ASV Aizsardzības ministrija parakstījusi līgumu ar ražotāju par radiolokatoru piegādi Latvijai

Tehnika un ekipējums
Pēc defence24.com un thalesraytheon.com materiāliem
Sentinal
Foto: Foto: Raimonds Lauskis

ASV Aizsardzības ministrija parakstījusi līgumu, kura mērķis ir iegādāties taktiskos radiolokatorus “Sentinel” Latvijas bruņotajiem spēkiem, raksta “Defence24”.

ASV Aizsardzības ministrija parakstījusi līgumu ar ražotāju par radiolokatoru piegādi Latvijai

Šie radiolokatori tiek izmantoti tuvas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmās un ļauj atklāt zemu lidojošus mērķus, tostarp helikopterus, norāda izdevums.

Līgums, kas sagatavots ar Pentagona atbalstu, kura iesaistīšana bijusi nepieciešama, jo iegāde notiek saskaņā ar ASV ārvalstu militāro iepirkumu procesu, kā par ASV ārvalstu militārā finansējuma līdzekļiem, ir saistīts ar radiolokatoru “AN/MPQ-64F1 Sentinel”  piegādi, tostarp rezerves daļu, papildu aprīkojuma un ar to saistītās dokumentācijas piegādi, kā arī personālsastāva apmācību.

Līgums tiks izpildīts līdz 2016. gada 31. oktobrim. Piegādātājs būs uzņēmums “Thales Raytheon Systems”, norāda “Defence24”.

Uzņēmums savā interneta vietnē norāda, ka “AN/MPQ-64F1 Sentinel” ir mobils taktiskais pretgaisa aizsardzības un ieroču vadības radiolokators, kas identificē helikopterus, liela ātruma uzbrukuma lidmašīnas, raķetes un bezpilota lidaparātus. Nākotnē to plānots attīstīt arī radiolokatoru, kurš spēj identificēt arī artilērijas un mīnmetēju lādiņus 360 grādu leņķī.

“AN/MPQ-64F1 Sentinel”  ir uzlabots pretgaisa aizsardzības radiolokators, kas automātiski nosaka, pavada, identificē, klasificē mērķus un ziņo par draudiem gaisa telpā. Uzņēmums jau ir piegādājis vairāk nekā 200 sistēmu, bet vēl 100 atrodas ražošanā, uzsver uzņēmums.

Radiolokatoru “Sentinel” bieži vien izmanto kā tuvas un ļoti tuvas darbības elementu pretgaisa aizsardzības sistēmās, norāda “Defence24”, par piemēru minot Norvēģijas pretgaisa aizsardzības sistēmu “NASAMS”, kurā  “Sentinel” darbojas kā galvenais radiolokators.

Sistēmu “Sentinel” izmanto arī ASV Armija, gatavojoties to izmantot kā elementu topošajā integrētajā pretgaisa aizsardzības sistēmā, raksta “Defence24”. ASV Armijā šie radiolokatori tiek izmantoti kopā ar sistēmu “Avenger VSHORAD”, kas aprīkota a raķetēm “FIM-92 Stinger”, norāda izdevums.

Dalies ar šo ziņu