Pētījums: Militārās zināšanas Latvijā galvenokārt jāapgūst tikai karavīriem un zemessargiem

Sabiedrība
Sargs.lv
D008B7071F194B37A4A65D7ED24980C2.jpg

43% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā militārās zināšanas būtu jāapgūst tikai profesionālā dienesta karavīriem. Salīdzinoši bieži (36%) pausts arī viedoklis, ka militārās zināšanas būtu jāapgūst ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kurš to vēlas, secināts pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma pētījumu centra „SKDS” veiktajā pētījumā „Latvijas iedzīvotāju viedoklis par valsts aizsardzības jautājumiem”.

Pētījums: Militārās zināšanas Latvijā galvenokārt jāapgūst tikai karavīriem un zemessargiem

Uz pētījuma jautājumu, kāda veidā Latvijā vajadzētu apgūt militārās zināšanas, gandrīz trešdaļa respondentu atbildēja, ka militārās zināšanas jāapgūst, iesaistoties Zemessardzē (34%), bet 24% uzskatīja, ka Latvijā ir jāatjauno obligātais militārais dienests. Savukārt 5% pētījuma dalībnieku atzīmēja, ka militārās zināšanas iegūt nav nepieciešams.

Jaunieši vecumā no 17 līdz 25 gadiem biežāk nekā caurmērā norādīja, ka militārās zināšanas būtu jāapgūst ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kurš to vēlas. Savukārt gados vecāki cilvēki (61 gads un vairāk) biežāk nekā caurmērā pauda viedokli, ka militārās zināšanas jāapgūst, iesaistoties Zemessardzē, un ka Latvijā ir jāatjauno obligātais militārais dienests.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs „SKDS” pētījumu pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma veica 2014. gada novembrī, nejaušā izlasē visos Latvijas reģionos tiešā intervijā aptaujājot 1020 pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 17 līdz 74 gadiem.

Dalies ar šo ziņu