Valsts neatkarības proklamēšanas dienai veltīto militāro parādi Rīgā apmeklē tūkstošiem skatītāju

NBS
Sargs.lv
18. novembris
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

18. novembrī Rīgā, 11.novembra krastmalā notika Latvijas Republikas proklamēšanas 96. gadadienai veltīta Latvijas un tās sabiedroto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde, kuru apmeklēja vairāki tūkstoši skatītāju.

Valsts neatkarības proklamēšanas dienai veltīto militāro parādi Rīgā apmeklē tūkstošiem skatītāju

Parādi, kurā piedalījās  vairāk nekā 1000 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, komandēja Mācību vadības pavēlniecības komandieris pulkvedis Egils Leščinskis, bet to pieņēma valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Andris Bērziņš, kā arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Sveicot parādes dalībniekus, prezidents uzsvēra, ka Latvija lepojas ar saviem karavīriem, zemessargiem, policistiem un visiem, kas stāv valsts drošības un kārtības sardzē. "18. novembrī visai Latvijai ir iespēja klātienē un neklātienē redzēt, cik braši, pārliecinoši un profesionāli ir mūsu miera sargi," apliecināja A. Bērziņš.

Valsts prezidents atgādināja, ka šogad 18. novembris ir citādāks nekā iepriekšējie, jo ārējās drošības situācija ir mainījusies, liekot mums pārskatīt daudzas prioritātes valstī un īpaši vēršot uzmanību uz valsts aizsardzības spēju stiprināšanu. „ Latvija apņēmīgi strādā pie valsts drošības un aizsardzības spēju stiprināšanas, turpinot iesākto darbu pie bruņoto spēku attīstības plāna realizēšanas, piešķirot tam nepieciešamos finanšu līdzekļus. Mēs mērķtiecīgi realizēsim aizsardzības budžeta pieaugumu saskaņā ar šajā gadā pieņemto likumu un nodrošināsim apmācību vidi un atbalstu sabiedroto spēku uzņemšanai visā Latvijas teritorijā," apgalvoja valsts augstākā amatpersona.

"Sākoties Ukrainas krīzei, NATO četrkāršoja mūsu gaisa telpas patruļlidmašīnu skaitu, atsāka jūras pretmīnu kuģu grupas dežūru Baltijas jūrā, kurā pašreiz dežūrē arī mūsu jūrnieki, bet uz sauszemes izvietoja sabiedroto spēkus. Latvijā ieradās arī ASV un Norvēģijas karavīri, šodien viņi kopā ar Latvijas karavīriem stāv parādes ierindā," sacīja Bērziņš.

Parādi apmeklēja daudzi goda viesi, tostarp Norvēģijas bruņoto spēku komandieris admirālis Hākons Brūns-Hansens, ASV armijas Eiropā komandiera vietnieks ģenerālmajors Marks Makvīns un Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais.

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļoja Nacionālās aizsardzības akadēmijas 2. un 3. kursa kadeti ar Latvijas armijas karogu, bet aiz tā triju Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes – Baltijas aizsardzības koledžas - karogu nesa tās klausītāju pārstāvji.

Parādē ar karoga grupu piedalījās arī Latvijas karavīru sabiedrotie, ar kuriem kopā viņi pilda uzdevumus starptautiskajās operācijās un apgūst iemaņas un prasmes militārās mācībās - mūsu tuvākie kaimiņi lietuvieši un igauņi, mūsu sabiedrotie Ziemeļeiropā – zviedri, dāņi un briti -, kā arī Vācijas karavīri.

Līdzās Latvijas karavīriem un zemessargiem, demonstrējot arī bruņutehniku, parādē soļoja ASV 1.kavalērijas divīzijas 1.brigādes kaujas vienības „Ironhorse” un Norvēģijas Telemarkas bataljona karavīri, kuri, nodrošinot pastiprinātu NATO spēku klātbūtni Baltijas valstīs, pašreiz ir izvietoti Latvijā.

