Izveidots nodibinājums Valsts aizsardzības un patriotisma fonds „Namejs”

Latvijā
Sargs.lv
fonds Namejs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Izmaiņas Eiropas un globālajā drošības situācijā Latvijas iedzīvotājos raisījušas vēlmi stiprināt valsts ārējo un iekšējo drošību, tāpēc atbildot bijušā aizsardzības ministra, Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa aicinājumam, biedrība „Latvijas ģenerāļu klubs” izveidojusi nodibinājumu Valsts aizsardzības un patriotisma fonds „Namejs”.

Izveidots nodibinājums Valsts aizsardzības un patriotisma fonds „Namejs”

Nodibinājuma „Namejs” mērķi ir veicināt patriotismu Latvijas sabiedrībā, uzturēt starptautiskajās operācijās bojā gājušo karavīru piemiņu un atbalstīt Nacionālo bruņoto spēku attīstību un to uzdevumu izpildi valsts aizsardzībā.

Nodibinājuma „Namejs” darbība būs vērsta iniciatīvas rosināšanai un sabiedrības iesaistīšanai pilsoniskās un militāri patriotiskās audzināšanas pasākumos. Savukārt tā uzmanības lokā būs jauniešu militāri patriotiskās un ētiskās audzināšanas uzdevumi, kā arī karavīru piemiņas saglabāšanai veltītu projektu īstenošana.      

Nodibinājums Valsts aizsardzības un patriotisma fonds „Namejs” reģistrēts 21.jūlijā un tā valdes priekšsēdētājs ir pirmais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Juris Dalbiņš. Fonda valdē darbojas pirmais Aizsardzības spēku komandieris Dainis Turlais, NATO sabiedroto bruņotajos spēkos dienējušais Jānis Kažociņš, uzņēmējs Juris Binde un radošās sabiedrības pārstāvis Ojārs Spārītis. Par Goda padomes priekšsēdētāju ir piekritusi kļūt eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
         
Biedrība „Latvijas ģenerāļu klubs” dibināta 2007.gada 10.septembrī. Tās mērķi ir apvienot Nacionālās bruņoto spēku ģenerāļu (admirāļu) un rezerves ģenerāļu (admirāļu) pakāpē esošos virsniekus kopējai sadarbībai, lai popularizētu Nacionālo bruņoto spēku darbību, veicinātu un atbalstītu aktuālu Nacionālo bruņoto spēku attīstības jautājumu risināšanu.

Atgādināsim, ka Aizsardzības ministrija 2011.gada vasarā sāka akciju Nacionālo bruņoto spēku starptautisko operāciju veterānu atbalstam.

Ministrijas ierosinātajai akcijai ir atsaukušās vairākas Latvijas uzņēmēju asociācijas, kas piedāvā starptautisko operāciju veterāniem piešķirt īpašas atlaižu programmas vai atbalsta veidus. Latvijas uzņēmēju piedāvājumus karavīri var izmantot, uzrādot starptautisko operāciju veterāna apliecību.

Savukārt 2013. gada 28. augustā tika parakstīts sadarbības memorands starp Aizsardzības ministriju un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju, tādejādi veicinot aizsardzības industrijas politikas attīstību Latvijā.

Vienošanās paredz arī kopīgus pasākumus sabiedrības informēšanā, veidojot izpratni par aizsardzības nozares nozīmi Latvijas sabiedrības ilgtspējā un tautsaimniecības konkurētspējā, kā arī sadarbību gatavojot priekšlikums Latvijas uzņēmumu un pētniecības iestāžu iesaistei aizsardzības nozares projektos.

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija tika nodibināta Rīgā, 2013. gada 7. martā, lai sasniegtu Latvijas tautsaimniecības industriālās politikas mērķus, paaugstinātu eksportspēju un augstas pievienotās vērtības radīšanu ar aizsardzības un drošības sektoram pieejamo resursu starpniecību.

Dalies ar šo ziņu