Latvija paraksta līgumu par trīs radiolokatoru “TPS-77 MRR” iegādi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
līguma parakstīšana
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

1. oktobrī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis ar “Lockheed Martin Radar Surveillance Systems” viceprezidentu Gregu Larioni parakstīja līgumu par triju radiolokatoru „TPS-77 Multi-Role Radar” iepirkumu. Radiolokatori tiks izmantoti gaisa telpas novērošanai.

Latvija paraksta līgumu par trīs radiolokatoru “TPS-77 MRR” iegādi

“Radiolokatoru iepirkums sniegs lielu ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanā un modernizācijā, ļaujot atbilstoši reaģēt uz tiem mūsdienu apdraudējumiem, ar kuriem saskaras NATO valstis,” uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

“Agrā brīdināšana un situācijas izpratne ir priekšnosacījums laicīgai lēmumu pieņemšanai un efektīvai atbildes reakcijai,” sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, uzsverot, ka zemo lidojumu novērošana un mērķu identificēšana ir vitāli svarīga Latvijas gaisa telpas novērošanas sastāvdaļa.

“Latvijas sadarbība ar “Lockheed Martin” radiolokatoru piegādē un apkopē ilgst jau vairāk nekā 15 gadus, un jaunais radiolokatoru iepirkums ir nākamais solis,” sacīja Gregs Larioni. “Mēs esam pārliecināti, ka sadarbība turpināsies tikpat veiksmīgi, un mēs arī turpmāk varēsim atbalstīt Latviju aizsardzības prioritāšu sasniegšanā.”

“TPS-77 MRR” daudzfunkcionālais radiolokators var darboties ar īpaši zemu strāvas patēriņu, un tas ir visvieglāk pārvietojamais radiolokators no “Lockheed Martin” veiksmīgās “TPS-77” sērijas. Latvijai tiks piegādāts radiolokators, kas var tikt pārvietots darbībai uz iepriekš nesagatavotām pozīcijām, kā arī tikt izvietots pastāvīgās pozīcijās.

Radiolokatora daudzfunkcionālā skenēšanas tehnoloģija ļauj operatoram izvēlēties konkrētas funkcijas, piemēram, tālās darbības vai vidējās darbības lidojumu novērošanu konkrētos sektoros. Radiolokatoram rotējot 360 grādos un veicot skenēšanu, sistēma automātiski pielāgojas operatora ievadītajiem uzstādījumiem. Izmaiņas uzstādījumos var veikt ātri un vienkārši. Tiklīdz uzstādījumi ir iestatīti, sistēma darbojas autonomi.

Gan “TPS-77” sērijas, gan pārējās nākamās paaudzes “Lockheed Martin” radiolokatoru sistēmas izmanto “Gallium Nitride” tehnoloģiju, kas jau ir ieviesta un pārbaudīta radiolokatoros operacionālajā darbībā. Izmantojot šo tehnoloģiju, radiolokatora jaudas raidītāji patērē mazāk enerģijas, kas nozīmē, ka tiek palielināta izturība, samazinātas uzturēšanas izmaksas un palielināts radara lietošanas ilgums. Latvijai “TPS-77 MRR” daudzfunkcionālie radiolokatori tiks piegādāti jau ar iekļautu “Gallium Nitride” tehnoloģiju.

Jaunā daudzfunkcionālo radiolokatoru tehnoloģija ir savietojama ar radiolokatoru sistēmām visā pasaulē. “Mūsu piedāvātā jauno tehnoloģiju savietojamība un spēju pārbaudīšanas metodes ir unikāla. Mēs vienmēr nodrošinām saviem klientiem pārbaudītas inovācijas iegādāto sistēmu uzlabošanai,” sacīja Larioni.

“TPS-77 MRR” ieviešanā “Lockheed Martin” sadarbosies ar Latvijas uzņēmējiem, nodrošinot vietējo atbalstu ilgtermiņa radiolokatoru uzturēšanai un jauno sistēmu atbalstam pēc piegādes.

Latvijā trijos bruņoto spēku radiotehnikās novērošanas posteņos – Čalās, Lielvārdē un Audriņos - jau ir uzstādīti “Lockheed Martin” radiolokatori „AN/TPS-77”.

Savukārt 2015.gada vasarā tika parakstīts līgums, lai modernizētu vienu no Latvijā esošajiem AN/TPS-77 radariem. Radiolokatora modernizāciju veiks ASV uzņēmums “Lockheed Martin Overseas Corporation” jauno politikas iniciatīvu ietvaros.

Pērnā gada 22. jūlijā Ministru kabinets atbalstīja izlūkošanas, gaisa telpas novērošanas un pretgaisa aizsardzības spēju attīstību, lai nodrošināta zemo lidojumu identifikāciju.

Dalies ar šo ziņu