Uzsāk diskusijas par jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas izstrādi

Nozares politika
Sargs.lv
1EF1E9A8315D42C38E7B49F548B4CAE1.jpg

15. decembrī norisinājās Aizsardzības ministrijas un Latvijas Ārpolitikas institūta kopīgi organizētā publiskā diskusija "Kā sargāsim Latviju: jaunā Valsts aizsardzības koncepcija", tādējādi aizsākot plašāku debašu un sarunu ciklu, kuram jānoved pie jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas izstrādes. Paredzēts, ka jaunā Valsts aizsardzības koncepcija tiks izstrādāta līdz nākamā gada rudenim.

Uzsāk diskusijas par jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas izstrādi

Diskusijas galvenais mērķis bija iepazīstināt sabiedrību ar Valsts aizsardzības koncepcijas pamatnostādnēm, kā arī ieklausīties sabiedrības viedokļos par valsts aizsardzības aktualitātēm.

Diskusiju atklāja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts. Diskusijā piedalījās Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks – politikas direktors Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Juris Zeibārts, Ārlietu ministrijas Drošības politikas un starptautisko organizāciju direkcijas vadītāja Baiba Braže, Rezerves virsnieku un instruktoru neformālās apvienības pārstāvis Mārtiņš Vērdiņš un Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Māris Cepurītis, savukārt, to vadīja Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Mārtiņš Daugulis.

Atklājot publisko diskusiju, J. Sārts norādīja, ka kopējā drošības situācija Eiropā ir pasliktinājusies, jo ir radušies jauni izaicinājumi, kuriem jābūt atpsoguļotiem jaunajā Valsts aizsardzības koncepcijā.

Diskusijas laikā lielākā uzmanība tika pievērsta tādiem jautājumiem kā sabiedrības informētībai, sabiedrības iesaistei valsts aizsardzībā, informatīvās telpas aizsardzībai, nepieciešamībai definēt sadarbību ar citām Latvijas valsts institūcijām, kā arī ar citām valstīm un starptautiskajām organizācijām.

Diskusijas dalībnieki norādīja, ka drošībības izaicinājumi kļuvuši daudzveidīgāki un vide neprognozējamāka, tāpēc šā brīža situācija prasa starpinstitūciju atbildes.

2011. gadā pirmo reizi visā Valsts aizsardzības koncepcijas tapšanas vesture Aizsardzības ministrija ieviesa jaunu praksi, ka pirms praktiskas dokumenta izstrādes tika organizētas diskusijas par to, ko nepieciešams iekļaut Valsts aizsardzības koncepcijā. Pirms dokumenta sagatavošanas un iesniegšanas Saiemā, Aizsardzības ministrija iespēju robežās organizēja diskusijas vairākās reģionālajās augstskolās, lai iesaistītu debatēs par valsts aizsardzību arī studentus un akadēmisko personālu. Lai paplašinātu sabiedrības pieejamību diskusijām, viena no tām tika translēta interneta tiešraidē.

Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto pārstāvju izteikumi šajā diskusijā neatspoguļo aizsardzības nozares oficiālo nostāju attiecībā uz jaunās Valsts aizsardzības koncepcijas izstrādi.

Dalies ar šo ziņu