Valsts aizsardzības koncepcijas diskusija par hibrīdkaru pulcē plašu interesentu loku

Nozares politika
Sargs.lv
39318A5D3FFB4FA8B1C94B4C55E5DC33.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

27. februārī norisinājās Valsts aizsardzības koncepcija publiskā diskusija „Hibrīdkarš – robeža starp civilo un militāro atbildību”, kurā meklēja atbildes uz jautājumiem par to, kad un kādā apjomā Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem jāiesaistās, ja pret Latviju tiek vērstas informācijas vai psiholoģiskās operācijas, valstī notiek nemieri, provokācijas, diversijas, vai, ja pāri robežai ienāk citas valsts personāls un tehnika.

Valsts aizsardzības koncepcijas diskusija par hibrīdkaru pulcē plašu interesentu loku

Diskusija pulcēja plašu interesentu loku, un tās laikā identificēja prioritāros draudus hibrīdkara apstākļos, kā arī apzināja atbildības robežas starp institūcijām un to reaģēšanas spējām, tādējādi turpinot diskusijas par jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas sagatavošanu.

Diskusiju atklāja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Zinātnisku ieskatu par hibrīdkaru sniedza Nacionālās Aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošais pētnieks Jānis Bērziņš. Diskusijā piedalījās atvaļināts brigādes ģenerālis Gundars Ābols, atvaļināts ģenerālis Ainars Pencis, LTV žurnāliste Olga Dragiļeva, pētnieks un Kultūras ministrijas Mediju politikas izstrādes ekspertu darba grupas vadītājs Mārtiņš Kaprāns, bet to vadīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Māris Cepurītis.

„Patiesībā, katrs no atsevišķiem jaunā termina hibrīdkarš elementiem ir sens – maldināšana, meli, slepeni uzbrukumi, ekonomiska šantāža, baumas, apmelošana, kukuļošana. Jaunums ir kiberuzbrukumi un sociālo tīklu izmantošana, jaunums ir tik milzīgu resursu ieguldīšana mērķtiecīgās hibrīdkara operācijās,” atklājot diskusiju, uzsvēra aizsardzības ministrs.

Aizsardzības ministrs atgādināja, ka iepriekšējā cīņu pret hibrīdkaru notika 1919. un 1920. gadā, kuru Latvija uzvarēja. Šajā laikā daļu Latvijas bija okupējuši boļševiki, pārpludinot to ar agresīvu propagandu un sludinot, ka Latvijas vienīgā izvēle ir pievienošanās vai padošanās.

„Hibrīdkara mērķis ir ilgstošā laika periodā pilīti pa pilītei graut valstiskumu, sagraujot to tiktāl, ka pietiek ar mazāko spēka pielikšanu tās iznīcināšanai,” hibrīdkara mērķi raksturoja R. Vējonis.

Aizsardzības ministrs hibrīdkaru salīdzināja ar miglu jeb rēgiem: „Reakciju uz hibrīdkara operācijām var salīdzināt ar cīņu pret miglu, rēgiem – tiklīdz tu mēģini to satvert, tas izšķīst starp pirkstiem un parādās citā vietā jaunā veidolā.  Iespējams, efektīvākais veids, kā reaģēt ir tāds pats, kā senos mītos – nosaukt vārdā.”

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija šobrīd uzsākusi darbu pie jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas izstrādes un līdz pat jūnijam plāno organizēt piecas publiskās diskusijas ar mērķi pēc iespējas plašāk izvērtēt pašreizējo situāciju, kā arī sekmēt Valsts aizsardzības koncepcijas izstrādēs kvalitāti un sabiedrības izpratni par aktuālajiem jautājumiem. Diskusiju formāts veidots tā, lai aptvertu pēc iespējas plašāku ekspertu loku no dažādām nozarēm. Paredzēts, ka jaunā Valsts aizsardzības koncepcija tiks izstrādāta līdz nākamā gada rudenim.

Kopumā Valsts aizsardzības koncepcijas diskusijās tiks aplūkoti jautājumi par valsts institūciju atbildības robežām hibrīdkarā, jaunajiem draudiem un iespējām uz tiem reaģēt, patriotisko audzināšanu un jauniešu motivāciju iesaistīties valsts aizsardzībā, pašaizsardzību kolektīvās aizsardzības ietvaros, kā arī par obligātā militārā dienesta atjaunošanas iespējām un izaicinājumiem. Diskusiju laikā izteiktās idejas un priekšlikumi tiks izmantoti jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas redakcijas veidošanai. 

Nacionālais drošības likums nosaka, ka katra sasaukuma Saeima līdz sava otrā darbības gada 1. oktobrim apstiprina jaunu Valsts aizsardzības koncepciju. Valsts aizsardzības koncepcija tiek izstrādāta, pamatojoties uz Latvijas ģeopolitisko situāciju, nacionālās drošības un ārpolitikas mērķiem un Latvijas saistībām, kas izriet no dalības NATO un ES.

Dalies ar šo ziņu