Ādažu poligonā tanku „Abrams” apkalpes gatavojas sertifikācijas eksāmenam

Militārās mācības
Sargs.lv
Abrams tanki
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 30. aprīļa līdz 10. maijam Ādažu poligonā norisinās sertifikācijas vingrinājums, kurā piedalās vairāk nekā 70 karavīru no ASV 3. kājnieku divīzijas ar tankiem „Abrams” un bruņumašīnām „Bradley”. Vingrinājuma laikā tiek pārbaudīta ne tikai karavīru prasme šaut, bet arī apgāde, nodrošinājums un komunikācija.

Ādažu poligonā tanku „Abrams” apkalpes gatavojas sertifikācijas eksāmenam

7. maijā norisinājās gatavošanās sertifikācijas eksāmenam jeb 6. fāzei, kas notiks 8. maijā.

Vingrinājuma uzdevums ir izvērtēt apkalpes spēju sašaut stacionārus un kustīgus mērķus gan no aizsardzības, gan uzbrukuma pozīcijām, izmantojot tankā vai bruņumašīnā esošās ieroču sistēmas. Vingrinājums tiek veikts gan dienas, gan nakts laikā. Tanki šāva pa mērķiem dažādos attālumos, vieni no pirmajiem bija aptuveni 2,4 kilometrus tālu.

„Katra komanda saņem izvērtējumu no vērtētājiem, kas izsver, cik strukturēti un efektīvi komandas locekļi ir veikuši komunikāciju, cik precīzi sašāvuši mērķus, kā pārvietojušies no viena mērķa pie nākamā,” stāsta kapteinis Džonatans Punio, rotas komandieris. „Komandām bija sarežģīti uzdevumi, vienlaikus bija jāšauj pat pa vairākiem mērķiem, kas nozīmē, ka lādētājam ir jāstrādā ļoti ātri, piemēram, sešu sekunžu laikā jāpārlādē ierocis.”

Tanku komandām pirms sertifikācijas vingrinājuma ir ilgstošs sešu fāžu sagatavošanās process.

Pirmā fāze ir sadarbība tankā, lai katrs komandas loceklis saprastu visas pozīcijas un uzdevumus, kas katrā pozīcijā jāveic. Tas nepieciešams, lai gadījumā, ja kāds no komandas locekļiem nevarētu pildīt savus tiešos pienākumus, piemēram, traumas dēļ, citi varētu tos pārņemt. Pēc tam ir darbība simulatorā, kurā tiek pārbaudīts, vai tiek dotas pareizās komandas.

Otrā fāze norisinās poligonā, kur notiek šaušana bez kaujas patronām, tanks pārvietojas pa tām pašām trajektorijām, kur sertifikācijā. Tankā atrodas komandieris, artilērists, lādētājs un vadītājs. Trešā un ceturtā fāzē tiek testēta kaujas šaušana ar ložmetēju un lielgabalu, piektajā fāzē tiek izspēlēti dažādi scenāriji, dažādi mērķi, pa kuriem ir jāšauj ar attiecīgi izvēlētu ieroču sistēmu. Sestajā fāzē, kas sāksies 8.maijā, notiek sertifikācija, kurā tiek kvalificēta tanka komanda.

Sertifikācija notiek ik pēc sešiem mēnešiem, un, tā kā Džordžijā izvietotie karavīri atrodas dienestā Latvijā, šī sertifikācija notiek Ādažu poligonā.

Karavīri atzīsts, ka šis ir labs treniņš, jo šī ir jauna, atšķirīga vide, kāda nav satopama Džordžijā – vairāk mežu, smagākas smiltis. „Mēs pie šādas vides neesam vēl pieraduši, bet trenējamies, un katru dienu uzlabojam savas prasmes. Mēs neesam pieraduši šaut pa mērķiem, kas atrodas kalnainā, smilšu kalniem un mežiem pilnā vidē,” stāsta Džozefs Viljamss, artilērists no pirmā tanka, kas 7.maijā veica kvalifikāciju 5.fāzē sertifikācijas vingrinājumā. Viņš pavēsta, ka tika sašauti visi mērķi, arī sarežģītākie, kur bija vienlaikus jāšauj ar trim dažādām ieroču sistēmām.

Nākamā ASV karavīru rotācija – vairāk nekā 140 karavīru no 3.kājnieku divīzijas „Raider” 1.bruņotās brigādes kaujas grupas 7. kājnieku pulka „Cottonbalers” 2. bataljona – ieradās Ādažu bāzē marta beigās, lai turpmākos trīs mēnešus trenētos kopā ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem.

9. martā Rīgas ostā kuģis „Liberty Promise” atveda uz Latviju 3.kājnieku divīzijas 1. bruņotās brigādes kaujas grupas militāro tehniku – sešus tankus M1A2 „Abrams” un bruņumašīnas M2A3 „Bradley”, ar kuriem ASV karavīri piedalīsies treniņos un mācībās, tai skaitā starptautiskajās mācībās „Saber Strike 2015”, kas norisināsies Baltijas valstīs jūnijā.

Dalies ar šo ziņu