Pētījums: Bruņotie spēki saglabā stabilu trešo augstāko uzticības reitingu

NBS
Pēc nra.lv materiāliem
NBS
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku pozitīvais reitings 2015. gada decembrī bijis plus 37,1 punkts, liecina pēc laikraksta „Neatkarīgā Rīta Avīze” pasūtījuma “SKDS” veiktā gadskārtējā pētījuma rezultāti.

Pētījums: Bruņotie spēki saglabā stabilu trešo augstāko uzticības reitingu starp valsts un sabiedriskajām organizācijām

2015. gada decembrī bruņotajiem spēkiem uzticējušies 61,4 procenti aptaujāto, bet neuzticējušies - 24,3 procenti, starp valsts un sabiedriskajām institūcijām tos ierindojot trešajā vietā aiz izglītības iestādēm un Valsts prezidenta.

Pētījumā atbilžu salīdzinājums atkarībā no ģimenē lietotās sarunvalodas uzrāda ļoti būtiskas atšķirības, norāda laikraksts. Latviešu vidē bruņotajiem spēkiem uzticas 75 procenti respondentu. Tikmēr krieviski runājošajā - vien 42 procenti. Latviešu vidē bruņotajiem spēkiem neuzticas 14 procenti, bet krievu vidē neuzticas 40 procenti. Atlikušie attiecīgi nemāk atbildēt uz šo jautājumu, precizē “Neatkarīgā Rīta Avīze”.

Laikraksts atzīmē, ka bruņoto spēku reitings tomēr jau trešo gadu pēc kārtas nedaudz krītas. 2014. gadā bruņotajiem spēkiem uzticējās 42,4 procenti iedzīvotāju, reitingu tabulā ierindojot trešajā vietā aiz izglītības iestādēm un baznīcas. Arī atbilstoši 2013. gada pētījuma rezultātiem bruņotie spēki bija ierindoti trešajā vietā, bet ar 46,4 punktiem. Savukārt 2012. gadā bruņotos spēkus pozitīvi vērtēja 38,5 procenti iedzīvotāju, uzreiz aiz izglītības iestādēm, baznīcas un radio tos ierindojot ceturtajā vietā.

“SKDS” vadītājs Arnis Kaktiņš pieļāvis, ka bruņoto spēku reitinga kritums var būt skaidrojams ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, kad iedzīvotāji sākuši kritiskāk vērtēt arī pašu bruņoto spēku varējumu. Savukārt uz krievu valodā runājošajiem būtisku ietekmi varētu būt atstājusi Krievijas propaganda, kas mēģina Latvijas bruņotos spēkus iztēlot par maziem un nevarīgiem.

Tomēr Arnis Kaktiņš uzsver, ka kopumā bruņoto spēku reitingi ir augsti, un, ievērojot iespējamo statistisko kļūdu, runa ir vien par minimālām svārstībām.

Dalies ar šo ziņu