NATO aizsardzības plānošanas eksperti pauž cerību par atbalstu aizsardzības budžeta pieaugumam

Nozares politika
Sargs.lv
Latvija, NATO
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

8. un 9. septembrī Aizsardzības ministrijā un Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā norisinājās Latvijas un NATO pārstāvju konsultācijas, lai pārrunātu aizsardzības plānošanas jautājumus un izvērtētu nacionālo spēju attīstību, kā arī harmonizētu procesus NATO un dalībvalstīs.

NATO aizsardzības plānošanas eksperti pauž cerību par Saeimas atbalstu aizsardzības budžeta pieaugumam

Sarunās piedalījās militārie un civilie eksperti no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Aizsardzības un Ārlietu ministrijām, kā arī pārstāvji no NATO starptautiskā štāba, starptautiskā militārā štāba un NATO Transformācijas pavēlniecības štāba elementa Eiropā. Sarunas vadīja NATO Starptautiskā štāba Aizsardzības politikas un plānošanas departamenta direktors.

Konsultāciju gaitā tika detalizēti analizēta Nacionālo bruņoto spēku spēju attīstības gaita, tostarp plānoto aizsardzības izdevumu piegums.

NATO delegācija izteica atzinību par valdības apņemšanos kāpināt aizsardzības izdevumus līdz 2% no IKP jau 2018. gadā, izsakot cerības, ka plānotais aizsardzības budžeta pieaugums tiks atbalstīts arī Saeimā.

NATO pārstāvji norādīja, ka nozīmīgs ir ne tikai finansējuma apjoms, bet arī šī finansējuma izlietojums, attīstot spējas, kas nodrošina NATO noteikto spēju attīstības mērķu sasniegšanu.

Tāpat tika norādīts, ka aizsardzībai atvēlētie resursi tiek vērtēti atbilstoši NATO definīcijai, un resursu novirzīšana jomām, kas tikai pastarpināti saistīta ar aizsardzības spēju celšanu, nav adekvāta, jo sevišķi šā brīža apdraudējuma situācijā. Tika atzīmēts, ka pašreiz plānotais finansējums nenodrošina visu Nacionālo bruņoto spēku iztrūkumu novēršanai un spēju attīstībai nepieciešamos resursus.

NATO aizsardzības plānošanas eksperti norādīja, ka Latvijai jāturpina uzsāktā Sauszemes spēku kājnieku brigādes attīstība, personālsastāva palielināšana, nodrošinot vienību aizpildījumu, un vienību reaģēšanas spēju celšana.

Atzinīgi tika novērtēts Latvijas ieguldījums NATO operācijās un spēku dežūrās.

Konsultāciju ciklā Latvija bija pirmā no dalībvalstīm, ar ko tika veiktas sarunas.

NATO aizsardzības plānošanas procesa ietvaros nākamā gada sākumā ir plānotas dalībvalstu pārrunas par spēju attīstību un NATO spēju mērķu īstenošanas progresu. NATO sagatavotos izvērtējumus par dalībvalstīm ir plānots apstiprināt NATO samitā Varšavā.

Dalies ar šo ziņu