aculiecinieku stāstītā atspoguļojums un šī stāsta kopā salikšana ar iepriekš minēto amerikāņu žurnālistu. Sajaucot kopā šos abus stāstus un vārdā neminot vērtīgo liecinieku, ir noticis mēģinājums radīt mākslīgu ažiotāžu," norāda ministrijā.

Tikmēr Eiropas Savienības (ES) izveidotās "East StratCom Task Force" komandas iknedēļas izdevumā "Disinformation Review" ("Dezinformācijas apskats") pieminētas atsevišķas Krievijas mediju publikācijas, kurās norādīts, ka mākslīgi radīti vīrusi izplatās Ukrainā.

Iknedēļas izdevumā, kurā tiek apkopota dezinformācija, kas lielākoties nāk no Krievijas medijiem, cita starpā pieminēta arī ziņa, ka Harkovā atrodas slepena laboratorija, kurā ukraiņi ar ASV palīdzību rada vīrusa infekcijas. Kādā no gadījumiem notikusi vīrusa izplatīšanās, kas izskaidrojot nesenos elpošanas ceļu saslimšanas gadījumus. Apskatā gan uzsvērts, ka izteiktajiem pieņēmumiem nav sniegti nekāda veida pierādījumi.

Minētās ziņas kontekstā arī vērsta uzmanība uz dezinformācijas piemēriem, kuri vēsta, ka ārpus Harkovas miruši 20 Ukrainas karavīri, savukārt 200 tikuši hospitalizēti ar Kalifornijas gripas vīrusu. Dezinformācijas atspēkojumā gan vērsta uzmanība, ka nevienam no vairākos medijos un vietnēs publicētajiem stāstiem nav pierādījumu. Tāpat nav konstatētas masveida saslimšanas vai vīrusa izplatība Ukrainas karavīru vidū. Arī Ukrainas Aizsardzības ministrijai par šādiem gadījumiem nav informācijas.

Krievijas medijs "Sputnik" esot arī ziņojis, ka Armēnijas eksperti vīrusa "H1N1" izplatību un dažādu ar elpošanas traucējumiem saistīto infekciju straujo izplatīšanos saista ar kādu laboratoriju Gruzijā, kurā jau iepriekš esot radīti bioloģiskie ieroči, kā arī notiekot bīstami eksperimenti ar cilvēkiem un dzīvniekiem. Apskatā gan norādīts, ka arī "Sputnik" sniegtajai informācijai nav pierādījumu.

Iknedēļas izdevumā tiek publicēti dezinformācijas apkopojumi, kurus veic speciāla "mītu kliedēšanas" komanda, bet "East StratCom Task Force" tikai apkopo minēto informāciju.

Dalies ar šo ziņu