Aizsardzības nozares vadība sirsnīgi atvadās no Norvēģijas karavīriem

NBS
Sargs.lv
Norvēģijas karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

20. novembrī Ādažu bāzē Latvijas aizsardzības nozares vadība svinīgā ceremonijā atvadījās no Norvēģijas bruņoto spēku karavīriem, kuri pēc sekmīgas uzdevumu izpildes atgriezīsies mājās Norvēģijā.

Aizsardzības nozares vadība sirsnīgi atvadās no Norvēģijas karavīriem

Uzrunājot Telemarkas bataljona karavīrus, kuri Latvijā ieradās 21. septembrī, bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube uzsvēra, ka Norvēģijas karavīru atrašanās Latvijā ir daļa no stratēģiskās komunikācijas ziņas, kas tiek sniegta sabiedrībai, proti, notiek intensīva alianses valstu sadarbība drošības stiprināšanā, kas ir būtiski šajā drošības situācijā reģionā un pasaulē.

Viņš norādīja, ka sadarbība ir devusi būtisku ieguldījumu abu valstu karavīru profesionalitātes pilnveidošanā, uzsverot, ka Latvijas karavīriem viens no būtiskākajiem ieguvumiem ir bijusi iespēja sadarboties ar mehanizētām vienībām un attiecīgi arī plānot šādu vienību izmantošanu dažāda veida operācijās.

Majors Oto Lovlands, Telemarkas bataljona rotas kaujas grupas komandieris, teica atzinīgus vārdus par viesmīlīgu uzņemšanu, īpaši uzsverot 2.kājnieku bataljona un tā komandiera pulkvežleitnanta Māra Gavrilko sniegto atbalstu viņa vienībai.

Viņš arī pateicās kājnieku brigādes komandierim pulkvedim Mārtiņam Libertam, kura vadībā Norvēģijas vienībai tika nodrošināta apmācība un kopēji treniņi kā ar Latvijas, tā arī ASV un citu valstu karavīriem, kuri piedalījās starptautiskās mācībās „Sudraba Bulta 2014”.

„Mēs trenējāmies kopā ar Latvijas, Igaunijas, kā arī ASV karavīriem, kas arī šeit ieradušies stiprināt drošību un parādīt Alianses vienotību,” uzsvēra majors Lovlands. „Treniņi bija ļoti līdzīgi tiem, kādus mēs būtu veikuši Norvēģijā.”

Norvēģijas bruņoto spēku Telemarkas mehanizētā kājnieku bataljona karavīri, kas savu profesionalitāti un kaujas spējas pierādījuši, desmit gadus dienot starptautiskajā operācijā Afganistānā, ieradās Latvijā, lai piedalītos kopīgos treniņos un mācībās „Sudraba Bulta 2014”.

Viņu uzdevums bija nodrošinot alianses spēku pastiprinātu klātbūtni Baltijas valstīs, kā arī sagatavoties dežūrai NATO Reaģēšanas spēkos, ko Telemarkas bataljons veiks jau nākamgad.

Lēmums par Norvēģijas karavīru ierašanos Latvijā tika pieņemts pēc Ukrainas krīzes sākšanās, kad NATO izlēma pastiprināt savu klātbūtni dalībvalstīs Alianses Austrumos. Norvēģija atbalstīja šo lēmumu, nosūtot uz Latviju daļu no Telemarkas bataljona. Latvijā ieradās 170 norvēģu karavīru, līdzi atvedot militāro tehniku, tai skaitā desmit kaujas mašīnas „CV-90” un bruņutransportierus „M-113”, kā arī kravas mašīnas.

Daudzi bataljona karavīri ir dienējuši Afganistānā kopā ar latviešiem, un Norvēģijas bruņoto spēku sadarbība ar Latvijas bruņotajiem spēkiem ir sākusies vēl senāk, jau 1990-to gadu sākumā.

Telemarkas bataljons ir profesionāla vienība, kas sastāv no vairāk nekā 500 karavīriem, un ir izvietots Rēnā - vienā no jaunākajām un modernākajām Norvēģijas bruņoto spēku bāzēm.

Dalies ar šo ziņu