NATO spēku virspavēlnieks Eiropā: Mans darbs ir būt labam partnerim šai diženajai tautai

NATO
LETA
NATO
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

25. novembrī oficiālā darba vizītē Latvijā ieradās NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs, kurš, tiekoties ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, pārrunāja drošības situāciju pasaulē un reģionā, kā arī bija vienoti par solidaritāti Turcijai.

NATO spēku virspavēlnieks Eiropā: Mans darbs ir būt labam partnerim šai diženajai tautai

Ģenerālis Filips Brīdlovs aizsardzības nozares vadībai uzteica Latvijas lēmumu palielināt aizsardzības budžetu.

Tāpat NATO spēku virspavēlnieks Eiropā slavēja ASV bruņoto spēku bezpilota lidaparātu "MQ-1 Predator" uzņemšanu aviācijas bāzē Lielvārdē, kas demonstrē bāzes militārās spējas un uzņemošās valsts atbalsta iespējas. Viņš arī uzsvēra, ka šobrīd norisinās gatavošanās Varšavas samitam un NATO militārais spārns būs veicis visus uzdevumus, kas tika noteikti pērn NATO samitā Velsā.

Krievija nevēlas konfliktu ar Turciju un NATO, bet arī NATO un Turcija nevēlas konfliktu ar Krieviju, apliecināja NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs.

Runājot par notikumu attīstību Sīrijā un Turcijā, kur ir iesaistīta arī Krievija, ģenerālis Brīdlovs norādīja, ka šajā jautājumā var tikai atkārtot NATO ģenerālsekretāra jau iepriekš sacīto, ka NATO ļoti nopietni uztver visu dalībvalstu, ne tikai Turcijas, gaisa telpu suverenitāti. Kā viņš skaidroja, tas ļoti labi redzams Baltijas valstu gaisa telpas patruļās, kuras tiek veiktas no gaisa spēku bāzēm Igaunijā un Lietuvā. "Mēs turpināsim atbalstīt visu NATO dalībvalstu gaisa telpu suverenitāti un šo valstu iespējas aizsargāt savas gaisa telpas," uzsvēra ģenerālis, piebilstot, ka NATO pilda savas apņemšanās.

Vienlaikus viņš norādīja, ka arī pašām dalībvalstīm ir savas brīdinājuma sistēmas, kā arī piebilda, ka pastāv vairāki forumi, kuros ar Krievijas kolēģiem ir iespēja pārrunāt incidentus, kas veikti jūrā un gaisā. "Pēdējā reize bija Neapolē. Ir lietas, kas mums nav pieņemamas, piemēram, lidojumi bez ieslēgtiem transponderiem un tā tālāk. Mēs turpināsim strādāt ar šiem gadījumiem, mēs turpināsim pildīt savas apņemšanās un tas ir tieši tas, kas mums būtu arī jādara," sacīja ģenerālis Brīdlovs.

Turpinot sarunu par pēdējo dienu notikumiem, ģenerālis pauda viedokli, ka nepieciešams deeskalēt situāciju un ar diplomātiju risināt jautājumus, kas ir nozīmīgi gan Maskavai, gan Ankarai. Savukārt NATO, kā sacīja ģenerālis Brīdlovs, ir svarīgi turpināt pildīt savas apņemšanās, tostarp gaisa patruļu nodrošināšanā. "Mēs nevēlamies eskalēt situāciju, mēs vēlamies to deeskalēt. Tādēļ ir īstais laiks, lai to visu pārrunātu. Es gan nedomāju, ka Krievija vēlas konfliktu ar NATO vai Turciju. Un es pilnīgi pārliecinoši varu sacīt, ka Turcija un NATO nevēlas konfliktu ar Krieviju," sacīja ģenerālis.

Vaicāts, vai tieši tas neliek Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam turpināt provokācijas, ģenerālis Brīdlovs sacīja, ka nemēģina nodarboties ar minējumiem, kas norisinās "Putina kunga galvā", tā vietā viņš raugās uz spējām un iespējām. Viņš arī apliecināja, ka NATO pilnībā izprot Krievijas spēkus Krievijā un to, kā tie tiek izmantoti, vēršoties pret mēreno opozīciju un citos gadījumos arī "Daesh".

