Saeima apstiprina Nacionālās drošības koncepciju

Nozares politika
Sargs.lv
koncepcija

Saeima 26. novembrī apstiprināja Nacionālās drošības koncepciju, kas ir uz valsts apdraudējuma analīzes pamata sagatavots dokuments, kurā noteikti valsts apdraudējuma novēršanas stratēģiskie pamatprincipi un prioritātes.

Saeima apstiprina Nacionālās drošības koncepciju

Koncepciju sagatavoja Ministru kabinets, un to iepriekš ir atbalstījusi Nacionālās drošības padome. Dokuments ir izskatīts arī parlamenta Nacionālās drošības komisijā.

Koncepcijā iekļautas astoņas šobrīd aktuālākās apdraudējumu jomas un atbilstoši katrai ir formulētas Latvijas prioritātes apdraudējuma novēršanai.

Apdraudējumu jomas ir iekšējās drošības apdraudējums, ārvalstu izlūkošanas un drošības dienestu radītais apdraudējums, militārais apdraudējums, pilsoniskās sabiedrības vienotības apdraudējums, Latvijas informatīvajai telpai radītais apdraudējums, Latvijas ekonomikai radītais apdraudējums, starptautiskā terorisma radītais apdraudējums, kā arī kiberapdraudējums.

Latvijas prioritātes iekšējās drošības apdraudējuma novēršanai ir valsts robežas drošības un aizsardzības stiprināšana, tiesību aizsardzības institūciju kapacitāte, krīzes vadība un komunikācija, bēgļu un patvēruma meklētāju politikas pilnveidošana un radikalizācijas risku mazināšana.

Prioritātes ārvalstu izlūkošanas un drošības dienestu radītā apdraudējuma novēršanai ir  valsts drošības iestāžu spēju attīstība, pretizlūkošanas un preventīvo pasākumu stiprināšana, valsts noslēpuma aizsardzības pasākumu pilnveidošana, termiņuzturēšanās atļauju programmas efektīva kontrole un sadarbības stiprināšana ar partnerdienestiem.

Lai novērstu militāro apdraudējumu, Latvija prioritizē valsts pašaizsardzības spēju stiprināšanu, sabiedroto ilgtermiņa klātbūtni un reaģēšanas spēju stiprināšanu, kā arī kolektīvās aizsardzības saistību izpildi.

Pilsoniskas sabiedrības vienotības apdraudējuma novēršanai kā prioritātes ir izvirzītas pilsoniskas sabiedrības līdzdalība sabiedriski politiskajos procesos, valsts stratēģiskās komunikācijas spēju attīstība un sabiedrības integrācijas politikas īstenošana.

Latvijas prioritātes informatīvajai telpai radītā apdraudējuma novēršanai ir sabiedrisko mediju attīstība, Krievijas informatīvās telpas ietekmes mazināšana, mediju lietotprasmes un mediju nozares izglītības veicināšana.

Prioritātes ekonomikai radītā apdraudējuma novēršanai ir stabilas un prognozējamas ekonomiskās vides nodrošināšana, ārējā ekonomiskā politika un ārvalstu investīciju kontrole, energoresursu piegāžu drošība un tranzīta kravu plūsmas diversifikācija.

Lai novērstu starptautiskā terorisma radīto apdraudējumu Latvija prioritizē - līdzdalība starptautiskajās terorisma apkarošanas operācijās un starptautiskā sadarbība, valsts, pašvaldību un juridisko iestāžu sadarbība pretterorisma jomā un terorisma riska objektu drošība.

Latvijas prioritātes kiberapdraudējuma novēršanai ir efektīva kiberdrošības politikas īstenošana, apdraudējuma identificēšanas un reaģēšanas spēju stiprināšana, informācijas infrastruktūras drošības stiprināšana, kā arī starpinstitucionālās un starptautiskās sadarbības pilnveidošana.

Nacionālās drošības koncepcija ir uz Valsts apdraudējuma analīzes pamata sagatavots dokuments, kurā noteikti valsts apdraudējuma novēršanas stratēģiskie pamatprincipi un prioritātes.

Koncepciju sagatavo valdība, izskata Nacionālā drošības padome, un tā jāapstiprina Saeimā ne retāk kā reizi katrā sasaukumā līdz sava pirmā darbības gada 1. oktobrim.

Nacionālā drošība ir valsts un sabiedrības īstenotu vienotu, mērķtiecīgu pasākumu rezultātā sasniegts stāvoklis, kurā ir garantēta valsts neatkarība, tās konstitucionālā iekārta un teritoriālā integritāte, sabiedrības brīvas attīstības perspektīva, labklājība un stabilitāte. Nacionālās drošības garantēšana ir valsts pamatpienākums.

Dalies ar šo ziņu