“Transparency International”: Latvijā korupcijas risks aizsardzības jomā ir zems

Latvijā
Pēc government.defenceindex.org materiāliem.
2391EE7030804892A591669681DD4157.jpg

Latvijā korupcijas risks aizsardzības jomā ir zems, liecina starptautiskās pretkorupcijas organizācijas “Transparency International” šomēnes publicētais ziņojums par veikto pētījumu 33 NATO dalībvalstīs un partnervalstīs.

“Transparency International”: Latvijā korupcijas risks aizsardzības jomā ir zems

Šogad pētījuma autori Latviju iekļāvuši otrajā “B” – zema riska – grupā. Savukārt 2013. gadā Latvija bija iekļauta trešajā “C” - vidēji zema riska – grupā.

Pētījuma autori akcentē Latvijas aizsardzības nozares vadības ieguldīto darbu korupcijas apkarošanā, piedaloties NATO Integritātes veidošanas programmā. “Transparency International” atzīst, ka Latvijas normatīvie akti korupcijas novēršanas jomā ir rūpīgi izstrādāti un tiek sekots līdzi to ievērošanai.

Ziņojumā atzinīgi vērtēta arī Aizsardzības ministrijas labā prakse ik gadus veikt pretkorupcijas riska novērtējumu.

Viszemākais korupcijas risks Latvijā konstatēts finanšu jomā, jo sabiedrībai ir pieejama visa nepieciešamā informācija par aizsardzības jomas ieņēmumiem un izdevumiem. Lielākos riska faktorus pētījuma autori saredz operacionālajā jomā, kur kā galvenais trūkums uzsvērta militārās doktrīnas neesamība korupcijas apkarošanai starptautiskajās operācijās.

Līdz ar Latviju zemā korupcijas riska kategorijā ierindojas ASV, Beļģija, Kanāda, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Somija, Šveice, Vācija, un Zviedrija.

NATO dalībvalstu un partnervalstu ļoti zems korupcijas risks aizsardzības jomā ir Apvienotajā Karalistē (otra pasaules valsts, kas ierindojas ļoti zema korupcijas riska grupā, ir Jaunzēlande).

Savukārt visaugstākais korupcijas risks aizsardzības jomā ir Afganistānā, Azerbaidžānā un Uzbekistānā.

Korupcijas riska līmeni „Transparency International” nosaka, aprēķinot valstu aizsardzības jomas pretkorupcijas indeksu. Katru valsti izvērtē neatkarīgi eksperti, balstoties uz aizsardzības jomas iestāžu sniegtajām atbildēm uz 77 jautājumiem. Korupciju aizsardzības sistēmā vērtē piecās riska faktoru - politisko, finanšu, personāla, operacionālo un iepirkumu – grupās.

Pētījums sniedz iespēju aizsardzības jomas vadītājiem, nevalstiskajām organizācijām, likumdevējiem un starptautiskajām organizācijām identificēt galvenos korupcijas riskus un tos novērst.

Dalies ar šo ziņu