Bruņotos spēkus parādē pārstāvēja astoņas regulāro spēku vienības – Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skola, Kājnieku skola, Štāba bataljons, 1. un 2. kājnieku bataljons, Gaisa spēku aviācijas bāze un Jūras spēku flotile - un triju Zemessardzes novadu vienības – 27., 32. un 46. kājnieku bataljons -, kā arī Nacionālo bruņoto spēku orķestris, kurš nodrošināja  parādes muzikālo noformējumu.

Parādē Valsts robežsardzi pārstāvēja Viļakas pārvaldes un Valsts robežsardzes koledžas vienība, Valsts policiju – Valsts policijas koledžas vienība, bet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu – Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas vienība.

Jau trešo gadu pēc kārtas parādē soļoja arī Jaunsardzes vienības – vairāk nekā 100 jaunsargu un instruktoru, pārstāvot trīs Jaunsardzes reģionus.

Parādi noslēdza Latvijas, ASV un Norvēģijas bruņoto spēku, kā arī NATO un Valsts robežsardzes bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums, kurā bija redzami trīs Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri „Mi-17”, četri Valsts robežsardzes helikopteri – divi helikopteri „Agusta Bell 206B” un divi helikopteri „Agusta 109E Power" -, kā arī NATO gaisa telpas patruļlidmašīnas.

Parādē varēja redzēt Zemessardzes 34.artilērijas bataljona lielgabalus „K-53” un mīnmetējus „M41D”, Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona zenītlielgabalus „L-70” un uguns vadības sistēmas „CIG-790”, kā arī Pretgaisa aizsardzības diviziona tuvās darbības pretgaisa aizsardzības rakešu sistēmas „RBS-70” ieročus un primārās novērošanas radarus „PS-70”.

Jūras spēku flotile parādē demonstrēja mobilos meklēšanas un glābšanas moduļus, kā arī aprīkojumu naftas piesārņojumu likvidēšanai.

Sauszemes spēku kājnieku brigāde parādē piedalījās ar apvidus automašīnām „Mercedes Benz 240”, kas bruņotas ar ložmetējiem „Minimi”, un „HMMWV”, kas bruņotas ar automātiskajiem balsta granātšāvējiem „GMG” un prettanku vadāmajām raķešu sistēmām „Spike”, kā arī ar kāpurķēžu visurgājējiem „Bandvagn 206”, kas bruņoti ar smagajiem ložmetējiem „Browning” un 120mm mīnmetējiem.
Savukārt Valsts robežsardze demonstrēja kvadraciklus „Arctic Cat”, un apvidus automašīnas „Mitsubishi Pajero” ar sniega motocikliem un motorlaivām.

Tehnikas kolonnu noslēdza sabiedroto militārā tehnika - Norvēģijas kājnieku kaujas mašīna „CV90”, ASV kaujas mašīna „Bradley M2A2” un kaujas tanks „M1 Abrams”.

Savukārt Daugavā pretim parādes norises vietai varēja vērot Jūras spēku flotiles Patruļkuģu eskadras „Kristapa” klases kuģi KA-06 „Gaisma un KA-01 „Klints”, kā arī Valsts robežsardzes kuteri RK-15, bet lejpus Vanšu tiltam bija noenkuroti pieci Jūras spēku flotiles kuģi - štāba un apgādes kuģis A-53 „Virsaitis” un A-90 „Varonis”, mīnu kuģis M-05 „Viesturs”, divi „Skrundas” klases patruļkuģi P-05 „Skrunda” un P-07 „Viesīte”-, kā arī Valsts robežsardzes kuģis RK-12 „Valpas” un Lietuvas Jūras spēku mīnu kuģis M-53 „Skalvis” un Igaunijas Jūras spēku mīnu kuģis M-315 „Ugandi”.

21 nāciju zalvi par godu valsts neatkarības proklamēšanas gadadienai no AB dambja veica Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljons. Savukārt par kārtību un drošību parādes norises vietā un laikā rūpējās Militārā policija un Speciālo uzdevumu vienība, bet medicīnisko nodrošinājumu – Nodrošinājuma pavēlniecība.

Dalies ar šo ziņu