Tikmēr, taujāts, vai pašreizējie notikumi nenovērsīs alianses uzmanību no Baltijas valstīm, ģenerālis Brīdlovs atbildēja īsi - "nē". Turpinot, viņš uzsvēra, ka NATO ir liela alianse, kurai ir visas nepieciešamās iespējas vienlaicīgi raudzīties uz visām pusēm, tajā pašā laikā arī saglabājot terorisma problēmai nepieciešamo fokusu. Viņš arī apliecināja, ka pēc terora aktiem Parīzē vairākas dalībvalstis ir labāk sākušas apmainīties ar informāciju, savukārt citas - ar ekipējumu. "Mēs jau iepriekš dalījāmies ar informāciju, taču tagad skatāmies, ko varam vēl uzlabot," viņš skaidroja.

Viņš arī norādīja, ka ASV Baltijas valstīs nodrošina pastāvīgu rotācijas klātbūtni un norādīja, ka par savu klātbūtni reģionā domā arī citas valstis. Kā skaidroja ģenerālis Brīdlovs, svarīgākais šajā faktā ir tas, lai Putins, raugoties pāri robežām, redz vairāku valstu esamību reģionā. Kā apliecināja ģenerālis, alianses dalībvalstis to ir arī gatavas nodrošināt.

Pašlaik Austrumukrainā atrodas ievērojams daudzums Krievijas karavīru un bruņutehnikas, līdz ar to Krievija var pierādīt savu labo gribu un uzvedību tieši tur, deeskalējot situāciju un īstenojot Minskas vienošanās nosacījumus, sacīja NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs.

Runājot par situāciju Ukrainā, ģenerālis Brīdlovs norādīja, ka visām iesaistītajām pusēm ir jāvirzās uz to, lai tiktu ieviesti Minskas vienošanās nosacījumi. Viņš arī uzsvēra, ja Krievija vēlas būt līdzvērtīgs spēlētājs uz globālās skatuves un laba vieta, kur to parādīt, ir tieši Donbass un Ukraina.

NATO spēku virspavēlnieks Eiropā skaidroja, ka Krievijai ir visas iespējas to arī izdarīt, deeskalējot situāciju un virzoties uz priekšu Minskas vienošanās izpildē. Tāpat ģenerālis aicināja atcerēties, ka viena no svarīgākajām šīs vienošanās daļām ir atjaunot starptautiski atzītās robežas ar Ukrainu. Labs veids, kā to izdarīt, ir Krievijai izvest savus karavīrus un tehniku no šiem reģioniem un ļaut Ukrainai atjaunot tās starptautiski atzītās robežas, teica ģenerālis Brīdlovs.

Viņš gan atzina, ka abām iesaistītajām pusēm ir veicams liels darbs, taču vienlaikus neslēpa pārliecību, ka tas ir izdarāms.

"Es tiešām redzu iespēju Krievijai pierādīt, ka tā ir partneris un spēlētājs uz globālās skatuves," pauda ģenerālis Brīdlovs.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pasniedza Viestura ordeņa Lielkrusta komandiera krustu NATO spēku virspavēlniekam Eiropā ģenerālim Filipam Brīdlovam par nopelniem Latvijas valsts labā un būtisku ieguldījumu Latvijas drošības un aizsardzības veicināšanā.

"Saņemot šo apbalvojumu, jūtos ļoti pagodināts un pazemīgs. Taču man ir jāsaka, ka es daru savu darbu. Mans darbs ir būt labam partnerim šai diženajai tautai un jūsu militārajiem spēkiem kā NATO alianses sabiedrotajiem," pēc apbalvojuma saņemšanas sacīja ģenerālis Brīdlovs.

Ģenerālis apmeklēja arī Ādažu bāzi, kur tikās ar Latvijas un ASV karavīriem, kuri, pastiprinot sabiedroto klātbūtni alianses austrumu pierobežā, operācijas "Atlantic Resolve" laikā izvietoti Latvijā. Kopā ar karavīriem viņš ieturēja Pateicības dienas pusdienas.

 ASV Gaisa spēku ģenerālis Filips Brīdlovs NATO spēku virspavēlnieka Eiropā amatā stājās 2013.gada maijā. Vienlaikus viņš ir arī ASV Eiropas spēku virspavēlnieks.

 

Dalies ar šo ziņu