Noslēgusies Nacionālo bruņoto spēku 20 gadu vēstures konference

NBS
Sargs.lv
Panteļējevs
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

7. novembrī Latvijas Kara muzejā Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs un NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube atklāja Nacionālo bruņoto spēku 20 gadu vēstures konferenci.

Noslēgusies Nacionālo bruņoto spēku 20 gadu vēstures konference

„Bruņotie spēki šajos 20 gados ir nogājuši garu attīstības ceļu, un viens no galvenajiem panākumiem ir sabiedrības uzticība Latvijas armijai, ko pierāda sabiedriskās aptaujas,” sacīja A.Panteļējevs. „Mēs pirmie Baltijas valstīs pārgājām uz profesionālo militāro dienestu, un mūsu karavīru profesionalitāti novērtējam ne tikai mēs paši, bet arī mūsu sabiedrotie NATO.”

Tāpat parlamentārais sekretārs norādīja, ka laikā, kad mēs veidojām savus bruņotos spēkus, situācija bija citāda, „aukstais karš” bija beidzies, un iepriekšējos gadus, veidojot bruņotos spēkus, mēs rēķinājāmies ar situāciju, kurā robežu pārskatīšana un atklāta agresija pret kaimiņvalstīm Eiropā vairs nav iespējama. „Šobrīd ir cita situācija, pēc Krievijas agresijas Ukrainā mēs, iespējams, mūsu durvju priekšā atkal nostājies „aukstā kara” drauds. Tāpēc vēl jo svarīgāk ir, izanalizējot līdzšinējos divdesmit gadus, pieņemt jaunus izaicinājumus un jaunus risinājumus, lai mūsu bruņotie spēki būtu gatavi reaģēt uz esošo sociopolitisko situāciju.”

Savukārt NBS komandieris ģenerālleitnants R. Graube norādīja, ka šī ir ļoti nozīmīga konference – tā ir iespēja paskatīties uz paveikto un nospraust jaunus mērķus.

Mūsu aizsardzības sistēma ir unikāla visā pasaules militārajā vēsturē,” uzsvēra NBS komandieris.

„Kad mēs sākām veidot bruņotos spēkus nākamajā gadā pēc neatkarības iegūšanas, mums nebija neviena ieroča, nebija apmācības sistēmas, komandvadības sistēmas. Mēs sākām no nulles. Varšavas pakta valstis – piemēram, Polija un Čehija – varēja modernizēt savu sistēmu, bet mēs sākām no nekā. Mēs esam sasnieguši vairāk nekā izcilu rezultātu, ko pierādījuši mūsu karavīri starptautiskajās operācijās, kas ir augstākā pārbaude karavīra profesionalitātei. Mēs esam cīnījušies plecu pie pleca ar sabiedroto karavīriem kā līdzvērtīgi un dažās jomās esam sasnieguši izcilus panākumus.”

Konferencē piedalījās vēstures jomas eksperti, lektori no Lietuvas Igaunijas un Baltijas Aizsardzības koledžas. Konferences dalībnieki diskutēja par Nacionālo bruņotos spēku attīstību kopš 1991.gada, kad tika izveidota iesaukšanas kārtība obligātajā militārajā dienestā Latvijā, Robežsardzes struktūra.

Konferencē Dr. Tālavs Jundzis, Juridiskās koledžas direktors, sniedza informāciju par Aizsardzības ministrijas izveidošana un tās pirmajiem uzdevumi. Juris Ciganovs, Latvijas Kara muzeja direktora vietnieks pētniecības darbā, izklāstīja sabiedrības viedokli par Aizsardzības ministrijas un bruņoto spēku izveidošanu 1990. gadu sākumā.

Savukārt aicinātie lektori no Lietuvas majors Gintautas Jakstis (Gintautas Jakštys) un no Igaunijas brigādes ģenerālis Melis Kīli (Meelis Kiili) sniedza ieskatu sadarbībā ar kaimiņvalstīm no 1991. līdz 1996. gadam.

Nacionālo bruņoto spēku vecākais eksperts militārajā vēsturē, tradīciju un patriotiskās audzināšanas jautājumos Jānis Hartmanis sniedza ieskatu Zemessardzes un pirmo NBS vienību mācībās ar NATO spēkiem.

Ģenerālmajors Andis Dilāns sniedza referātu par Baltijas bataljona izveidi un ieguldījumu NBS attīstībā, par Jūras spēku vēsturi ieskatu sniedza kapteiņleitnants Jānis Viļums.

Šāda veida vēstures konference norisinājās pirmo reizi un tās mērķis informēt par aizsardzības nozares un bruņoto spēku izveidi, attīstību un izaugsmi kā arī Baltijas valstu valstu sadarbību un ieguldījumu reģionālajā drošībā.

Dalies ar šo ziņu