Bruņotajos spēkos varēs veidot pagaidu medicīniskās palīdzības punktus

Nozares politika
LETA
medicīna
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Saeima 18. jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz, ka Nacionālo bruņoto spēku ārstniecības iestāde var izveidot pagaidu medicīniskās palīdzības punktus.

Bruņotajos spēkos varēs veidot pagaidu medicīniskās palīdzības punktus

Bruņoto spēku darbības specifika prasa to ārstniecības iestādēm paredzēt tiesības sniegt medicīnisko palīdzību pagaidu medicīniskās palīdzības punktos, kas nav definējami ne kā stacionāri, ne arī kā mobilie kabineti.

Šādi pagaidu medicīniskās palīdzības punkti, ņemot vērā bruņoto spēku uzdevumu specifiku, var būt izvietoti teltīs, nojumēs, dažāda veida konteineros, dažādu ēku telpās, kas ir aprīkotas ar medicīnas iekārtām.

Pagaidu medicīniskās palīdzības punkts nav uzskatāms par ārstniecības iestādi likuma izpratnē, tas ir atbilstoši sniedzamajam pakalpojumam aprīkota un ārstniecisko manipulāciju veikšanai piemērota stacionāra vai pārvietojama telpa.

Jaunajā normā tiek paredzēts, ka pagaidu medicīniskās palīdzības punkta izveidošanas, izvietošanas un aprīkošanas kārtību apstiprina bruņoto spēku komandieris. Atbilstoši NATO standartizācijas vienošanās nosacījumiem pagaidu medicīniskās palīdzības punkts ir noteikts kā medicīniskā nodrošinājuma pamatprasība personāla veselības aprūpei bruņoto spēku vienībām to uzdevumu izpildes laikā.

Dalies ar šo ziņu