Bruņoto spēku komandieris: Latvija vienmēr atbalstīs Gruzijas teritoriālo integritāti un eiroatlanti

Nozares politika
Pēc mod.gov.ge materiāliem
DCA7C988371B4326B8C4A3050AE9F580.jpg

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube no 26. līdz 30. jūnijam uzturējās Gruzijā, kur oficiālā darba vizītē ar Gruzijas aizsardzības nozares vadību pārrunāja divpusējās militārās sadarbības jautājumus un kā ES Padomes prezidējošās valsts pārstāvis izteica atkārtotu atbalstu Gruzijas teritoriālajai integritātei un eiroatlantiskajai virzībai.

Bruņoto spēku komandieris: Latvija vienmēr atbalstīs Gruzijas teritoriālo integritāti un eiroatlantisko virzību

Tiekoties ar Gruzijas bruņoto spēku komandieri ģenerālmajoru Vahtangu Kapanadzi, Latvijas bruņoto spēku komandieris saņēma Gruzijas kolēģa pateicību par Latvijas sniegto politisko un praktisko atbalstu.

„Latvija un Gruzija militārajā jomā ir sadarbības partneri daudzus gadus. Ir ļoti svarīgi, ka Gruzija un Latvija var palīdzēt viena otrai, šādi paaugstinot valsts aizsardzības spējas. Īpaši jāuzsver Latvijas atbalsts mūsu virzībai uz NATO. Viņi vienmēr ir ar mums,” sacīja ģenerālmajors Vahtangs Kapanadze.

Apspriežot divpusējās sadarbības jautājumus, Gruzijas Bruņoto spēku komandieris sacīja, ka Gruzijā sācies aktīvs aizsardzības nozares reformu process, īpašu uzmanību pievēršot militārās izglītības un personāla vadības, kā arī demokrātiskās kontroles pār bruņotajiem spēkiem jautājumiem. Abu komandieru diskusija koncentrējās uz pieredzes apmaiņu militārās izglītības jomā un dalību starptautiskajās operācijās.

Pateicos Gruzijas karavīriem par viņu ieguldījumu starptautiskajās operācijās. Jūs cīnāties par mieru ne tikai pasaulē, bet arī par drošību savā valstī,” uzsvēra ģenerālleitnants Raimonds Graube, norādot, ka tikšanās reizē runāts par veidiem, kā dalīties pieredzē. „Latvijas karavīri gūst pieredzi Gruzijā, piemēram, mācoties centrā, kur apgūst iemaņas darbībai kalnu apstākļos, bet Gruzijas karavīriem mēs piedāvājām plašu iespēju mācīties Baltijas valstu militārās izglītības iestādēs,” sacīja ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Pēc tikšanās ar Gruzijas kolēģi ģenerālleitnants Raimonds Graube devās uz Varoņu laukumu, kur viņš nolika ziedus pie memoriāla un ar klusuma brīdi godināja karavīrus, kuri krita par Gruzijas teritoriālo integritāti.

 Savukārt Gruzijas aizsardzības ministre Tinatina Kidašeli, ar kuru bruņoto spēku komandieris tikās vizītes noslēgumā, izteica atzinību par atbalstu Gruzijas teritoriālajai integritātei un tās eiroatlantiskajai virzībai.

Aizsardzības ministre informēja par gaitu, kādā tiek īstenota NATO – Gruzijas sadarbības pasākumu pakete. „Partneru atbalsts Gruzijas virzībai uz NATO ir ļoti būtisks,” uzsvēra ministre, norādot uz īstenotajiem divpusējās sadarbības projektiem un aicinot izskatīt partnerības jomas tuvākajā nākotnē.

Viņa aicināja pastiprināt sadarbību militārās apmācības jomā, kā arī pieredzes apmaiņā. „Kopīgas militārās mācības veicinās un uzlabos savstarpējo sadarbību un aizsardzības spēju attīstību,” atzīmēja Gruzijas aizsardzības ministre.

Jau jūlija sākumā Latvijas karavīri dosies uz Gruziju, kur no 7. līdz 22.jūlijam norisināsies ASV Armijas Eiropā organizētās militārās mācības "Agile Spirit 2015".

Apvienotajās sauszemes un gaisa spēku mācībās piedalīsies NATO un "Partnerattiecības - mieram" dalībvalstu militārās vienības no Lietuvas, Latvijas, ASV, Gruzijas, Rumānijas un Bulgārijas, lai pilnveidotu reģionālo stabilitāti un drošību, nostiprinātu partneru kapacitāti un veicinātu uzticību, uzlabojot sadarbību starp NATO dalībvalstu un "Partnerattiecības - mieram" dalībvalstu bruņotajiem spēkiem.

Divpusējās sarunās ar Gruzijas aizsardzības nozares vadību tika runāts arī par globālās un reģionālās drošības jautājumiem.

Vizītes laikā ģenerālleitnants Raimonds Graube apmeklēja Gruzijas Bruņoto spēku apmācības centru, kā arī Rietumu pavēlniecības 2.kājnieku brigādi Senaki un Georgija Kvinitadzes Kadetu militāro liceju Kutaisi.

Licejā bruņoto spēku komandieris iepazinās ar kadetu Uzņemšanas komisijas darbu, kā arī sarunās ar topošajiem kadetiem, skaidroja viņu motivāciju apgūt militārās zināšanas.

Pirms vizītes Gruzijā, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube oficiālā vizītē apmeklēja Ukrainu.

Dalies ar šo ziņu