Valsts sekretārs: Kibervide kļuvusi par karadarbības domēnu

Nozares politika
Sargs.lv
Garisons
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

22. oktobrī Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons uzrunāja ikgadējās IT drošības konferences un izstādes DSS ITSEC 2015 – Building Digital Fortress dalībniekus.

Valsts sekretārs: Kibervide kļuvusi par karadarbības domēnu

J. Garisons norādīja, ka mūsdienu drošības tendences Ukrainas notikumu kontekstā ir pierādījums tam, ka kibervide ir kļuvusi par vienu no karadarbības domēniem.

“Domājot par kiberdrošības veicināšanu, jādomā trīs prizmās – valdības līmenī, privātā sektora, kā arī lietotāju līmenī,” uzsvēra valsts sekretārs.

J.Garisons norādīja, ka valdības līmenī Aizsardzības ministrija ir sniegusi pienesumu kiberdrošības veicināšanā, panākot, ka ir apstiprināti Ministru kabineta noteikumi par minimālajām drošības prasībām valsts un pašvaldību informācijas sistēmām.

Vienlaicīgi viņš norādīja, ka tiek strādāts pie atbildīgas incidentu atklāšanas politikas, kas dod iespēju sabiedrībai brīvprātīgi piedalīties informācijas tehnoloģiju nepilnību identificēšanā un novēršanā.

Tāpat J.Garisons informēja, ka tiek attīstīta sadarbība ar privāto sektoru, kā viena no iespējām, saskatot plašāku elektroniskās identifikācijas un digitālā paraksta izmantošanas veicināšanu valstī. “Esam apņēmušies veicināt to izmantošanu visās valsts iestādēs, tādējādi vēršot uzmanību drošākai autentifikācijai un digitālajiem parakstiem,” atklāja valsts sekretārs.

“Esam strādājuši pie ministru kabineta apmācības kiberkrīzes vadībā, apzinoties, ka izpratnes veidošana un veicināšana ir kritisks elements kiberdrošības veidošanā,” uzsvēra J.Garisons.

Valsts sekretārs informēja, ka turpinās personāla rekrutēšana Zemessardzes Kiberaizsardzības vienībā, kas ir veiksmīgs civilmilitārās sadarbības piemērs, bet lai pastiprinātu IT drošību aizsardzības resorā, tiek veidota Militārā CERT vienība.

J. Garisons norādīja, ka attiecībā uz privāto sektoru, īpaša uzmanība jāvērš kompānijām, kuru pamatdarbība nav IT pakalpojumi, līdz ar to tām var būt mazāka izpratne par IT drošību, taču kuras izmanto tiešsaistes pakalpojumus.

“Pēc CERT.LV novērojumiem, Latvijā aptuveni 50% no kompromitētām tīmekļa vietnēm tiek kompromitētas atkārtoti, kas norāda uz resursu turētāju un administratoru paviršo attieksmi pret drošības ielāpu ieviešanu,” skaidroja J.Garisons.

Viņš atgādināja, ka svarīgi veicināt sapratni, ka IT drošība nebūt nav tikai tehniski jautājumi, bet arī prasa vadības iesaisti un lēmumu pieņemšanu un aicināja IT kompānijas, pakalpojumu nodrošinātājus un izstrādātājus nekonkurēt savā starpā uz drošības rēķina.

Runājot par lietotāju drošību, valsts sekretārs mudināja apzināties, ka lietotāji neorientējas IT drošības jautājumos un attīstoties IT tehnoloģijām un to sarežģītībai, IT drošība aizvien vairāk nonāks pakalpojumu sniedzēju atbildībā.

Lai veicināti lietotāju drošības izpratni valsts pārvaldē, kopā ar Igaunijas Aizsardzības ministriju esam izstrādājuši kiberhigiēnas iniciatīvu, kas ir izpratnes veicināšanas programmatūra visiem iestādes darbiniekiem abu valstu aizsardzības resorā strādājošajiem, kas varētu tikt ieviesta arī citās valsts iestādēs.

Konference ir slavena ar bagātīgu saturu un starptautisku atpazīstamību un to jau sesto gadu rīko Latvijas uzņēmums “Data Security Solutions”. Šogad DSS ITSEC 2015 – Building Digital Fortress pievērsās informāciju un komunikācijas tehnoloģiju drošības sektora nākotnei Baltijas, Ziemeļeiropas un Austrumeiropas reģionos, apspriežot nozares attīstības tendences, veidojot jaunas partnerattiecības, daloties ar pieredzi un viedokļiem par modernāko tehnoloģiju attīstību.

Dalies ar šo ziņu