Rezerves karavīriem oficiālās elektroniskās adreses lietošana būs obligāta

NBS
Sargs.lv
E-adrese

Rezerves karavīriem elektroniskās adreses lietošana būs obligāta. To paredz 5. janvārī Ministru kabineta atbalstītais likumprojekts "Oficiālās elektroniskās adreses likums".

Rezerves karavīriem oficiālās elektroniskās adreses lietošana būs obligāta

Iekšlietu ministrija informē, ka Oficiālās elektroniskās adreses likumprojekts paredz ieviest oficiālo elektronisko adresi, kuru valsts pārvaldes iestādes varēs izmantot savstarpējai oficiālai saziņai ar fiziskām un juridiskām personām, tādejādi samazinot drukātu dokumentu un pasta pakalpojumu izmantošanu. Elektroniskās adreses ieviešana nodrošinās ātrāku, ērtāku, drošāku un efektīvāku saziņu ar valsts pārvaldes iestādēm.

Likumprojekts paredz noteikt, kam būs pienākums lietot oficiālo elektronisko adresi; kārtību, kādā tiek izveidota un aktivizēta elektroniskā adrese, kārtību kādā piekļūst elektroniskās adreses kontam, anulē vai deaktivizē to, kā arī kārtību, kādā sūta dokumentus, izmantojot elektronisko adresi.

Elektroniskās adreses lietošana būs obligāta valsts pārvaldes iestādēm, tiesām un Uzņēmumu reģistra reģistros reģistrētajām personām.

Ievērojot to, ka Aizsardzības ministrija norādījusi, ka rezerves uzskaites un mobilizācijas sistēmas saziņas uzlabošanas nolūkā, elektroniskās adreses izveide un lietošana dokumentu saņemšanai un nosūtīšanai būtu nosakāma obligāti arī attiecībā uz rezerves karavīriem, likumprojekts paredz, ka elektroniskās adreses izveide un lietošana dokumentu saņemšanai un nosūtīšanai ir obligāta rezerves karavīriem.

Savukārt fiziskās personas un Uzņēmumu reģistra reģistros nereģistrētās juridiskās personas varēs izveidot elektronisko adresi, piesakoties vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

Paredzams, ka Oficiālās elektroniskās adreses likums stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī. Valsts pārvaldes iestādes, fiziskās personas un Uzņēmumu reģistra reģistros nereģistrētās personas (piemēram, zvērināti notāri, zvērināti advokāti) elektronisko adresi varēs sākt lietot ne vēlāk kā no 2018.gada 1.janvāra. Savukārt Uzņēmumu reģistra reģistros reģistrētās personas (piemēram, komersanti, biedrības un nodibinājumi) elektronisko adresi varēs sākt lietot ne vēlāk kā no 2018. gada 1. jūlija, bet zvērināti tiesu izpildītāji, maksātnespējas procesa administratori un tiesas elektronisko adresi varēs sākt lietot ne vēlāk kā no 2020. gada 1. janvāra.

Rezerves karavīrs ir Latvijas pilsonis, kas pēc atvaļināšanas no profesionālā dienesta vai līguma par dienestu Zemessardzē  izbeigšanas pilda dienestu Nacionālo bruņoto spēku rezervē.

Dalies ar šo ziņu