Aizsardzības nozares vadībā jaunas amatpersonas

Nozares politika
Sargs.lv
Bergmanis
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

8. jūlijā Saeima aizsardzības ministra amatā apstiprināja deputātu Raimondu Bergmani, kurš nomainīs amatā Valsts prezidenta amatā ievēlēto Raimondu Vējoni. Savukārt Aizsardzības ministriju vadīs Jānis Garisons, nomainot līdzšinējo valsts sekretāru Jāni Sārtu, kurš turpmāk vadīs Latvijā izvietoto NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru.

Aizsardzības nozares vadībā jaunas amatpersonas

8. jūlija pēcpusdienā Aizsardzības ministrijā notika ministru maiņas ceremonija. Ceremonijas laikā līdzšinējo aizsardzības ministru Raimondu Vējoni amatā nomainīja Raimonds Bergmanis. Nododot aizsardzības ministra pilnvaras, R. Vējonis jaunajam ministram simboliski pasniedza Aizsardzības ministrijas karogu.

„Šodien ir saviļņojošs brīdis – esmu stājies Valsts prezidenta amatā, un Aizsardzības ministrijas karogu atdodu drošās rokās,” sacīja Raimonds Vējonis. „Pēdējais pusotrs gads, esot aizsardzības ministra amatā, bija izaicinājumu pilns ne tikai man, bet mums visiem. Starptautiskā situācija mainījās, bija jāpieņem strauji, bet pārdomāti lēmumi par ieguldījumiem valsts aizsardzībā, lai mēs paši būtu gatavi aizsargāt savu valsti, lai mēs būtu gatavi sadarboties ar NATO sabiedrotajiem.”

R.Vējonis izteica gandarījumu, ka ministriju uzsāk vadīt Raimonds Bergmanis, uzsverot, ka arī jaunajam ministram šis būs jaunu izaicinājumu laiks – gaidāms Varšavas samits, kur būs jāpieņem nozīmīgi lēmumi par Eiropas un pasaules drošības stiprināšanu, arvien lielāks izaicinājums ir starptautiskais terorisms un nestabilā situācija Ukrainā. „Esmu pārliecināts, ka aizsardzības ministrija Raimonda Bergmaņa vadībā ne tikai spēs turpināt manus iesāktos darbus, bet arī pieņems jaunus lēmumus un uzsāks jaunas iniciatīvas, veicinot aizsardzības nozares attīstību,” sacīja Valsts prezidents.

„Esmu pagodināts saņemt Aizsardzības ministrijas karogu no Valsts prezidenta rokām,” sacīja jaunais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. „Pateicos aizejošajam aizsardzības ministram par lielo ieguldījumu aizsardzības jomā. Raimonda Vējoņa vadībā nozares profesionāļi ir smagi strādājuši krīžu un izaicinājumu pilnajā laikā, lai mēs sevi pierādītu kā NATO standartiem atbilstoša valsts.”

Runājot par nākotnes izaicinājumiem, R. Bergmanis uzsvēra, ka visiem būs smagi jāstrādā un jāpilnveidojas, lai garantētu drošību un nozares attīstību, kas savukārt palīdzēs attīstīties arī visai valstij kopumā. „Uz mūsu paaudzes pleciem gulstas liela atbildība, un mums nav tādas greznības kā laiks. Tāpēc mums visiem jāstrādā kā vienotai komandai – no vecākā referenta līdz valsts sekretāram, no kareivja līdz ģenerālim.”

„Valsts drošība nav tukši vārdi – tie prasa gan apņēmību, gan resursus. Velsas samitā mēs esam apņēmušies sasniegt aizsardzības budžetu 2% apmērā no IKP. Es strādāšu, lai kopā ar jums spētu noturēt šo finansējuma pieaugumu un pierādīt sabiedrotajiem, ka mums rūp savas valsts drošība. Nākamā gada valsts budžetā iekļautajam aizsardzības budžeta palielinājumam ir jāatspoguļo šī mūsu apņemšanās,” uzrunājot ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjus, sacīja R.Bergmanis.

Ministru kabinets 7. jūlijā par jauno Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru iecēla valsts sekretāra vietnieku Jāni Garisonu, kuram ir ilggadēja dažādu līmeņu vadītāja darba pieredze Ārlietu un Aizsardzības ministrijā, kā arī attīstības redzējums, kas veidojies, darbojoties valsts pārvaldē dažādos amatos.

Viņa profesionālās kvalitātes, zināšanas un pieredze valsts pārvaldē vadošā amatā atbilst valsts sekretāra amata aprakstā izvirzītajām prasībām un nodrošinās efektīvu civildienesta uzdevumu izpildi ministrijas kompetencē esošajos jautājumos, uzskata ministrijā.

Savukārt līdzšinējo valsts sekretāru Jāni Sārtu iecēla NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktora amatā, jo viņa profesionālā pieredze, kvalifikācija, zināšanas un izglītība ir atbilstoša šāda amata pildīšanai.

Jānis Sārts valsts sekretāra amatā apstiprināts 2008. gada 4. novembrī. Civildienesta attiecības ar viņu tiks izbeigtas 2015. gada 3. augustā, pamatojoties uz savstarpēju vienošanos.

Tāpat valdība nolēma no amata atbrīvot līdzšinējo NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktoru Jāni Kārkliņu.

Izcilības centrs Latvijā darbojas kopš 2014. gada 1. oktobra, un toreiz par centra direktoru ar valdības rīkojumu tika iecelts Jānis Kārkliņš. Līdzšinējais direktors no 1.septembra sāks pildīt Latvijas vēstnieka ANO Ženēvā pienākumus.

Dalies ar šo ziņu